Opakované atb v těhotenství?

Anonymní
2.9.20 22:21

Opakované atb v těhotenství?

Ahojte maminky, mam takovy dotaz. Brala jste nektera v tehu opakovane atb a bylo vse v poradku? Ja uz měsíc s obvodni resim problem s močí, s tim ze nejprve mi bylo predepsano atb Duomox, který moc nezabral a teď beru Xorimax. Nicmene, zadne bolesti ani pri curani ani mocaku nemam, takze jsem vůči tomu docela skepticka. Doktorka ale rika, ze v moči nesmi nic zustat a ze jsou atb bezpečné. I tak bych ale radsi mela jistotu a tak poprosim o vase rady. :palec:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Kolicek95
2.9.20 22:31

Tato atb by měla být v těhotenství bezpečná, zatím nic nenasvědčuje opaku. Bakterie v moči bez příznaků se normálně neléčí, ale v těhotenství ano, to je výjimka. Důvodem je, že poměrně velká část těhotných, tuším 10%, z těch, které mají bakterie v moči, rozvinou hnisavý zánět ledvin. A ten v těhotenství opravdu nechceš. Pravděpodobně vlivevem hormonů se ty bakterie dostanou močovodem nahoru do ledvin. Ale popravdě nevím, co ti tam roste za potvora, když ani tahle dvě antibiotika si s ní neporadila. Umyješ se vždy důkladně před odběrem mýdlem a nabíráš moč až uprostřed čůrání, ne hned na začátku?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.9.20 22:38

@Kolicek95 Xorimax jsem načla od včera, nemám je dobrané. Samozřejmě, že vše dělám tak, jak mi bylo řečeno lekarkou. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Janli
2.9.20 22:45

Brala jsem je skoro celý devátý měsíc a pak ještě při kojení. Lékařka má pravdu, záněty močových cest jsou v těhotenství nebezpečné, rychle přecházejí v záněty ledvin a to fakt nechceš. Bolí to víc než porod. Já takhle „rodila“ třikrát během devátýho měsíce a pak ještě ofiko porod. Lahůdka…

• Citovat
  • Upravit
9748
2.9.20 22:59

Duomox(T), tedy čistý amoxicilin, není na záněty močového měchýře či bezpříznakové bakteriurie (statisticky významná koncentrace bakterií v moči při absenci příznaků) nejvhodnější, když už, tak potencovaný amoxicilin (Amoksiklav™), ale některé kmeny jsou již rezistentní, pak je lepší cefuroxim(-axetil) - Xorimax™, Zinnat™ atd.

Samozřejmě se bavíme o těhotných, jinak jsou léky 1. volby trošku jiné.

Jinak penicilinová (a jim podobná) ATB se považují za bezpečná v těhotenství i v laktaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
2.9.20 23:09
@Doctus píše:
Duomox(T), tedy čistý amoxicilin, není na záněty močového měchýře či bezpříznakové bakteriurie (statisticky významná koncentrace bakterií v moči při absenci příznaků) nejvhodnější, když už, tak potencovaný amoxicilin (Amoksiklav™), ale některé kmeny jsou již rezistentní, pak je lepší cefuroxim(-axetil) - Xorimax™, Zinnat™ atd.

Samozřejmě se bavíme o těhotných, jinak jsou léky 1. volby trošku jiné.

Jinak penicilinová (a jim podobná) ATB se považují za bezpečná v těhotenství i v laktaci.

Tak u nás na infekcích bys měl za D. :lol: :lol: Tam nás učili, že amoksiklav se smí dát pouze u jasně prokázané produkce betalaktamáz daným, jinak nikdy není lékem první volby. Ale jo, taky jsem všimla, že to v praxi funguje jinak.

• Citovat
  • Upravit
12374
3.9.20 01:28

Ja brala v 1.trimestru 2× atb na zanety močových cest (Celzin, Amoksiklav) a vse v poradku. Mame 3mesicni dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
3.9.20 05:50

