Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
tak já je jím + hermelín a řekla bych, že dokonce ve větším množství
…tak doufám, že miminko se nenarodí smardlavé…
.
U prvního jsem na hermelínu frčela…a vše OK.
Jee, dekuju za odpoved.
Ja jsem prave cetla, ze tavene syry, hermelin a vsechny „plisnaky“ se v tehu nedoporucuji. Plisnaky nejim, bez toho hermelinu se taky obejdu, ale na syrecky mam velkou chut, proto se ptam.
Nejde o ten smrad, ale o to, aby to miminku nejak neuskodilo. Jsme teprve 7tt.
Diky, Jana.
Tak tvarůžky, romadůr, hermelín apod. patří ke zrajícím sýrům, které by se v těhu neměly jíst kvůli možné kontaminaci listeriozou (tedy tepelně neupravené). Dokonce jsem slyšela, že ani balkánský sýr a korbáčky. Takže já to dodržuju, i když chutě jsou všelijaké. Nedala bych si ani žádné kupované saláty apod. Četla jsem příběh jedné maminky, která takto zabila své nenarozené miminko a takové riziko já podstupovat nebudu. Těch devět měsíců to vydržím. Radka
Jo zrající sýry v těhotenstvích jedla.
A přesunu tuhle diskusi do těhotenství, ju?
L.
Hlasim se k tomu, co pise Radka. Zadne zrajici syry, ani plisnove, kvuli mozne listerii. Ta prochazi placentou a miminko velice poskodi. Bezpecne jsou pouze tvrde syry a tavenaky. Hermelin nejdriv v porodnici. ![]()
Tak já jsem v těhoteství jedla jak syrečky, tam plísňové sýry a občas jsem si dala i paštiku. Samozřejmě jsem to nejedla denně, ale tak jednou za měsíc jsem si něco z toho dala.
A já se přidávám ke Kristýně, jedla jsem všechno občas, já myslím, že se dneska fakt všechno přehání.
nazdar!
to je šílené, co všechno může ty mrnouse zabít. vždycky se najde nějsaá padesátkrát zprostředkovaná informace o tom, jak jedno dítě z milionu asi zabila nějaká choroba ze sýru, z mlíka, z čaje nebo z nečeho jiného šíleně nezdravého. ![]()
btw: hledám co jíst, bo je mi po lecčems špatně a hermelín mne ještě nenapadl, ale jak to čtu, dostala jsem na něj hroznou chuť. asi si ho zajdu koupit. Snad to mrnous přežije.
Jiste, kazdy si muze riskovat co chce. Kdyz v syru listerie neni, tak to samozrejme neuskodi. Jenze to se na nem bohuzel nepozna. A ja bych to neriskla zvlast proto, ze se v poslednim roce ta listerie vsede mozne nachazela. S prvnim ditetem jsem byla tehotna v USA, kde jsem dostala informaci o tom, co kvuli listerii nejist hned na prvni tehu navsteve. Tak jsem to dodrzovala a ted s druhym ditetem taky - zvlast kdyz ji porad nekde nachazeli..
Nejsou to jen syry, ale salamy, parky, pastiky…
Bezpecne je to pouze tepelne upravene.
Tak já nevím, co je to všude možně, řekla bych, že sražených chodců na přechodu bylo určitě víc než případů nakažení listeriózou a neobíhala bych kvůli tomu devět měsíců jenom náš barák.
Je tedy fajn znát rizikové potraviny, ale ono je jich strašně moc… už jsem jedno těhotenství do konce úspěšně dotáhla (zatím jsme zdrávi) a ještě teď s hrůzou zjišťuju, co že se to všechno nesmí. Minule jsem odhalila muškátový ořech, že zvyšuje tepovou frekvenci plodu
.
Přesně tak, moje slova…já jsem zase zjistila, že se nemá skořice!!! A dovede si představit např. štrúdl bez skořice???
Tak ja preventivne nezkoumala nic, jedla vsechno(a hodne
) a dite je vic nez zdrave. Nekdy je lepsi nevedet, clovek pak neni tak ve vredu coby kdyby ![]()
Pavlička píše:
Přesně tak, moje slova…já jsem zase zjistila, že se nemá skořice!!! A dovede si představit např. štrúdl bez skořice???
Ale třeba se nesmí ani jabka, tak to člověku nemusí být líto
. Teď si nevzpomínám přesně, kdy se ta listérie přesně řešila, bylo to kolem nějakých svátků a odborník na výživu v TV poradil, že coby kojící matka nemůžu toto a tamto, ale můžu třeba tlačenku nebo jitrnice, to mi opravdu vytrhl trn z paty
. Vážně, kdybychom měly být superdůsledné, pošly bychom hlady (čímž nikomu neberu dietu, když mu sýry nechybí, proč ne, my třeba zrovna dneska kromě taveňáku a plesnivého pomazánkového másla v lednici nic moc nemáme
). Mě ten enthusiasmus už dost přešel, protože dietit v těhotenství, pak při kojení a pak při dalším těhotenství, když člověk nechce mít děti x let od sebe, a pak při dalším kojení atd. mě fest děsí
.
Lentilko, já si myslím o všech dietách svoje. Myslím, že když se nic nepřehání, tak nemůže nic škodit. Jak v těhu, při kojení…a ještě si vzpomínám, že by se neměla ani bazalka
.
K tématu listérie: pochopitelně jsem v těhu nejedla kupovaný saláty typu camping a podobně, nebo šunku v aspiku atd., to bych neriskla, to zase jo, to jsem si odpustila.
Ahoj holky. Muze v tehu olomoucke tvaruzky a syr romadur? Je mi jasny, ze ne nejak ve velkym mnozstvi, ale jednou za cas??
Diky.