Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, ted v sobotu jsme slavili narozeniny naší Anežky a já myslela, že mě odvezou.
Máme dvě babičky, jedna je rozumná a protože nemá peněz nazbyt, tak se přijde poradit, co koupit malé k narozeninám
. Druhá babička se neptá a kupuje sama
.
A tak zatímco první babička koupila krásnou panenku s příslušenstvím jako je lahvička, taliřek, lžička atd. a knížku, druhá babička se „plácla přes kapsu“ a přivezla ohromný AUTO
na dálkové ovládání
.
Z panenky byla Anežka nadšená, pořád ji všem nosila ukázat, krmila ji a prostě si s ní hrála, je to totiž holčička.
Auto vzala, spadlo jí, vysypalo se pár součástek…chtěla mi ho donést, spadlo jí, vysypalo se pár dalších věcí a malá začala natahovat. Taťka přiskočil a auto odnesl za mohutného nesouhlasu babičky, která malé auto donesla. Ať ji ho nechá, že si s ním nepohrála atd.
No děs a hrůza, oslava se tím pokazila, malá byla protivná, babička naštvaná… Jak by byli všichni spokojení, kdyby přinesla např. obyčejné dřevěné kostky.
Když měla Anežka svátek, bylo to podobné a už se děsím Vánoc a rozdáváni dárků ![]()
Ted mi řekněte, jak to řešíte u vás. Poslouchají babičky, nebo taky nosí takové „skvělé“ dárky? A nechají si vysvětlit, že by měli dárky odpovídat věku a zralosti dítěte?
Díky za vaše názory.
My to zacali resit tak, ze hracky, ktere babicky koupi zustavaji u babicek. I kdyz to neni ani tak kvuli nevhodnosti hracek, i kdyz i takove se najdou, ale kvuli tomu, ze mnozstvi hracek, ktere uz doma mame.
Jinak to neni jen o babickach. Moje dcera dostala k prvnim vanocum (bylo ji 8 mesicu) od sveho pozdne pubertalniho bezdetneho stryce ruletu. Pry nevedel co ji koupit. Dcera ma ted 3,5 roku a ruleta porad lezi ve skrini. Tenkrat jsme to vzala tak, ze i snaha se pocita. Nejak jsem od nej s darkem vubec nepocitala.
Tak o tomhle mi povídej. Jedna babička příjde a řekne: napiš mi, jaké konkrétní hračky se vám pro malého líbí, samo včetně výrobce a podrobného popisu a babička z toho něco koupí. Pak přidá nějaké bodýčko apod. Takže stav ideál.
Druhá babička je velice skromný člověk (ne lakový, aby nedošlo k omylu) a kupuje takovým způsobem - hlavně aby toho bylo hodně. Takže nekoupí jedny kvalitní tepláčky, ale přinese troje, které vydrží max. dvě praní. A s hračkama to samé. Už jsem zkoušela naznačovat, že by malý chtěl to nebo ono, ale ona stejně pokaždé vybere něco podle sebe na stáncích nebo různych pochybných obchodek. A přitom dohromady za to utratí ty samé peníze jako by dala za jednu kvalitnější věc.
Nehledě na to, že takové hračky nic nevydrží a člověk má strach je vůbec malému dát, aby se z nich něco neulomilo a on to nespolkl.
Zas z druhé strany mám kolem sebe pár případů, kdy babičky o vnoučata nejevý žádný zájem, tak si říkám, hlavněm že malého zbožňuje a ostatní vem čert.
Holky tak to dobře znám..jedna babi se ptá a druhá kupuje tiíc blbosti made in china..hrůza..přítel to skoro vše vždy vyhodí..
