Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My jsme měli taky dřevěnou ohrádku, byla to teda spíš další postýlka, ale té větší velikosti 140 cm x 70 cm! Měla jsem ji dole v obyváku a klasickou postálku jsme měli v ložnici!
Mě ty cestovní postýlky, síťové ohrádky a různé skládací ohrátky moc v bezpečnosti nepřesvědčily, ale možná budou mít holky jiný názor!
Malý byl v ohrádce spokojený, měl tam spoustu hraček a knížek a fakt tam byl hodňoučký!!! Kámen úrazu nastal až se začal stavit na nožičky a obcházet ohrátku, pak už ho to tam moc nebavilo, protože chtěl chodit po bytě a nechtěl být zavřený v ohrádce!
Nám vydržela asi do 1,5 roku možná o malilinko dýl!
My mame starou drevenou ohradku, ale stejne ji vubec nepouzivam, takze ji co nevidet zase rozmontujeme, jen nam tu zavazi. Vidim to tak, ze Tomik potrebujeme volny prostor a ne byt zavreny. Kdyz je potreba, treba zazvoni postak apod, tak ho dam stejne do postylky. Jinak mam v kuchyni cestovni postylku, kam ho davam, kdyz se treba chci jeste najist ja, ale je tam jen nezbytnou dobu a uprimne receno, i kdyz tam ma hracky, vetsinou se mu tam nelibi. Tomik neni ale moc pohyblivy ditko, takze mozna pokud by byl drak, tak bych tu ohradku vyuzivala. Mozna ze by stalo za to, si od nekoho pujcit a vyzkouset, jak to na vase ditko bude pusobit.
Ja ohradku nikdy nepotrebovala, malej byl v lehatku nebo na zemi na dece, pripadne pod hrazdickou. Kdyz se zacal plazit, stejne jsem ho mela porad na ocich a alespon se naucil, kam smi a nesmi sahat. I kdyz jsme samozrejme meli TV a hifi vez zabarikadovanou bobikama od sedacky, aby tam nelezl.
Myslim, ze ditko se zacne vztekat hned, jak objevi moznost pohybu. Takze podle me je to zbytecna investice, nez leze, nemusi byt v ohradce, a az leze, tak tam stejne byt nechce.
Hrackama se zabavi stejne jako na dece. Nam by se ani nevesla do bytu, bydleli jsme ve 2+kk a tak jsem proste porad vedela, kde Jenik je. Ale treba v baraku je to vyuzitelny, nevim. Nemam zkusenost.
tak u nás ohrádka (rám postýlky obrácený vzhůru nohama) vůbec neuspěla. Malej byl dítko aktivní, a když jsem ho kolem 5m kdy už dávno lezl po 4 strčila do ohrádky, v domění že tam chvíli zůstane, řval jak protrženej.
Já radím spíš dítko šoupnout do ohrádky dřív než leze a než zjistí jaký to je fajn kamkoliv si dolézt a nebýt ničím omezen. ![]()
Jinak ohrádku dřevěnou nikam neschováš, cest. postýlku popř plátěnou ohrádku, můžeš kdykoliv složit a schovat. Záleží na prostoru jaký máte k dispozici. U nás mi ohrádka zabrala skoro půl obyváku ![]()
ahoj, tak Kláře jsme pořídili Q-Box - ohrádka síťová, čtvercová a není na nožkách - dá se složit stejně jako cestovní postýlka. Docela dost ji využíváme, protože máme rodinný dům, když potřebuju jít pro něco nahoru, tak ji tam dát musím. Docela je v ní spokojená, tráví tam tak hodinu až dvě z celého dne. Dost ji využíváme když někam jedeme na delší návštěvu a nevíme jak to bude vypadat, jestli bude mít šanci lozit nebo chodit a ona to zase bere jako svůj prostor pro hraní v cizím prostředí. Naspodu ohrádky je totiž i hrací deka.
Se síťovou jsem neudělala dobrou zkušenost, byla dost malá a starší děti v ní být nechtěly. Pro dvojčata jsme pořídili dřevěnou 1,5×1,5 metru s matrací, takže tam mohli být i ještě jako mimča a třeba i usnout. Nevýhoda byla, že nemá dvířka, ale zas si nemohly otevřít. Ocenili jsme ji pro situace, kdy jsme museli po bytě odběhnout - nemuseli jsme se bát, kam vlezou, co si strčí do pusy (díky starším dětem je po bytě dostatek nebezpečných věcí
. Je dost prostorná a zpočátku jsem do ní s nimi chodila a hrála si s nimi i já, aby si zvykli, takže jim nijak nevadila - taky v ní nebývali často. Mají v ní také balonky, které se tím pádem tak snadno nerozkutálejí po bytě.
