Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
U nás syn je ještě malej, bylo mi jasný o co jde hned. Dělá to automaticky, když je na zádech, před spaním zvedá a mačká se nohama i půl hodiny, zpocenej… No a do toho všichni, jee on tlačí, ty tam tlačíš něco koukej ten určitě tlačídoufám, že si to odbude jako kojenec a bude klid, spíš naopak co?
A tady jde vidět, že to je od věky věků, jen to holt někdo nezná. Některé děti si tím projdou jiné ne. Těžko říci, co je lepší.
@Anonymní píše:
Já jako matka jsem z toho taky ve stresu, koukají na mě divně. Ptají se, proč to dělá atd. Holce je pak taky trapně, vidím to na ní a pak to zacne nanovo.
Jo, je to trapné kvůli těm prudérním, co nikdy neonanovali a berou to jako fuj věc. Ostatní, co to někdy dělali nebo dělají se možná pozastaví, ale nejsou šokovaní. Vysvětlovat a vysvětlovat. Nedělat z toho vědu. Rozhodně nebít.
Tak v okamžiku kdy to začne dělat někde kde nemá, tak je potřeba ji zabránit v tom, aby pokračovala. A je potřeba to dělat opakovaně a důsledně, dokud si nevytvoří návyk - jen to říct a pak nevědět co a nechat ji onanovat v pokoji o křeslo je jaksi naprd. Dětem je jedno co kdo říká, podstatné je co se dělá.
Zároveň teda to bude dělat nejčastěji z nudy, ne? Takže je potřeba předcházet situaci tím, že se nezabaví ničím lepším, než ojížděním křesla. A ani nechat ji obskakovat něčí nohu, jako neurotický pes fakt není dobrý nápad.
@Anonymní píše:
Tak tohle je úplně špatně. Vynadat, trestatNe, není to stejně jako čůrat do nočníku, jídlo, atd.. Nemáš zkušenost, neraď takové nesmysly.
Dovolím si oponovat, vysvětlování dokola v klidu a pořád prostě nezabíralo, od rodiny jsem to ještě zvládala, ale když se nám to stalo v herničce, málem jsem se propadla a jestli to bylo úplně špatně, nebo nesmysl budiž, ale zabralo to a myslím, že jsem jí ušetřila dost trapných momentů a výsměchu od dětí, stejně jako když si dřepla a z ničeho nic se počůrala do kalhot i když už si na záchod říct uměla a styděla se za to. Netvrdím vynadat a trestat hned, ale po nekonečném vysvětlování když už to chápe ale dělá to pořád, dát najevo, že se máma proto zlobí a případně je večer bez pohádky nebo na procházce bez zmrzliny není úplný nesmysl. To samé odbíhat se soustem od stolu.
@Jessie_james píše:
No nevím, ale nevynucuje si tímhle vaši pozornost?
Ano, s tímhle se stotoznuji. I takto si lze vynutit pozornost, plus nějaká ta nuda.
Zakladatelko:
Pokud ji to baví dělat na hřišti, tak právě na tom hřišti být nemáte a pokusit se vymyslet něco jiného. Na obě naše děvčata platí chodit, běhat, kolo, prostě velká fyzická aktivita. Pak si už obyčejně ani ta mladší nevzpomene. A taky té mladší jsme vyhradili primereneho plysaka (ona si ho tedy našla sama) ať si to dělá v postýlce. A jak vidí, že může, tak ani nechce. Docela to funguje, ale jak je stres, nervy, nemoc, nuda, nepohoda. Tak nepomůže ani 1000 vysvětlení. Spíš bych to přirovnala ke vzdoru, tohle je taky období a přejde to. Jinak obě děvčata byla enormně vzdorná a vzteklá. Mladší stále je. Já už si z toho třeba hlavu nedělám a umím i reagovat na okolí, jakože nic. Dle mého ses zakladatelko už úplně zacyklila do vysvětlování a příkazů. A hlavně to, co si myslí okolí. To musí být strašně stresující. Prostě klid, věř si. To přejde. Fakt vím o čem píši. A u té mladší už to téměř neřeším a je to lepší i pro ni, jak furt bude cosi, kdosi, jaksi, tak se z toho budete hrabat mnohem dýl. Tohle jsem dělala u té první a stejně to nikam nevedlo. A hlavně… Vůbec nijak jí to nepoznamenalo. Spíš okolí s tím mělo problém, ale na to se fakt vys@r.
Taky si myslím, že je to normální. Je dobré, že jí vysvětlujete, že soukromí je vhodnější. Myslím, že kluci mají podobné problémy. Náš kluk vždycky říkal manželce: „Hele elikej, elikej“, a tahal se za něj. Přešlo to samo, zkrátka zkoumají svoje tělo.
@Anonymní píše:
Ano, s tímhle se stotoznuji. I takto si lze vynutit pozornost, plus nějaká ta nuda.Zakladatelko:
Pokud ji to baví dělat na hřišti, tak právě na tom hřišti být nemáte a pokusit se vymyslet něco jiného. Na obě naše děvčata platí chodit, běhat, kolo, prostě velká fyzická aktivita. Pak si už obyčejně ani ta mladší nevzpomene. A taky té mladší jsme vyhradili primereneho plysaka (ona si ho tedy našla sama) ať si to dělá v postýlce. A jak vidí, že může, tak ani nechce. Docela to funguje, ale jak je stres, nervy, nemoc, nuda, nepohoda. Tak nepomůže ani 1000 vysvětlení. Spíš bych to přirovnala ke vzdoru, tohle je taky období a přejde to. Jinak obě děvčata byla enormně vzdorná a vzteklá. Mladší stále je. Já už si z toho třeba hlavu nedělám a umím i reagovat na okolí, jakože nic. Dle mého ses zakladatelko už úplně zacyklila do vysvětlování a příkazů. A hlavně to, co si myslí okolí. To musí být strašně stresující. Prostě klid, věř si. To přejde. Fakt vím o čem píši. A u té mladší už to téměř neřeším a je to lepší i pro ni, jak furt bude cosi, kdosi, jaksi, tak se z toho budete hrabat mnohem dýl. Tohle jsem dělala u té první a stejně to nikam nevedlo. A hlavně… Vůbec nijak jí to nepoznamenalo. Spíš okolí s tím mělo problém, ale na to se fakt vys@r.