![]()
Tohle je přesně náš případ - moje mamka je z malé ccelá pryč a manželovu matku absolutně nezajímá. S našima jsem to vyřešila tak, že mi řekli, kolik chtějí zainvestovat do malé a já jsem za tolik peněz nakoupila a přivezla jim to. S tchýní jsem se taky chtěla podobně domluvit, nemám s ní ale nejlepší vztah, tak jsem řekla manžovi, ať to udělá a ona, že se prý domluví se mnou. Předem je mi to jasné. Koupí zase nějakou kravinu. K prvním narozeninám od ní Ela dostala kočárek - opravdu pěknej, jen kdyby jeho původní funkce nebyla čistě dekorační. Tudíž na hraní absolutně nevhodný ![]()
Tchýně dávala peníze a já malé koupila dárek, aby u ní měla něco pod stromečkem a druhá babi se ptá, ikdyž občas dokáže taky překvapit.
![]()
Jeee holky, to jsem ráda, že v tom nejsem sama ![]()
Verrunko ten kočárek co o něm mluvíš, ten proutěnej, ten dostala Anežka k svátku
Vydržel asi dva týdny, a to proto, že v té době Anežku naprosto nezajímal. Pak přišel na návštěvu dvouletej bratranec...... Kočárek skončil u popelnic, byli na něj dva, tak se jim dařilo ![]()
Ted k narozeninám od nás dostala takovej pevnej umělohnotnej. http://www.mimibazar.cz/foto.php?… Umělecký dojem sice nic moc, ale zato už v něm seděla, několikrát s ním najela do zdi atd. a kočárek je bez poskvrnky ![]()
Ahoj,
u nás to funguje tak, že moje máma, Kubova babička a ségra, se radí, co ho teď zajímá a ať jim dám pár tipů na dárky. Tchánovci to dělají podle sebe. Dárky kupjí absolutně neodpovídající jeho věku, takže je zabalím a odnesu do skříně, až bude větší třeba se mu budou líbit. Dělám to až po jejich odjezdu, snaha vysvětlit jim to se míjela účinkem a já měla vždy zkažený den.
Pevné nervy!! Taky se děsím vánoc ![]()
U nás se obojí prarodiče ptají, co mají koupit. Naši nemají peněz nazbyt, ale vždycky koupí kvalitní, dražší věci. Tcháni (peněz jako šlupek) dostanou tip - a koupí ten nejlevnější drek (i když jde třeba o autosedačku:(((( Takže tu věc pak stejně koupím znovu a pořádnou. Čili tchánům už typy nedávám, koupí asi nějaké oblečení (doufám, že ne od Vietnamců
) a miminku balík plín a bude.
tak u nás je to samé jako u Baghiry. Moje mamka by se kvůli nim „rozkrájela“ peněz moc nemají, ale vždycky koupí kvalitu, včera jim nakoupila třeba oblečení za 2, normal v obchodě, kde kupuje tchýně moc nepátrám, páč se to stejně většinou nedá nosit a hračky dřív kupovala u čongů a to hned letělo
teď dostanou tip, jdou nakupovat a koupí stejně úplně něco jiného
Moje mamka ta dá na mě, stejně tak i ségra. Mamka teda nemá moc na utrácení, ale vždy jsme spolu vybrali něco za přijatelnou cenu.
T se prostě neporadí i když jsem se o to snažila. Chtěla jsem pro něj k prvním narozkám to chodítko s panelem na hraní, jenže ho u quelle už neměli … což nevadilo bo malej lítal od 9m
.No tak mu koupila vláček - lokomotivu s vozíkem a kostkama, lokomotiva se dá jen tlačit - je to pro děti co ťapkaj s oporou … takže dárek na prd a 7 stovek v riti. Loni ani nevím co dostal … no a letos mi dala peníze ať mu něco koupím sama. Tak jsem koupila 3patrovou garáž a bude jí mít u ní pod stromkem
.
Narozeniny jsou mnohem lepší … první mi přispěla na fusak (resp platila celý), loni jsme se složili na šlapací traktor s vlekem, a letos jsme koupili autosedačku.
