Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@bublinek máš recht, přece nebudeš vychovávat děti někoho jiného, pokud rodiče nijak nezasáhnou a je jim to jedno, nebo dělají, že to nevidí a necítí se trapně, asi bych jim řekla, že to není úplně v pořádku, že pak budeš muset vysvětlovat svojí dceři co a proč to dítě dělá před ní.
Díky ![]()
No, ale já nevím jak to říct, aby se rodiče nenaštvali, je to choulostivé.
Nemám potřebu vychovávat cizí, vychovávám si své děti, pokud vidím u dětí známých a kamarádek něco co já bych řešila, ale ona ne, nekomentuju, její věc…
@bublinek píše:
Díky
No, ale já nevím jak to říct, aby se rodiče nenaštvali, je to choulostivé.
Nemám potřebu vychovávat cizí, vychovávám si své děti, pokud vidím u dětí známých a kamarádek něco co já bych řešila, ale ona ne, nekomentuju, její věc…
Já osobně bych asi řekla, že by to s ní měli trošku řešit a vysvětlit, že před návštěvou ne. Je to absolutně normální, ale čím starší bude, tím blběji se na to bude okolí dívat.
Ty holky to prostě přejde. Je to období. Prostě kdo to nezažil, tak nepochopí. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu.
Jako někdo nechá dítě onanovat před návštěvou?
hnus. Zvedla bych se a odešla
Jako nechat dítě onanovat před návštěvou, to už je trochu moc ne? A ještě se zlobit, že ludi nemají pochopení… Ač jsem sexuálně dost otevřená, nic mě nepohorsuje, ale onanie patří do soukromí a musí se to děti učit od mala. Ne přihlitet tomu, že me dítě si dělá dobře a považuji to za normální před návštěvou. Prostě ano, pokud chce onanovat, půjde k sobě, neodejde sám, odnesu jej. Na veřejnost v normální společnosti onanie nepatří.
@bublinek není zač, nevím v jakém jste vztahu, jinak se bavíš například se sestrou manžela a jinak s nejlepší kamarádkou, ale myslím, že sdělovat i nepříjemné věci by se měli, jak je otázka, nejspíš přiměřeně situaci. Já bych asi začala jestli si toho její mamka všimla a že Ti bylo nepříjemné, že Tvoje dcera se kouká na holčičku co si to dělá o gauč. Klidně řekni, že s tím nemáš žádné zkušenosti, nechceš soudit, ale asi nebudeš jediná komu to vadí a jestli jí nechávají schválně, že to přejde, asi bych odpověděla, že málokoho masturbace přejde, ale dítěti samotnému bude lépe když se mu pak nebudou ostatní děti smát, že to dělá. Ano, je to složité a velmi citlivé téma, ale proboha není normální to nechat dítě dělat před někým a pak dostane o to větší sprchu od vrstevníků a to může být teprve problém s psychikou dítěte. Klidně se zeptej, jestli kdyby Tvojí dceři například ukazovala sprostý obrázky jestli by jí taky nechala.
@Anonymní píše:
Ty holky to prostě přejde. Je to období. Prostě kdo to nezažil, tak nepochopí. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu.
Nechci se hádat, ale já osobně zažila a onanie je nepřejde, zažila jsem sama v dětství i u své dcery, pokud se nenaučí, že se to dělá v soukromí, může to mít následky když pak dostane čočku od vrstevníků.
@Anonymní píše:
Dovolím si oponovat, vysvětlování dokola v klidu a pořád prostě nezabíralo, od rodiny jsem to ještě zvládala, ale když se nám to stalo v herničce, málem jsem se propadla a jestli to bylo úplně špatně, nebo nesmysl budiž, ale zabralo to a myslím, že jsem jí ušetřila dost trapných momentů a výsměchu od dětí, stejně jako když si dřepla a z ničeho nic se počůrala do kalhot i když už si na záchod říct uměla a styděla se za to. Netvrdím vynadat a trestat hned, ale po nekonečném vysvětlování když už to chápe ale dělá to pořád, dát najevo, že se máma proto zlobí a případně je večer bez pohádky nebo na procházce bez zmrzliny není úplný nesmysl. To samé odbíhat se soustem od stolu.
