Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak pokud se jedná o práci ve vyšší hodnotě, tak je logické zaplatit. Odpustit pár tisícovek za práci je něco úplně jiného než odpustit desetitisíce.
Z mojí zkušenosti a nedávno co mi říkala moje kadeřnice nebrat na práce známé nebo kamarády - práce odflaknutá, peníze stejně chtěli (což ale samozřejmě chapu, nikdo nebude pracovat zadarmo) plus nestálé řešení kdy teda může přijít pracovat. Za mě raději si najít firmu nebo někoho cizího prostě a máš klid. Pak ještě samozřejmě to ještě berou, že jim musíš bylo zavazana co pro tebe všechno udělali. To už fakt ne.
Ale samozřejmě, nelze všechny házet do jednoho pytle. Výjimky určitě jsou ![]()
Pokud sama dotyčnému nenabízím na oplátku jinou pomoc, tak nechápu, proč by měl pro mě dělat to, co ho živí, zadarmo. A přijde mi velmi drzé, když s tím někdo počítá. Pokud pro vás pracuje, tak to znamená, že si buď ukrajuje ze svého volného času nebo si ukrajuje z času, kdy by mohl pracovat na placené zakázce, tedy tím přichází o peníze.
Základem je všechno odkomunikovat dopředu-rodina nerodina-zvlášť, pokud nejde o dort za litr, ale řemeslné práce za statisíce ![]()
Tak ja chodim k sestrenici na vlasy, dela v salonu. Platim normalne jako ostatni. Musi taky platit svoje ucty apod. Neter hldentalni hygiena a taky platim jako ostatni.
Treba oeceni dortu, kdybych umela, tak bych si nechala zaplatit material, kdyz by to bylo pro neter/synovce/tchyni apod. Vlastne spis ani to ne.
Jakou profesionální práci nabízíš na oplátku ty jim? Je to podobná hodnota? Pokud ne, tak proč by někdo měl pracovat ve svém volném čase zadarmo, jen proto, že je tvůj příbuzný/známý?
Pokud nabízíš, pak si sednout, domluvit se, ale nepředpokládat.
@Anonymní píše: Více
Lidi jako ty jsou neuvěřitelně vychcani a je mi z takového přístupu na blití. Mám taky okolo sebe takové vychcanky, kteří jedou tuhle notu, ušetřit a oje*bavat rodinu a známé. Tady si řekl skoro 50tis za práci. Tzn že ti není blbý nechat člověka nějaký týden makat a pak mu nic nedát…
Chápu správně, žes očekávala, že pro vás udělá zadarmo ve volném čase práci za 50000 Kč? ![]()
Zkusím to trochu upřesnit. Potřebovali jsme udělat nějakou část výbavy do bytu, takže jednorázová práce po tom, co jsme se nastěhovali. Bylo to z okruhu nejbližší rodiny, nic vzdálenějšího. Trvalo to taky tak dlouho, protože nejdřív se samozřejmě dělaly zakázky zákazníků a když zbyl čas, tak se pracovalo na té naši. Pro představu, při zadání zakázky jinému řemeslníkovi se běžný termín dodání pohybuje okolo jednoho měsíce. My jsme na to čekali téměř celý rok. K této části rodiny jezdíme poměrně často pomáhat s různými pracemi kolem domu a na zahradě. Oni k nám nejezdí téměř vůbec a když, tak je to jen na posezení a na chvilku.
Kadeřnice a takové opakované práce neřeším, tam je to jasné a známé kadeřnici taky zaplatíme plnou cenu. Ale toto je nejbližší rodina, kdy se jim snažíme pomáhat, tak jsme tak nějak čekali, že to bude třeba s nějakou slevou, když už to trvalo tak dlouho - s tím jsme ale dopředu počítali a bylo to tak domluveno, že zakázky pro zákazníky jsou přednější a naše se bude realizovat v mezičase.
Jen tak mimochodem, kdybyste byla kadeřnice a stříhala svou vlastní matku, nechala byste si to od ní zaplatit? Nebo byste to udělala proto, že ji máte ráda a chcete ji nějak pomoct?
No a když to tedy po vás chtěli zaplatit v plné výši, stejně jako by to požadovali od cizích, napadlo vás třeba se zeptat, jestli vám pár tisíc nezlevní, když jim to trvalo tak dlouho? ![]()
Pro me je hlavnim bonusem duvera v jejich praci, nenapadlo me aby pro me neco delali zadarmo.
@unuděná píše: Více
Napadlo, ale nechtěli jsme to řešit. Smyslem toho příspěvku není si postěžovat si, že si někdo z rodiny dovolil naúčtovat nám plnou cenu. Smyslem toho příspěvku bylo zjistit, jak to třeba funguje jinde, jestli si rodiny vychází vzájemně vstříct, nebo spíš ne. Ale jak vidím z příspěvků, tak spíš asi ne. Mě by třeba osobně nenapadlo účtovat nějakou práci, když něco dělám pro své rodiče.
Mě taky ne, tak aspoň vidíš, že s těmito lidmi a jejich solidaritou do budoucna počítat nemůžeš. Neříkám, že vám to měli dělat zadarmo, ale pokud dali plnou cenu jako komukoli jinému, měli se vám taky věnovat tak, jako komukoli jinému a ne vás mít na posledním místě. Tohle je trochu vychcanost. Ale bohužel i v rodinách se takoví lidé najdou.
Ptám se anonymně, protože rodina a finance, to je vždycky problém. Chci se zeptat, jestli vám pomáhají příbuzní (tchýně, tchán, švagrová, švagr,…) pokud dělají nějaké řemeslné práce. Například když je vaše švagrová cukrářka, upeče vašim dětem dort? Z okolí třeba vím, že když jsou příbuzní řemeslnící, třeba zedníci, tak příbuzným většinou naúčtují jen materiál, nebo tak. My jsme si třeba nechali něco zhotovit od příbuzného, tak trochu jsme počítali s tím, že to udělá za cenu materiálu, ale pak si řekl i za práci, která byla polovina celkové ceny a ta nebyla zrovna malá (téměř šesti ciferná částka). Samozřejmě jsme mu to zaplatili, ale trochu nás to zaskočilo. Navíc to zhotové trvalo o dost déle, než kdybychom to nechali udělat normálně na zakázku. Tak mě jen zajímá, jak to třeba máte vy, když necháváte něco udělat/zhotovit u příbuzných?