No vzhledem k tomu že má jára narozky po svátcích, tak narozky neřeším dokud tomu prd rozumí
.
Mmch co máte proti hračkám od větví?? To se koupí auto, jára si s ním hraje akurát tak chvilku než hopřestane bavit, a to už je auto kapánek v rozkladu, tak se chytne a vyhodí, a vůbec to neva, bo se tu aspoň nehromadí miliony aut
.
Ale překvapila mě teď moje babička … ta mu auta koupila u větví samo že (no oni u nich na maloměstě ani hračkárnu nemají) a jájovi vydrželi akurát den
Ale ona měla radost že se mu líbí, tak to neřeším …
Akurát gumové pískací hračky se mu do ruky vůbec nedostali, ty letěli hned. ![]()
Nám dávají obě babičky peníze a já něco koupím. Stačí něco malého (děcka nechápou zda dárek stál 200,– nebo 1000,–). Co z darovaných peněz ušetřím, to přidám např. na kvalitní boty apod. Moje mamka ještě občas kopí něco na oblečení. Jsem s tímto systémem spokojená.
Tak to koukám, že my máme na babičky štěstí- moji rodiče nám první rok zaplatili kočárek, který jsme si vybrali, loni se ptali, co bychom potřebovali a letos nám opět zaplatili tandemový kočárek- dárek pro celou rodinu:-)
Tchýně se neptá, ale kupuje pěkné dárky- i v průběhu roku nosí malému oblečení, které já bych si nemohla finančně dovolit, takže si rozhodně nemůžu stěžovat. Paradoxně nejnevhodnější dárky dostává malý od tchána, který má sám tříleté dítě, takže by člověk řekl, že bude mít nejlepší představu, co takové malé dítě chce, nebo potřebuje…a ono ne. Bere to jedním šmahem, pro obě děti, takže Vojta dostává jednak dárky pro starší děti a jednak to, co bylo někde ve slevě (třeba loni, když byl malému necelý rok dostal dřevěnou stavebnici s malinkými kostičkami, která byla v Makru ve slevě- my na ní s manželem také koukali, ale pak jsme ji nekoupili, právě proto, že to bylo pro o dost starší děti) No ale tak co, ještě si tak rok poleží ve skříni a pak si s ní Vojta vyhraje… hlavně že se máme všichni rádi:-)
Tohle je fakt dobré téma… Na Anežčiny první narozeniny babička koupila velkého plyšového Ferdu mravence. Je opravdu nádherný a musel stát dost peněz, ale Anežku plyšáci vůbec nezajímají.
A že jich už dostala… Druhá babička přinesla v obálce peníze, což bylo daleko lepší. Na Mikuláše už teď tchánovci koupili kačenku do vany (ta se hodila) a dřevěný vláček. Ten je hezký, ale určitě neprošel testy, protože z něj trošku trčely třísky, nehledě na to, že kostičky, ze kterých je složen, jsou tak malé, že si s vláčkem může malá hrát jen pod dozorem.
No, ale chci říct, že jsem za každý, i nevhodný dárek moc ráda, tchánovci i naši jsou z malé unešení, podporují nás všemožně a já jsem šťastná, že rodina funguje. Jen je mi líto těch vyhozených peněz…
![]()
Jo jo, plyšáci to je vůbec kategorie sama pro sebe
.pravda my jsme malému koupili k 1 vánocům metrového medvěda, ale to je medvěd že. Jinak ho ale plyšáci vůbec neberou, vůbec si s nima nehraje a taky je dostává … to už bych raděj to ošklivý plastový auto od větví než plyšáka
.Akurát s tím je obložená postel a práší se na to.
Akurát jsem mu koupila plyšáka tygra, aby měl něco na spinkání. Ten se mu teda líbí a na spaní ho bral, i na výlety autem a pod. Teď už ho po víc jak roce taky moc nebere ale spí s ním
.