Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahj holky, chtěla bych se zeptat jestli mělo některé z vašich dětí ječné zrno na víčku, synovi (rok a půl) se udělalo už po 3 za sebou na jednom víčku prostě praskne odteče to pryč a pak se mu začne dělat zase
. 2× jsme s tím byli na dětské oční pohotovosti, uklidnili nás že nic nehrozí že se to prostě stává
ale mě zajímá proč to vlastně vzniká. Nechybí třeba děcku nějaký vitamín? nebo co je špatně? dnes pozoruju že se mu začne dělat asi i na druhém víčku. nevím jak se toho zbavit…měli jsme mastičky i kapky od očního.
jedna doktorka říkala pokud nezmizí odstranit v narkoze chyrurgicky, druhá zase říkala že by to neodstraňovala, že nic nehrozí a že to odejde samo
.
zajímala by mě příčina-nevíte někdo proč se ty ječné zrna dělají? já sama jsem to nikdy neměla ![]()
díky za Vaše zkušenosti a rady
Je divný, že se to opakuje. To by nemělo. Já si teda nepamatuji, že by se to někomu z rodiny u dětí opakovalo. Může to být snížená imunita. Pokud má někdo tak citlivé oči, tak se doporučuje otírat oči 2× denně v borové vodě a přidat vitamin B6. Chudák malej..to musí být pro něj strašný. ![]()
Ahoj, máme to samé, Kubíkovi je dva a půl roku a ječné zrno měl už asi 5×, 4× na tom samém místě. Dr na očním říkala, že tam je vlčí zrno a mělo by se vyříznout v narkoze, jinak se bude pořád objevovat. Prý to je zánět slzného kanálku nebo co. Dala mi doporučenku do Thomayerky, ale stále čekám, až se mu znovu udělá a až potom tam půjdu na dětské oční.
Ale hrozně mě to štve, mě se občas udělá taky, po porodu tedy více, měla jsem ho taky asi 3× (od porodu) a docela mě to bolí a je mi malého líto
musí ho to taky bolet ![]()
Tynkka píše:
Ahoj, máme to samé, Kubíkovi je dva a půl roku a ječné zrno měl už asi 5×, 4× na tom samém místě. Dr na očním říkala, že tam je vlčí zrno a mělo by se vyříznout v narkoze, jinak se bude pořád objevovat. Prý to je zánět slzného kanálku nebo co. Dala mi doporučenku do Thomayerky, ale stále čekám, až se mu znovu udělá a až potom tam půjdu na dětské oční.
Ale hrozně mě to štve, mě se občas udělá taky, po porodu tedy více, měla jsem ho taky asi 3× (od porodu) a docela mě to bolí a je mi malého lítomusí ho to taky bolet
jééjda no mi byli na dětském očním taky v thomayerce… mě příjde že to syna nebolí
ach jo.
U nás to nikdo nikdy neměl, a já teď během posledního měsíce a půl 2×
poprvé mi ani neprasklo, neudělal se tam ten hnisavý jebák,ale jako by se vstřebalo, i když trošku boulička tam byla pořád
asi po 14 dnech se udělalo znova, na tom samém místě, a asi po 10 dnech se tam udělal ten hnis, tak jsem to píchla a vymáčkla(nebudu chodit s hnisavým okem), teď už to je tak měsíc, a boulička sice malá, tam je pořád
a teda můžu říct že mě to bolelo jak blázen, a pár dní jsem měla na tom oku mlhavé vidění
takže malému děcku to musí být hodně nepříjemné.Na očním mi mudra říkala, že když se to nezlepší, tak pod kudlu.
S vitamíny to nemá nic společného, je to ucpaný pór nebo por, teď nevím ![]()
Hodaka píše:
U nás to nikdo nikdy neměl, a já teď během posledního měsíce a půl 2×poprvé mi ani neprasklo, neudělal se tam ten hnisavý jebák,ale jako by se vstřebalo, i když trošku boulička tam byla pořád
asi po 14 dnech se udělalo znova, na tom samém místě, a asi po 10 dnech se tam udělal ten hnis, tak jsem to píchla a vymáčkla(nebudu chodit s hnisavým okem), teď už to je tak měsíc, a boulička sice malá, tam je pořád
a teda můžu říct že mě to bolelo jak blázen, a pár dní jsem měla na tom oku mlhavé vidění
takže malému děcku to musí být hodně nepříjemné.Na očním mi mudra říkala, že když se to nezlepší, tak pod kudlu.
S vitamíny to nemá nic společného, je to ucpaný pór nebo por, teď nevím
Je to právě ucpaná mazová žlázka, ale někdy se udělá sníženou imunitou. Někde jsem ale četla, že prý to může být stafylokok nebo něco a právě se na to dá i ATB mast, ale nevím, zda to je pravda. Někteří lékaři říkají, že na to vitamíny nemají vliv, ale někteří tvrdí opak. To je jako u oparu…také by se měl zvýšit příjem vitamínu B. Sestře se opakovaně dělá opar několikrát do roka a lékařka jí napsala 3× injekčně vitamín B. Pak měla na nějakou dobu klid.
holky nepotěšili jste mě že to bolí.Fakt na synovi nepozorujeme že by ho t blelo
četla jsem včera že se dají nějaké homeo na to koupit tak to musím prgooglit až děcka budpu po obědě spát a odpolko bych je koupila a vyzkušela…
nejhorší je že by třeba pomohl ten obklad ale je nemožné udržet mu teplý obklad na oku ![]()
oblacek píše:
holky nepotěšili jste mě že to bolí.Fakt na synovi nepozorujeme že by ho t bleločetla jsem včera že se dají nějaké homeo na to koupit tak to musím prgooglit až děcka budpu po obědě spát a odpolko bych je koupila a vyzkušela…
nejhorší je že by třeba pomohl ten obklad ale je nemožné udržet mu teplý obklad na oku
A co když tvrdě usne? To by se asi zbudil že? ![]()
Ahoj, narazila jsem na tuhle diskusi a chci se zeptat, jak u vás dopadla léčba?
Syn byl před měsíce operován s vlčím zrnem a dneska jsem mu našla na tomtéž místě maličké nové zrno. Jsem z toho zoufalá, má 15 měsíců a přece ho nebudu nechávat znovu uspávat a řezat
![]()
Neexistuje jiná lečba?
@martikana ahoj u nás pomohlo nechat udělat kompletní imunologii a zjistit příčinu… nasadili mu na podporu imunity takové pytlíčky dvouměsíční kůru. imunologie i alergologie dopadla dobře. rok nepřetržitě jsem se trápila že se zrna vracejí. Očička měl v hrozným stavu, teď ťukám… a je to dobrý… nám řekli že nemá cenu řezat operovat, protože se musí odstranit ta příčina proč se to dělá
Ahoj maminky, naši Aničce (3 roky) se z ničeho nic udělalo - asi ječné zrno. Ale průběh je srašný - teď má očičko úplně nateklé nahoře i dole, červeno modré. Bílá kulička je ve spodním víčku. Byli jsme u oční, ta nám dala mast, že máme mazat 5× denně a přikládat teplé obklady (čaj nebo PET flašku s kapesníkem). Problém je ale v tom, že jí tu mast dovnitř nejsem schopna dát - silně zavře oči a přes ten otok jí to očičko nemůžu ani pořádně rozevřít, tak jí mast zůstane u kořínků řas. Nevíte, jestli ta mast i tak učinkuje? Jak jste aplikovali mast vy vašim dětem? Slibuju jí bombony, bazén… Aspoň teplý obklad snese. Jak jste na tom vy, děti a oční mast? Moc děkuji za rady.
Ahoj ten teply obklad neleci, jen urychluje prubeh nemoci, rychleji to vyhnisa a snad i praskne. Me se tedy darilo oko synovi otevrit a natirat dovnitr bylo mu ale 5 let, myslim ze na rasach je to malo. Preju pevne nervy a at je brzo lepe.
Na rasach ta mast nepomuze, musi se dostat do oka. Tak ji to tam dej, kdyz spi. Ale je divne, ze ma otekle horni i dolni vicko, kdyz ma zrno jen na dolnim. Nema neco jineho? Ale snad na ocnim by to poznali ![]()
Ježiš chudina. takhle to asi nestačí nevím jak poradit můj douleťák je v tomhle super drží a spolupracuje nevím jak poradit.
zajímalo by mě jak to u vás vypadá nevadilo by ti očička vyfotit a dát to sem? pokud to má takhle velké nlekej se až to praskne bude se to dlouho hojit. kapky jste dostali? můj syn vždy dostal kapky a občas k tomu mastičku, kapky by snnášela lépe. ![]()
@aia2 píše:
Ahoj maminky, naši Aničce (3 roky) se z ničeho nic udělalo - asi ječné zrno. Ale průběh je srašný - teď má očičko úplně nateklé nahoře i dole, červeno modré. Bílá kulička je ve spodním víčku. Byli jsme u oční, ta nám dala mast, že máme mazat 5× denně a přikládat teplé obklady (čaj nebo PET flašku s kapesníkem). Problém je ale v tom, že jí tu mast dovnitř nejsem schopna dát - silně zavře oči a přes ten otok jí to očičko nemůžu ani pořádně rozevřít, tak jí mast zůstane u kořínků řas. Nevíte, jestli ta mast i tak učinkuje? Jak jste aplikovali mast vy vašim dětem? Slibuju jí bombony, bazén… Aspoň teplý obklad snese. Jak jste na tom vy, děti a oční mast? Moc děkuji za rady.
Pokud je bílá kulička uvnitř víčka, půjde nejspíš o zrno vlčí. To se musí mazat a nahřívat (mast by měla být ale pod víčkem, nejen na řasách, já taky musela syna zprvu násilím zalehnout, manžel roztáhl oko a natlačil mast) pak už syn nejspíš pochopil, že je to pro jeho dobro a nechal se.
U nás bohužel zrno samo neprasklo a museli jsme odstranit operativně ![]()
Snad u vás nebude nutné, držím pěsti a ať jsou boje co nejmenší ![]()