Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Z vlastní zkušenosti a nebyla jedná vím, že lidé před smrtí se většinou zmátoří do té podoby, že dokáží udělat něco, co jim do té doby jejich stav neumožnil. Moje babička se například dokázala z těžkého umělého spánku probrat a komunikovat, a dokonce si podala z nočního stolku svetr a přiložila na sebe, byť ji doktoři dali na hadičky a řekli že se už nevzbudí a pak usnula a konec. Můj děda to samé, ten v těžkém termální stádiu, kdy jen ležel se najednou zvedl a chodil po místnosti 12 hodin před smrtí a začal preskladavat stůl a židle. A tak bych mohla pokračovat. Je to asi jakýsi poslední záchvěv toho těla, kdy ten člověk proste ví že odchází.
Spousta lidí má před smrtí „světlou“ chvilku. Někdo delší, někdo kratší.
Příspěvek upraven 29.06.24 v 09:18
@biedronka105 píše: Více
Presne tak, mame podobne zkusenosti a i jsem to slysela od nekolika lidi.
Je to vcelku znama zalezitost.
@biedronka105 píše: Více
Tomu se myslím říká labutí píseň.
Jinak souhlasím babi se náhle zlepšil zdravotní stav a za par dní zemřela.
Jo labutí píseň. Já si nevzpomnela na název, to je ono. No je to takový to kdy ten z bližních umírajícího, kdo toto nezná a nesetkal se s tím, tak se raduje ze se dotyčný lepší a pak přijde zářez a smutek dvojnásob a nepochopení. Já většinou se takového krátkého zlepšení spíše leknu a blikne mi že je konec, protože je mi už bohužel jasné, kam to speje. To byla přesně situace v prosinci kdy jsme měli tu babičku na jipce po zástavě srdce, ležela tam měsíc a najednou pár hodin před smrtí se vzbudila a teta hned měla naději a radost že se lepší i když to v reálu a v jakým stavu byla prostě možné nebylo a kdyz zemřela, tak se teta vyloženě zhroutila a nechápala jak je to možné, vzdyt byla o poznání lepší.
I náš pes předtím, než odešel za pověstný duhový most, najednou vstal, poté co několik dní už jenom polehával a cural na podložku, chtěl ven, došel až na oblíbené venčící místo, vyčural se, šel sám i domů, v noci si nás vyloženě zavolal a vzápětí bylo po všem. Něco na tom, že se na smrt lidi i zvířata připraví, tuší to, asi bude. Ale proč ty peřiny takhle, taky nechápu. ![]()
Omlouvám se za divné téma ale celou noc nemohu spát potřebuji nějaké vysvětlení. Pro milovníky detektivek…
Babička v požehnaném věku odešla, ležela na zemi vedle postele směrem hlavou ke dveřím ( opačně než spí) částečně na jedné peřině. Ale! zevnitř ložnice byly hned za dveřmi peřiny - dál od postele a všechny i malé polštáře z dveřmi že nešlo otevřít dovnitř.
Klika byla polovypadla ale myslím že otevřít ještě šlo (to teď nevím zda jsem ji nemusela trochu zastrčit). Svítilo se a bylo otevřené okno. Na stole vyrovnané věci - účty, doklady, peněženka, brýle a mobil v nabíječce v obýváku. Lednice otevřená a zařazena houbičku na mytí.
Je mi záhada proč dala peřiny za dveře ( musela je tam dát je to dál od postele) a jak to vůbec udělala když měla berle…ty byly v obýváku. Už dlouho říkala že to dlouho nebude…asi se na to připravila nebo co