Ja nevim, precejenom jde o sexualitu a trestani za uzivani si neceho, co ji patri a mela by mit k tomu pristuo bezestudu, muze do budoucna dost zablokovat. Spis by bylo dobry probudit stud, idealne prave jinym ditetem, co ji rekne, at to nedela. U nas to teda neprobiha mimo domov, prp ni jsou druhy deti daleko zajimavejai nez vlastni pipinka. Nastesti. Tezka situace.
@Anonymní píše:
Nechci se hádat, ale já osobně zažila a onanie je nepřejde, zažila jsem sama v dětství i u své dcery, pokud se nenaučí, že se to dělá v soukromí, může to mít následky když pak dostane čočku od vrstevníků.
No v soukromi, ono i v soukromi, kdyz je toho hodne, tak to neni uplne zdravy. Me to prevadeni do soukromi prijde prave peoblematicky, i kdyz chapu, ale nevim…
@KaroliS píše:
Ja nevim, precejenom jde o sexualitu a trestani za uzivani si neceho, co ji patri a mela by mit k tomu pristuo bezestudu, muze do budoucna dost zablokovat. Spis by bylo dobry probudit stud, idealne prave jinym ditetem, co ji rekne, at to nedela. U nas to teda neprobiha mimo domov, prp ni jsou druhy deti daleko zajimavejai nez vlastni pipinka. Nastesti. Tezka situace.
No to mi povídej, je to hodně choulostivé, ale já to nevidím jako trestání za užívání si, vidím to spíš jako pomoc v nastavení sociálních nepsaných pravidel a naopak, hraje si s vlastním tělem a objevuje sexualitu, ale v soukromí. Pokud jiné dítě řekne ať to nedělá a ona na to bude slyšet, je to ideální případ, ale také se může stát, že to vyzní do prázdna jako u nekonečného vysvětlování od maminky a pak se jí budou v kolektivu smát, ukazovat si na ní prsem a dostane nálepku úchylačka, ta co si honí kačenku atd. Někdy jsou děti dost kruté. Pak si myslím, že by si mohla nést následky nebo blok. Je to složité, ale po reakcích těch dětí než jsem stačila zasáhnout jsem prostě cítila, že to musím řešit jinak než jen vysvětlováním.
@Anonymní píše:
No to mi povídej, je to hodně choulostivé, ale já to nevidím jako trestání za užívání si, vidím to spíš jako pomoc v nastavení sociálních nepsaných pravidel a naopak, hraje si s vlastním tělem a objevuje sexualitu, ale v soukromí. Pokud jiné dítě řekne ať to nedělá a ona na to bude slyšet, je to ideální případ, ale také se může stát, že to vyzní do prázdna jako u nekonečného vysvětlování od maminky a pak se jí budou v kolektivu smát, ukazovat si na ní prsem a dostane nálepku úchylačka, ta co si honí kačenku atd. Někdy jsou děti dost kruté. Pak si myslím, že by si mohla nést následky nebo blok. Je to složité, ale po reakcích těch dětí než jsem stačila zasáhnout jsem prostě cítila, že to musím řešit jinak než jen vysvětlováním.
Chapu, to se proste resi za chodu dle situace a dle intuice, delala bych to stejne. No je to masakr a pevne nervy. -)
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se za anonym.
Vím, že mi tu spousta z vás napíše, že je to normalní. Ja to taky vím, ale potřebuju s tím neco udělat. Naše holčička onanuje o křeslo nebo o naší nohu. Dokonce to delala i u babičky a ta jí za to lehce zbila a pak se zlobila i na mě, ze prej co jí to učíme a kde to viděla. Ze jí nemame nechávat s kamaradkami apod. A že když to bude dělat pořád, tak že jí tam nechce.
My jí to vysvětlujeme, že se to nedělá na veřejnosti, že od toho má pokojíček a má to delat v soukromí, ale nic nepomáhá.
Mně je fakt trapně, děti se jí pak taky posmívají.
Nejaká rada?
Dobrý den. Mám stejný problém u mé 4 dceři a už nevím rady.. takže to budu konzultovat mudr.