Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý den maminky,
jdu poprosit o nějaké jednoduché recepty na omáčky pro 10 měsíčního prcka. Poslední dobou mi odmítá taková „drobená“ jídla jako je dětské rizoto nebo zapečenou brokolici s brambůrkem atd. Má rád jídlo mazlavé konzistence
, klidně i s maličkýma kouskama … Ale já už nevím co vařit
!
Díííky!
Ahoj, já jsem obvykle vařenou zeleninu částečně rozmixovala dohladka, zředila vodou, popř. trochu zahustila moukou (pokud nemáte alergii na lepek) nebo strouhaným sýrem. Pak jsem tam dala zbytek nakrájené zeleniny, masa, apod. a přelila tím „přílohu“ - brambory, těstoviny, rýži. Ziza.
ahoj,
nas maly ji i ted radeji takove ty „mokrejsi“ jidla nez ciste brambor a maso bez stavy..
delala jsem to tak,ze jsem v hrnecku uvarila zeleninu,brambor a maso…pak jsem to vsechno nakrajela nebo namackala vidlickou(odmala jsem nemixovala) a pridala vyvar…brambor jsem mackala zvlast..byl jako priloha a zeleninu jsem prave pomoci toho vyvaru rozmackala na takovou kasi…omacku…do toho nakrajet maso a pridat brambor,ryzi…
Pokud jsem potrebovala fakt omacku (treba ke spagetam nebo obcas i k ryzi)…dala jsem na teflon.panvicku malinko masla nebo i olivovy olej,nechala rozpustit (ne skvarit)..na to maslo(olej) jsem dala rozmackanou zeleninku,prelila vyvarem a zahustila trosinkou kukuricne mouky (je bezlepkova…a mela jsem pocit,ze je zdravejsi,nez klasicka bila mouka
).....
no a pokud nebyl material na omacku (tzn. zelenina,ciste „moukovou“ jsem nikdy nedelala),tak jsem proste udelala takovou ridsi bramborovou kasi…hustota asi jako presnidavka..a maso..
Taky se mi osvedcilo podavat sussi jidla s kompotem,nabrat na lzicku stavu z kompotu a brambor…misto kompotu jsem i hodne casto davala trochu presnidavky..aspon to bylo bez pracneho vareni ![]()
jaj..to je dlouhe psani..tak snad aspon trochu pomuze..
Jaana
tak ja omacky zahustuju detskou krupickou, na masle nebo olivovem oleji, koreni dle veku ditete - do roku jsem nedavala nic. A jake delam: zeleninova (zelenina, sul, majoranka), mrkvova (mrkev, hrasek, petrz.nat, sul, bobkovy list), brokolicova (brokolice, kvetak, sul, bazalka),…
Ahoj,
syn doteď miluje dětskou svíčkovou. 2 - 3 mrkve, 1 petržel, kousek celeru (bulva nebo lépe řapíkatý). Uvařit (nejlíp v páře), rozmixovat, pro zjemnění přidat 3 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany. Do roka jsem mu tam nedávala žádné koření, teď trošku Solčanky a kmínu. Pokud je moc hustá, tak naředit vodou. Musím říct, že tahle omáčka chutná i mě. Dávám k ní cokoliv, nejradši ji má s těstovinama.
Jinak jsem dělala jakýkoliv mix zeleniny, rozmixovat, naředit vodou a pak něčím zahustit - rýžovou kaší (nemléčnou), pohankovou kaší, později ovesnýma vločkama.
Martina
Pro malou většinou vařím podobná jídla jako máme my. Vše bez soli.. ( my si dochutíme na talíři případně až naložím malé )
Miluje vývary ( nudle, maso, zelenina )
omáčky, většinou se snažím vařit, aby měla suchou přílohu tj. brambor, rýže, kuskus, knedlík, těstoviny atd.. k tomu buď ryba nebo maso nakrájené na menší kousky a omáčka aby se ji lépe polykalo. A to buď rajskou, svíčkovou, mrkvovou, hráškové pyré, květákové, dá se použít cokoliv, jen aby to mělo tekutější konzistenci. Míx zeleniny mrkev, hrášek, kukuřice
Máme 10m.
@timeaa Ahoj, zkus se podívat k nám do skupinky vaříme pro kojence a batolata , najdeš tam spousty receptů i sfotografii a suché, drobivé nejsou ![]()