Tak u tohohle jsem si vzpomněla na sebe. Úplně se vidím. V soukromí jsem se snažila (drželo mě to vcelku dlouho), ale častokrát mě u toho někdo načapal a dostala jsem vynadáno a rodiče mi vyhrožovali doktorkou. Uvidíme, kdy s tím začne malá no, zatím jí je 11 měsíců a je klid. Ale pokud bude jako já, mám se na co těšit. Rozhodně jí ale nebudu strašit..
@Paja2709 píše:
Tak u tohohle jsem si vzpomněla na sebe. Úplně se vidím. V soukromí jsem se snažila (drželo mě to vcelku dlouho), ale častokrát mě u toho někdo načapal a dostala jsem vynadáno a rodiče mi vyhrožovali doktorkou. Uvidíme, kdy s tím začne malá no, zatím jí je 11 měsíců a je klid. Ale pokud bude jako já, mám se na co těšit. Rozhodně jí ale nebudu strašit..
Na sebe si nevzpomínam, ale máme 2 holky a ani jedna toto neprovozuje.
Na druhou stranu, můžu přidat i pohled přihlížejícího. Byli jsme na návštěvě, kde holčička nasedla na podrucku křesla a začala masturbovat. Rodiče na to nijak nereagovali. Mohli ji capnout a odnést vedle. Mi bylo trapně, naše dítko na to zíralo.
Asi to bylo denní zpestření, tak to rodiče ani neřešili.
@bublinek píše:
Na sebe si nevzpomínam, ale máme 2 holky a ani jedna toto neprovozuje.
Na druhou stranu, můžu přidat i pohled přihlížejícího. Byli jsme na návštěvě, kde holčička nasedla na podrucku křesla a začala masturbovat. Rodiče na to nijak nereagovali. Mohli ji capnout a odnést vedle. Mi bylo trapně, naše dítko na to zíralo.
Asi to bylo denní zpestření, tak to rodiče ani neřešili.
Jak staré holky máš? Kdybys to zažila, tak bys tohle nemohla napsat. Skrz tohle jsem přerušila některé kontakty, taky takoví nechápaví. Teď je klid a nezvu je dál, pokud nechápeš, tak tam nechoď. Teď by ostatní rádi chodili, ale já už nechci. Je to období, kterým si teď rovněž jejich některé děti prochází a naráz mají spoustu pochopení a já bych ho měla mít taky. Ano, mám k dětem, ale k rodičům, kteří nás odsoudili, aniž by se snažili rozumět už žádné přátelské vazby nemám. Není to zdaleka tak jednoduché, jak si myslíš. Tak proč jsi něco neudělala ty? Neodvedla pozornost jinam? Proč chceš rovnou to dítě odklidit? Ty ji dospělá, měla by ses umět s takovou situací popasovat.
@Anonymní píše:
Jak staré holky máš? Kdybys to zažila, tak bys tohle nemohla napsat. Skrz tohle jsem přerušila některé kontakty, taky takoví nechápaví. Teď je klid a nezvu je dál, pokud nechápeš, tak tam nechoď. Teď by ostatní rádi chodili, ale já už nechci. Je to období, kterým si teď rovněž jejich některé děti prochází a naráz mají spoustu pochopení a já bych ho měla mít taky. Ano, mám k dětem, ale k rodičům, kteří nás odsoudili, aniž by se snažili rozumět už žádné přátelské vazby nemám. Není to zdaleka tak jednoduché, jak si myslíš. Tak proč jsi něco neudělala ty? Neodvedla pozornost jinam? Proč chceš rovnou to dítě odklidit? Ty ji dospělá, měla by ses umět s takovou situací popasovat.
Nerozčiluj se.
Já to nekomentovala, na té návštěvě, já jsem jen popsala své pocity jako překvapeného návštěvníka.
A co by bylo pro Tebe jako matku, takto se ukájejícího se dítěte, od návštěvy vhodné aby udělala? Poraď mi, jak mám jako návštěva adekvátně reagovat a odvést pozornost, když je ve stejné místnosti masturbující dítě, které není moje?
Naše holky mají 8 a 5 let.
@Anonymní píše:
Tak to je gól, přerušit kontakty že se někdo cítí trapně když dítě před návštěvou masturbuje, to jako to dítě necháváte? A ještě jsou špatní Ti co mají taky svoje pocity, to nám vyrůstá pěkná generace. Co třeba dítěti ukázat trochu respektu a empatie k ostatním. Onanie dítěte je úplně v pořádku, ale patří to do soukromí, stejně jako nebude nudista svlečený na veřejnosti, nebo honič to dělat před lidma třeba v parku. Bože
@bublinek máš recht, přece nebudeš vychovávat děti někoho jiného, pokud rodiče nijak nezasáhnou a je jim to jedno, nebo dělají, že to nevidí a necítí se trapně, asi bych jim řekla, že to není úplně v pořádku, že pak budeš muset vysvětlovat svojí dceři co a proč to dítě dělá před ní.
Tak tohle je úplně špatně. Vynadat, trestat
Ne, není to stejně jako čůrat do nočníku, jídlo, atd.. Nemáš zkušenost, neraď takové nesmysly.