@Kolicek95
Nech si svoje rozumy, jestli vás na mikrobiologii učili, že na močové infekce v primární praxi se dává empiricky čistý amoxicilin, tak ať si otevřou hlavy, vytáhnou si je ze zadků a jdou se podívat někdy do praxe. Ono je to tudle tadle teorie, ale tudle tadle praxe žádná. Potencované aminopeniciliny by neměly mít kromě zánětů v dutině ústní, flegmón (ne růží), močových infekcí (ve speciálních případech) v primární praxi většího využití, že je někdo dá i na virovou angínu… to už je věc druhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
3.9.20 07:51
@Doctus píše:
@Kolicek95
Nech si svoje rozumy, jestli vás na mikrobiologii učili, že na močové infekce v primární praxi se dává empiricky čistý amoxicilin, tak ať si otevřou hlavy, vytáhnou si je ze zadků a jdou se podívat někdy do praxe. Ono je to tudle tadle teorie, ale tudle tadle praxe žádná. Potencované aminopeniciliny by neměly mít kromě zánětů v dutině ústní, flegmón (ne růží), močových infekcí (ve speciálních případech) v primární praxi většího využití, že je někdo dá i na virovou angínu… to už je věc druhá.

Psala jsem na infekcích, ne mikře, to je přece klinický obor ;).A ne na infekce močových cest, ale obecně. Vždy pouze cíleně po kultivaci a průkazu betalaktamáz, nikdy empiricky. Já ti jenom pro zajímavost píšu, z čeho by tě na Bulovce s přehledem vyhodili, praxe nepraxe :lol: :lol:.

• Citovat
  • Upravit
218
3.9.20 14:22

Já ATB měla taky a vše v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
3.9.20 16:11

@Kolicek95
Tak ať si na Bulovce žijí ve vlastním světě. Dokud jim nespadne na hlavu (svět i nemocnice).

ATB se nasazují empiricky v drtivé většině případů, neboť čekání na průkaz patogena není možné. V mnoha případech není ani reálný průkaz patogena, proto se ATB nasadí empiricky. U takových pneumonií se často ani na původce nepřijde (při využití běžných detekčních metod).

Kolikrát „hlavouni“ z klinik prezentují na kongresech ty svoje jediné pravdy, pak se člověk náhodou dostane na tu jejich kliniku a vidí, že v reálu to dělají zcela jinak.

Už chráněný aminopenicilin je u močových infekcí značným riskem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
9.9.20 13:04
@Doctus píše:
@Kolicek95
Tak ať si na Bulovce žijí ve vlastním světě. Dokud jim nespadne na hlavu (svět i nemocnice).

ATB se nasazují empiricky v drtivé většině případů, neboť čekání na průkaz patogena není možné. V mnoha případech není ani reálný průkaz patogena, proto se ATB nasadí empiricky. U takových pneumonií se často ani na původce nepřijde (při využití běžných detekčních metod).

Kolikrát „hlavouni“ z klinik prezentují na kongresech ty svoje jediné pravdy, pak se člověk náhodou dostane na tu jejich kliniku a vidí, že v reálu to dělají zcela jinak.

Už chráněný aminopenicilin je u močových infekcí značným riskem.

No jo, ale víš, jak se prokazuje močová infekce nebo bakterurie u těhotných? To není, že přijdou s příznaky jako k praktikovi a on nasadí empiricky, ale automaticky se nabírá rovnou kultivace s přesným určením kmene. Tak proč nenasadit rovnou cíleně, když je možnost?

• Citovat
  • Upravit
9748
9.9.20 16:21

@Kolicek95
Vzhledem k tomu, že u těhotných lze použít pouze velice omezené spektrum přípravků, tak se žádná velká variabilita neodehrává.

Asymptomatická bakteriurie u těhotných počká do výsledku kultivace, ale už vidím těhotnou, která přijde v pátek odpoledne k doktorovi (ne teda očnímu, ORL, kožnímu atd.), že má pálení při močení, jak čeká na výsledek kultivace (a tedy s „akademicky časovanou“ ATB léčbou) do minimálně středy, protože která terénní laboratoř vezme ke kultivaci moč v pátek např. v 15 hodin. Tak skočí do nemocnice na ambulanci s nepřetržitým provozem. Nedokážu si tipnout, jaké % lékařů ji pošle domů jen se symptomatickou léčbou a s tím, nechť si OL zavolá tehdy a tehdy na výsledek kultivace (a aby toho nebylo málo, tak ve výsledku nakonec vyjde směs 3 bakterií, tedy kontaminovaný odběr).

Nic to však nemění na tom, že by se ATB neměla ordinovat ideálně cíleně, ne vždy je to však možné (bakterie z moči se vykultivují snadno, u jiných dg. se etiologie mnohdy jen odhaduje), z celého spektra bakteriálních infekcí se správný průkaz podaří jen u malého procenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí