Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky,
chci se poradit na trochu intimní téma . Naše malá začala pravděpodobně onanovat - když sedí v jídelní židličce, hýbe prdelkou dopředu dozadu a tváří se důležitě
. Rejstřík už začíná rozšiřovat
, já se jí snažím zabavit, odvést pozornost…Chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost - co s tím, kdy to přejde
? Já vím, není to nic zas tak hrozného, ale já mám od rodičů takovou puritánskou výchovu,takže je to pro mne docela oříšek.
Obávám se, že to nepřejde. Děti to dělají i ted a jsou jim 3 roky. Četla jsem, že je to normální sexuální vývoj a nic s tím neuděláme. Když je načapu, tak se s nima bavím normálně jakože nic nevidim.
Ja kdysi nekde cetla, ze je dobry decku vysvetlit, ze tohle neni nic spatnyho, ale dela se to v soukromi, treba pod perinkou nebo tak neco. Ale rocni prcek ti to teda jeste nepochopi.
Dej ji do zidlicky polstarek.
Ne vazne, nevim… a docela se divim, ze pres tu plinu neco citi… no nebo vic plinek, ale to u jednorazovek moc nejde.
![]()
Hmmm u nás to starší (4roky) nedělala nebo o tom alespoň nevím
. Mladší je celkově temperamentní, ale už v roce
… a k tomu holčička
.
Já myslím,že se jí to právě přes tu plínku líbí, že se jakoby tře
. To jí vždycky musím vzít a jít dělat rychle něco jiného nebo ji vzít na klín.
Ahoj
v jedne „chytre“ knizce jsem cetla at se rodice nedivi kdyz tohle deti zacnou delat.Ze to neni nic spatneho nebo nemoralniho.
Já vím, snažím se tím řídit. Jen se děsím toho, jak ještě nemá „z ničeho rozum“, tak co ještě vymyslí
.
ahojky, zkus kouknout tady
:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Manulko díky, hmmm všechno jsem poctivě přečetla a zas tak moc klidná nejsem. Nechci, aby se to u ní rozvinulo v aktivitu zabírající podstatnou část dne
. Deprivovaná snad není, je fakt, že před časem měla zánět močáčku a ještě než začala takto poskakovat na plínce, tak si při přebalování docela hrubě sahala na přirození - zkusím koupat v řepíku a těmto aktivitám předcházet
. No uvidíme, doufám že budeme obě v pohodě
.
četla jsem že tohle chování muže značit začínající zánět v pochvě a proto to svědění-drbání.Odnesla bych moč k dr aby radši na to mrkla,za to nic nedáš-já jako dítě tímhle dost trpěla,ne onanii
,ale zánětama
a pamatuju si že svědělo to strašně.
úPokud jde o onanii tak v tom teda nevidim nic špatného.Pokud to dělá jen doma tak bych si toho nevšímala
,myslím že není potřeba tohle tak prožívat,akorát nervuješ sama sebe a později i jí.
Ja tohle poprve videla u znamych na navsteve,rok a pul holcicka se houpala na kolinkach,hrozne rychle a dlouho,take se trela o plinku,za tu navstevu to udelala asi 3krat..
Rikali ze s tim nic nenadelaji,jeste je moc mala neco pochopit,rikat jim ze je to soukroma vec bude asi fungovat az mnohem pozdeji…A ze by prestala,tak tomu neveri,na neco tak prijemnyho asi tezko zapomene -rikala jeji mamka
-a to ma asi pravdu.
V roce se mi to zdá trchu brzo, ale člověk neví. Jinak jak píšou holky, je to normální a nic se s tím nenadělá. Dcera si teď (skoro ve dvou letech) zase sahá mezi nožky a zkoumá to tam
. Holt asi potřebuje zjistit, jak věci fungují. A je to vylepšené, že už docela dobře mluví, takže měla celkem dlouhé období, kdy nás v jednom kuse informovala, že ona má „pindulu“, táta má pindíka, a zajímala se strašně, jestli má ryba to nebo ono (ten rozdíl mezi klukem a holkou ji prostě hrozně fascinuje). Tak jsme si říkali, co provedeme, až začne tohle vykládat na veřejnosti ![]()
Medo,
moje mladší to dělala cca v 14 - 15 měsících, začalo to také, jak tu někdo psal, že se drbala. Zašla jsem s ní radši k dr., kdyby to souviselo s nějakým zánětem, svěděním… , jinak jsem to moc neřešila, opravdu se všude píše, že je to do jisté míry přirozené a děti s tím časem přestanou sami. Přestala s tím poměrně brzy, když se pořádně rozběhala a zabavila venku (bylo to na léto). Stěžejní opravdu asi je, je zaměstnat a odvádět pozornost, aby to nedělaly z nudy, ale je to případ od případu.
Eva
Taky si myslím, že je potřeba zjistit, jestli není někde fyz. problém - ve středu jdeme na roční, tak vezmu s sebou moč. Jinak obě známe pediatričky radí to samé - nenapomínat, ale zase nenechat a snažit se zabavit a odvést pozornost. Tak se snažím a uvidíme co bude silnější
.
Medu,mám holčinku..viz metřík..taky to dělávala,začla ještě o něco dřív než v roku a nyní nějakou dobu už nic.
Mám ještě dvě starší děti.Dcerka to taky provozovala,ale později začla snad ve třech,čtyřech letech a zůstalo ji to hodně dlouho.Já ji vždy načapala na operadle sedačku,ale nijak jsem to nekomentovala…ona si to i později uvědomovala,protože ,když mne slyšela,že přicházím,tak dělala okamžitě něco jiného..
co dělá nyní..netuším..bude jí 13-
A klukovi je 16…takže..
![]()