Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tato atb by měla být v těhotenství bezpečná, zatím nic nenasvědčuje opaku. Bakterie v moči bez příznaků se normálně neléčí, ale v těhotenství ano, to je výjimka. Důvodem je, že poměrně velká část těhotných, tuším 10%, z těch, které mají bakterie v moči, rozvinou hnisavý zánět ledvin. A ten v těhotenství opravdu nechceš. Pravděpodobně vlivevem hormonů se ty bakterie dostanou močovodem nahoru do ledvin. Ale popravdě nevím, co ti tam roste za potvora, když ani tahle dvě antibiotika si s ní neporadila. Umyješ se vždy důkladně před odběrem mýdlem a nabíráš moč až uprostřed čůrání, ne hned na začátku?
@Kolicek95 Xorimax jsem načla od včera, nemám je dobrané. Samozřejmě, že vše dělám tak, jak mi bylo řečeno lekarkou. ![]()
Brala jsem je skoro celý devátý měsíc a pak ještě při kojení. Lékařka má pravdu, záněty močových cest jsou v těhotenství nebezpečné, rychle přecházejí v záněty ledvin a to fakt nechceš. Bolí to víc než porod. Já takhle „rodila“ třikrát během devátýho měsíce a pak ještě ofiko porod. Lahůdka…
Duomox(T), tedy čistý amoxicilin, není na záněty močového měchýře či bezpříznakové bakteriurie (statisticky významná koncentrace bakterií v moči při absenci příznaků) nejvhodnější, když už, tak potencovaný amoxicilin (Amoksiklav™), ale některé kmeny jsou již rezistentní, pak je lepší cefuroxim(-axetil) - Xorimax™, Zinnat™ atd.
Samozřejmě se bavíme o těhotných, jinak jsou léky 1. volby trošku jiné.
Jinak penicilinová (a jim podobná) ATB se považují za bezpečná v těhotenství i v laktaci.
@Doctus píše:
Duomox(T), tedy čistý amoxicilin, není na záněty močového měchýře či bezpříznakové bakteriurie (statisticky významná koncentrace bakterií v moči při absenci příznaků) nejvhodnější, když už, tak potencovaný amoxicilin (Amoksiklav™), ale některé kmeny jsou již rezistentní, pak je lepší cefuroxim(-axetil) - Xorimax™, Zinnat™ atd.Samozřejmě se bavíme o těhotných, jinak jsou léky 1. volby trošku jiné.
Jinak penicilinová (a jim podobná) ATB se považují za bezpečná v těhotenství i v laktaci.
Tak u nás na infekcích bys měl za D.
Tam nás učili, že amoksiklav se smí dát pouze u jasně prokázané produkce betalaktamáz daným, jinak nikdy není lékem první volby. Ale jo, taky jsem všimla, že to v praxi funguje jinak.
Ja brala v 1.trimestru 2× atb na zanety močových cest (Celzin, Amoksiklav) a vse v poradku. Mame 3mesicni dceru.
@Kolicek95
Nech si svoje rozumy, jestli vás na mikrobiologii učili, že na močové infekce v primární praxi se dává empiricky čistý amoxicilin, tak ať si otevřou hlavy, vytáhnou si je ze zadků a jdou se podívat někdy do praxe. Ono je to tudle tadle teorie, ale tudle tadle praxe žádná. Potencované aminopeniciliny by neměly mít kromě zánětů v dutině ústní, flegmón (ne růží), močových infekcí (ve speciálních případech) v primární praxi většího využití, že je někdo dá i na virovou angínu… to už je věc druhá.
@Doctus píše:
@Kolicek95
Nech si svoje rozumy, jestli vás na mikrobiologii učili, že na močové infekce v primární praxi se dává empiricky čistý amoxicilin, tak ať si otevřou hlavy, vytáhnou si je ze zadků a jdou se podívat někdy do praxe. Ono je to tudle tadle teorie, ale tudle tadle praxe žádná. Potencované aminopeniciliny by neměly mít kromě zánětů v dutině ústní, flegmón (ne růží), močových infekcí (ve speciálních případech) v primární praxi většího využití, že je někdo dá i na virovou angínu… to už je věc druhá.
