Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
jdu si pro radu nebo zkusenost. Malemu je 7 mesici a za posledni mesic prodelavame jiz po druhe bronchitidu. Prubeh stejny jako poprve. Zacne to laringialnim zachvatem v noci, kdy jedem na pohotovost, tam dostaneme kortikoid a zpet domu. Do dvou dnu jsme opet u detske se sipanim a kaslem. Diagnostikovana angina s bronchitidou (pri prvnim mel trachiobronchitidu).Nasazeny antibiotika a ventolin, ty zaberou a vse ok na 3 tydny a zase to same dokola. Resil jste nekdo u takto maleho prdoli. Vzdy ma prubeh bez teplot, nic na nem skoro neni znat, az na to piskani. Delali mi vysetreni na streptokoka (negativni), rtg plic a srdce s poderrenim na zapal plic(vse v poradku). Nutno podotknout, ze ja sama jsem vyleceny astmatik a manzel alergik. Je neco, o cem vite, ze by pomohlo??? Mam nechat udelat nejake vysetreni dalsi synovi??? Zvazovala jsem zakoupeni inhlatoru pro domaci pouziti (dava se do nej vincentka a inhaluje se). Dekuji za rady a pripadne zkusenosti.
Bronchitida a angína? Že zase nějaký koumák dělal strep-test. U dítěte do 1 roku je streptokoková angína velice velice vzácná, navíc kašel prakticky pyogenního streptokoka vylučuje.
Bohužel nejste vyléčený astmatik, z asthmatu vyléčí člověka pouze smrt (a mrtvá mi zrovna nepřijdete). Asthma bronchiale je celoživotní diagnóza, pokud je jeden rodič astmatik, má dítě zhruba 40% pravděpodobnost, že se u něj v průběhu života asthma rozvine.
Co teď? Už jste měli mít inhalační kortikoidy (Flixotide, Ecobec apod.) a bronchodilatancia (Ventolin) přes chamber, výhledově alergologické vyšetření.
@Doctus ano vzdy diagnostikovana probihajici angina (virova) soucastne s bronchitidou.
Sama jsem mela astma v puberte a po skonceni puberty projevy vymizeli, nemam jiz deset let zadnou lecbu, drive jsme uzivala Simbicord 250 (rano/vecer).
Na alergologii my syna nikde nechteji zatim vzit (je malej), na astma ho nevysetri driv nez mu budou 3 roky, a i tak je to obtizne nafoukat spirometrii. Na koho se tedy ted obrazit, aby nam leky predpsal, detska lekarka odmita a na alergologii nas zatim vzit nechteji…
Řeším něco podobného, syn 6m, momentálně po třetí nemocný. Ošklivý kašel, pár dnů horečky a teploty, ryma. Šli jsme před 14 dny k doktorce a byl udajne jen nachlazeny, pred tydnem uz to mel na pruduskach. Zitra kontrola a bojim se, co z toho zase bude.. Před Vánoci totiž měl stejné příznaky a pak to skončilo zápalem plic. Dávali mu ecosal, antibiotika. Jednou nam zavolali vyjezd, protoze malej se nemohl nadechnout. Za tyden pakvlastne zjistili ten zapal plic. Momentálně to naše doktorka řeší jen sirupem, ale kluk se nám teda vůbec nelepší. Máme inhalator na vincentku, ale nějaké extra změny s ním teda nepozoruji. Určitě si zítra chci říct o doporučení na alergo, já jsem astmatik i alergik a dcera zase trpí na ekzémy od narození, takže atopik. Tak si myslím, že kluk by mohl mít taky něco… ![]()
@Katja164 píše:
Ahoj holky,
jdu si pro radu nebo zkusenost. Malemu je 7 mesici a za posledni mesic prodelavame jiz po druhe bronchitidu. Prubeh stejny jako poprve. Zacne to laringialnim zachvatem v noci, kdy jedem na pohotovost, tam dostaneme kortikoid a zpet domu. Do dvou dnu jsme opet u detske se sipanim a kaslem. Diagnostikovana angina s bronchitidou (pri prvnim mel trachiobronchitidu).Nasazeny antibiotika a ventolin, ty zaberou a vse ok na 3 tydny a zase to same dokola. Resil jste nekdo u takto maleho prdoli. Vzdy ma prubeh bez teplot, nic na nem skoro neni znat, az na to piskani. Delali mi vysetreni na streptokoka (negativni), rtg plic a srdce s poderrenim na zapal plic(vse v poradku). Nutno podotknout, ze ja sama jsem vyleceny astmatik a manzel alergik. Je neco, o cem vite, ze by pomohlo??? Mam nechat udelat nejake vysetreni dalsi synovi??? Zvazovala jsem zakoupeni inhlatoru pro domaci pouziti (dava se do nej vincentka a inhaluje se). Dekuji za rady a pripadne zkusenosti.
U nás pomohla alergologie, pořádná diagnostika a zaléčení.
@Katja164
Pokud PLDD odmítá předepsat zmíněnou léčbu, tak PLDD vyměnit.
Jsou dětské alergologické ambulance, které vyšetřují i kojence a „mladá batolata“, bohužel jich je menšina (při nemocnicích většinou vyšetřují i taková mrňata).
Diagnóza asthmatu se zhruba 5 let nedá přesně určit, když nelze provést spirometrii. Ono se diagnóza různě opisuje recidivující bronchitidy jako možná klinický ekvivalent asthma bronchiale.
Inhalační kortikoidy i Ventolin může napsat i PLDD, jen si možná budete muset zakoupit spacer (zhruba 500 Kč). Kombinované preparáty (Seretide, Symbicort apod.) může předepsat pouze alergolog, ale začíná se základními léky.
@xxprincesscz
Platí to stejné, co jsem zmiňoval zakladatelce. Terapeutický test s inhalačními kortikoidy a Ecosal, alergologické vyšetření určitě vhodné (riziková rodinná anamnéza, prodělání zápalu plic).
Podle me jsou antibiotika blbost a pokud zabira Ventolin a dychak na astma, tak je to jasny i bez vysetreni.
Zmenit doktora nebo si to proste vydupat.
Kromě návštěvy alergologa, který může zhodnotit stav pro nasazení dlouhodobých léků, určitě doporučuju inhalátor pořídit a při jakémkoliv náznaku začínající rýmy či kašle hned dávat vincentku dýchat 2× - 3× denně