Ale teď už se nám zdá, že fakt není potřeba, takže asi půjde o dům dál…
Mame 1,5×1,5m ,pouzivali jsme ji do 2let a byli max spokojeni,malej si tam vyhral,ja ho nemusela nikde honit,je tam i matrace,takze mekoucko a teploucku od spodu…od kamaradek vim,ze mensi (rozmery jako postylkaú jsou k nicemu,je to moc male,dite tam vetsinou nechce byt,kdyz tam nemuze lezt…Lea
My koupili celkem velkou ohrádku 1,7m x 1,6m od kamarádky, která ji měla dělanou na zakázku. Krásná, velká, prostorná dřevěná ohrádka se změkčeným dnem, prostě ideál, jen kdyby v ní potvůrka naše chtěla bejt ![]()
Myslím, že nejlepší jsou právě takové větší dřevěné ohrádky, kde má dítě prostor pro hraní, lezení a později i pro stavění se a první krůčky. Navíc od kamarádek vím, že takové ty plátěné nemají moc dobrou stabilitu.
My tu naší použijeme ještě na Vánoce na vánoční stromek
a pak ji prodáme. U nás akorát zabírá místo.
My jsme meli drevenou ohradku 1,5×1,5 m - vetsi jsme nesehnali. Anezka v ni vydrzela dlouho, i hodiny, hrat si sama. Vyuzivala jsem ji predevsim v dobe, kdy jsem si potrebovala odskocit nebo jsem varila apod. Ale treba syn kamaradky, ktery je skoro stejne stary jako nase Anezka, v ohradce moc byt nechtel, takze bych rekla, ze dost zalezi na diteti, pro nekoho muze byt ohradka zbytecna. Kdyz Anezka zacala poradne chodit a to tak, ze ohradku sunula po zemi, tak jsme ohradku rozmontovali a ted mame jeji cast jako zabranu mezi obyvakem a kuchyni. Je pravda, ze ji musime prekracovat, ale uz to tak mame pres rok a nijak zvlast mi to nevadi. Za ten klid, ze se Anezka nedostane ke sporaku apod, mi to stoji.
zimovka píše:
ahoj, tak Kláře jsme pořídili Q-Box - ohrádka síťová, čtvercová a není na nožkách - dá se složit stejně jako cestovní postýlka. Docela dost ji využíváme, protože máme rodinný dům, když potřebuju jít pro něco nahoru, tak ji tam dát musím. Docela je v ní spokojená, tráví tam tak hodinu až dvě z celého dne. Dost ji využíváme když někam jedeme na delší návštěvu a nevíme jak to bude vypadat, jestli bude mít šanci lozit nebo chodit a ona to zase bere jako svůj prostor pro hraní v cizím prostředí. Naspodu ohrádky je totiž i hrací deka.
Z veškeré nabídky mě nakonec zaujal nejvíc právě ten Q-Box. Já totiž myslela, že dřevěné ohrádky jsou snadno složitelné a přenositelné a ono ne, což mi teda fakt mohlo dojít. Takže ze zbývajícího se mi nejvíc líbí právě ten Q-Box jen nevím - lze ho využít i jako cestovní postýlku? Nebo je na to moc veliký? A taky nebyl by při spaní problém, že dítě leží „na zemi“ především kvůli chladu?
ahoj, podle mého názoru je ohrádka nepřirozený civilizační nešvar, který dítěti v ničem neprospěje. dítě potřebuje volnost pohybu, hlavně kdykoliv přístup k mámě a ne být zavřené jak ve vězení.. takže radím, nekupuj! ![]()
Volnost pohybu je hezká vize, ale já ji fakt celodenně vydržet nedokážu, musím např. uvařit, dojít si na záchod, umýt se apod.
Ohrádku nemám, mám druhou postýlku, ale bez nějakého bezpečného odkladiště bych se neobešla. Obdivuji ty, co to dokáží, ale já fandím ohrádkám… myslím, že zabrání mnoha úrazům (viz. zdejší nekonečné diskuze na téma: spadl mi z postele, nestalo se mu nic…) - určitě by děcku bylo líp v ohrádce ![]()
U nás by koupě ohrádky byly vyhozené peníze, většina dětí v ní být nechce a po celou dobu to dávají patřičně najevo, naučila jsem se uvařit,dojít si na záchod a další věci i bez ní ![]()
U nás by koupě ohrádky byly vyhozené peníze, většina dětí v ní být nechce a po celou dobu to dávají patřičně najevo, naučila jsem se uvařit,dojít si na záchod a další věci i bez ní ![]()
Pěkný den,
prosím o Vaše tipy. Budeme kupovat ohrádku. Já jsem zastáncem dřevěné případně plastové, neboť je pevná, dítě se může plazit podél, chytat šprušlí a zkoušet se o ně zvedat, jistit se, až se bude učit stát či ťapkat…, přijde mi to všestranější oproti těm plátěným, v nichž dítěti zbydou jen ty hračky, které brzy omrzí.
Nemám však představu (co do váhy a výšky) jak dlouho vlastně dítě může ohrádku využívat, než z ní začne prchat případně se nekontrolovaně vztekat, že chce ze žaláře ven.
Vaše zkušenosti?