Psala jsem na infekcích, ne mikře, to je přece klinický obor
.A ne na infekce močových cest, ale obecně. Vždy pouze cíleně po kultivaci a průkazu betalaktamáz, nikdy empiricky. Já ti jenom pro zajímavost píšu, z čeho by tě na Bulovce s přehledem vyhodili, praxe nepraxe
.
@Kolicek95
Tak ať si na Bulovce žijí ve vlastním světě. Dokud jim nespadne na hlavu (svět i nemocnice).
ATB se nasazují empiricky v drtivé většině případů, neboť čekání na průkaz patogena není možné. V mnoha případech není ani reálný průkaz patogena, proto se ATB nasadí empiricky. U takových pneumonií se často ani na původce nepřijde (při využití běžných detekčních metod).
Kolikrát „hlavouni“ z klinik prezentují na kongresech ty svoje jediné pravdy, pak se člověk náhodou dostane na tu jejich kliniku a vidí, že v reálu to dělají zcela jinak.
Už chráněný aminopenicilin je u močových infekcí značným riskem.
@Doctus píše:
@Kolicek95
Tak ať si na Bulovce žijí ve vlastním světě. Dokud jim nespadne na hlavu (svět i nemocnice).ATB se nasazují empiricky v drtivé většině případů, neboť čekání na průkaz patogena není možné. V mnoha případech není ani reálný průkaz patogena, proto se ATB nasadí empiricky. U takových pneumonií se často ani na původce nepřijde (při využití běžných detekčních metod).
Kolikrát „hlavouni“ z klinik prezentují na kongresech ty svoje jediné pravdy, pak se člověk náhodou dostane na tu jejich kliniku a vidí, že v reálu to dělají zcela jinak.
Už chráněný aminopenicilin je u močových infekcí značným riskem.
No jo, ale víš, jak se prokazuje močová infekce nebo bakterurie u těhotných? To není, že přijdou s příznaky jako k praktikovi a on nasadí empiricky, ale automaticky se nabírá rovnou kultivace s přesným určením kmene. Tak proč nenasadit rovnou cíleně, když je možnost?
@Kolicek95
Vzhledem k tomu, že u těhotných lze použít pouze velice omezené spektrum přípravků, tak se žádná velká variabilita neodehrává.
Asymptomatická bakteriurie u těhotných počká do výsledku kultivace, ale už vidím těhotnou, která přijde v pátek odpoledne k doktorovi (ne teda očnímu, ORL, kožnímu atd.), že má pálení při močení, jak čeká na výsledek kultivace (a tedy s „akademicky časovanou“ ATB léčbou) do minimálně středy, protože která terénní laboratoř vezme ke kultivaci moč v pátek např. v 15 hodin. Tak skočí do nemocnice na ambulanci s nepřetržitým provozem. Nedokážu si tipnout, jaké % lékařů ji pošle domů jen se symptomatickou léčbou a s tím, nechť si OL zavolá tehdy a tehdy na výsledek kultivace (a aby toho nebylo málo, tak ve výsledku nakonec vyjde směs 3 bakterií, tedy kontaminovaný odběr).
Nic to však nemění na tom, že by se ATB neměla ordinovat ideálně cíleně, ne vždy je to však možné (bakterie z moči se vykultivují snadno, u jiných dg. se etiologie mnohdy jen odhaduje), z celého spektra bakteriálních infekcí se správný průkaz podaří jen u malého procenta.
Ahojte maminky, mam takovy dotaz. Brala jste nektera v tehu opakovane atb a bylo vse v poradku? Ja uz měsíc s obvodni resim problem s močí, s tim ze nejprve mi bylo predepsano atb Duomox, který moc nezabral a teď beru Xorimax. Nicmene, zadne bolesti ani pri curani ani mocaku nemam, takze jsem vůči tomu docela skepticka. Doktorka ale rika, ze v moči nesmi nic zustat a ze jsou atb bezpečné. I tak bych ale radsi mela jistotu a tak poprosim o vase rady.