Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Horší se nám fyzicky i psychicky stav tchyně a už asi fakt budeme muset nejak zažádat o omezeni osobních práv.
Je na to někde nejaka šablona? Zvladneme to sami, nebo je na to nutný právník? Nebo pomůže nejaka jiná organizace?
PS: asi jsem vybrala spatne kategorii, ale nevim kam jinam.
Pro omezení svéprávnosti budete muset požádat soud, obrátila bych se přímo na městský úřad (odbor sociálních věcí) nebo na občanskou poradnu a zeptala se, zda vám poradí, jak vše sepsat. Právníka nepotřebujete. ![]()
Jen upozorňuji, že celý proces často trvá dost dlouho.
@sunflower164 píše: Více
Tak pravnika bych si vzala urcite. Neni to jednoduchy, a nefunguje to, tak, ze se clovek zbavi vsech prav
O svéprávnost se dnes přichází obvykle jen čátečně, ne, jako laici to nezvádnete, jde o znalecké posudky a peníze a lehké to nebude
zagoogli „omezení svéprávnosti“ a máš čtení na celou noc, žádná komedie, spíš tragedie a bez právního vzdělání se do toho vůbec nepouštějte.. věř mi.
@TaLucie píše: Více
jak píšou ostatní, je to dost složité, trvá to rok a výsledek je víc než nejistý
@sunflower164 píše: Více
Zkusím to tak. Díky. V soucasne době fakt tisíce na právníka nemame. S časovou náročnosti počítám. Už ae k tomu odbodlavame dlouho. Jen je těch tízivých věci v blízkosti víc a energie nám ubývá.
@stinga píše: Více
Tak pokud bude za rok ještě na zivu, aspoň ji budeme moct dat do nějakého domova nebo ji aspoň “nařídit” pecovatelku. A chodit s ni k lékaři atd.
No to nebudete moct. S umistenim nekam musi souhlasit.
Si to predtavujes fakt jednoduse, dneska uz to neni takova sranda jako driv
@Baba a jak dávají lidi rodiče do alzheimer centra? Vždyť na to něco musí existovat.
Ale aspoň něco - nechce nás u lekare, pak nevime jak ma mít léky. Běhá pak nahata po domě a boucha na sousedy. Fakt nechceme babičku zavřít a vzít ji důchod. Jen jsem už totálně vyčerpána.
Příspěvek upraven 09.07.24 v 21:57
@Baba píše: Více
Právník opravdu není potřeba, soud si sám zažádá o doplnění informací, pokud nějaké chybí. Potom si sám soud ustanoví znalce. Je potřeba, aby žadatel doložil co nejvíce podkladů, které jsou pro omezení svéprávnosti důvodné. Proto píšu, kam se má zakladatelka obrátit - nepíšu to jako laik, denně se s tímto tématem v práci setkávám.
Bez souhlasu nebo opatrovnika to nejde. Bys tam mohla strcit kazdyho pribuznyho, ktery se ti doma nehodi.
@Baba proto se omezí osobní prava a stanoví opatrovnik. O tom to přece je, na to se ptám. Ani nechci byt opatrovník, jen at je druhy syn, co se moc nestará. Budu jen rada.
Proti její vůli jí opravdu nikde držet nemohou. To by šlo pouze v případě nutné hospitalizace v psychiatrické nemocnici. Tam je ale možné, že ji zamedikují a bude souhlasit s umístěním do zařízení.
K umístění či hospitalizaci je nutný písemný souhlas opatrovníka (záleží v jakých věcech je její svéprávnost omezena), jakmile ale řekne, že někde být nechce, násilím jí držet nebudou.
@sunflower164 nicméně mi to manévrovací prostor zvětší. Tu cestu proste zkusíme. Ona je nešťastná, nemocna a my vyřízení. Něco zkusit musíme.