Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky prosím o radu, jsem už úplně zoufalá.
. Naše holčička - 8týdnů moc trpí na opruzeniny. Sotva mám radost, že to krásně vylečím je to nanovo.. Má prý hodně citlivou pokožku-pořád máme osypaný i obličejík… Začne to vždy tím, že se na prdelce udělají pupínky a hned se rozlezou namokvaji a je to hrozné. dělám co můžu. Skoro celý den větrám zadeček, nepoužívám ubrousky a pouze otírám tamponky s řepíkem. Když je to namokvaná rána tak dle rady Dr. potřu tou zelenou vodičkou-novikovem a přes to speciální mast namíchanou z lékárny- taková hnědá, jinak mažu sudocreamem nebo rybilkou. Tato léčba se mi osvědčila, ale jak mám zabránit tomu aby se do pár dnů celý proces neopakoval
už z toho šílím. Přešla jsem na plenky premium care pampers, ty jsou úplně nejlepší, myslím, že to z plenek není ale z čeho??
moc děkuji předem za reakce, rady a popř. zkušennosti ![]()
Ahoj kolik je malé??Venku je teplo nechávala bych jí když jste doma bez plenky třeba na dece a dala jí ponožky, pod ní přebalovací podložku.
Mě na opruzeniny pomáhala mast no ted mi vypadl název ![]()
ZKus používat látkové plenky, alespoň na doma. Jinak na zadeček se nám osvědčila mastička Lalium od Eoné, ale syn měl opruzeniny jen jednou, právě když jsme cestovali a byl delší dobu jen v jednorázových plenkách, jinak po většinu dne je v látce.
Často přebalovat, ihned po stolici, omývat čistou vodou, nechat odvětrat, natírat Imazol krémpastou, nabílo - všechny ložiska, třísla…
A natírat i tak 3 dny po odléčení, potom pravidelně ošetřovat Bepanthenem, sudocremem, klidně střídej. Pokud hodně mokvá, můžeš zkusit slabounce růžový roztok hypermanganu, ale fakt slabounký, žádná pěkně růžová nedejbože fialová voda, jinak můžeš děcko poleptat.
Ale u nás stačil vždy Imazol a trpělivost.
Imazol nám právě vůbec nezabírá.., přemýšlím o látkových plenách stále ale mám strach z jejich používání- prakticky si to vůbec neumím představit. Každý mě straší, že je to každodenní praní a žehlení 40-50plen…připadám si úplně neschopná, přitom bych pro ni udělala vše ![]()
Na ty mokvající opruzeniny je dobrej lanolin nebo vazelína z lékárny. Odvede od toho vlhkost a líp se to hojí. Já jsem měla doma zbytek Purelanu od medely na bradavky a fungoval výborně. Jinak místo bepanthenu se dá použít i calciovka.
A jiak většina látkovek se už nežehlí, to jenom kdybys používala klasický čtvercovky. Já teda s pamperskama právě dobrý zkušenosti nemám. Strašně mi smrděly a Elča v nich měla opruzenej zadek, tak jsme se vrátily zpátky k Babylove. Jinak mně strašně překvapila kvalita plenek z Lidla, kam se na ně hrabou pampersky
.
Ahoj, male pomohla mast Weleda - Měsíčkový kojenecký krém, k sehnání v lékárně, ale kombinovala jsem hodně s omývání čistou vodou a větráním prdelky - jak radí holky výše
@katie.m píše:
Maminky prosím o radu, jsem už úplně zoufalá.. Naše holčička - 8týdnů moc trpí na opruzeniny. Sotva mám radost, že to krásně vylečím je to nanovo.. Má prý hodně citlivou pokožku-pořád máme osypaný i obličejík… Začne to vždy tím, že se na prdelce udělají pupínky a hned se rozlezou namokvaji a je to hrozné. dělám co můžu. Skoro celý den větrám zadeček, nepoužívám ubrousky a pouze otírám tamponky s řepíkem. Když je to namokvaná rána tak dle rady Dr. potřu tou zelenou vodičkou-novikovem a přes to speciální mast namíchanou z lékárny- taková hnědá, jinak mažu sudocreamem nebo rybilkou. Tato léčba se mi osvědčila, ale jak mám zabránit tomu aby se do pár dnů celý proces neopakoval
už z toho šílím. Přešla jsem na plenky premium care pampers, ty jsou úplně nejlepší, myslím, že to z plenek není ale z čeho??
![]()
![]()
moc děkuji předem za reakce, rady a popř. zkušennosti
BNám to dělaly pampersky, měl to až do krve a ten boj s tím nepomohlo nic, až genciála dohromady s imazolem po výměne plínek. Skončili jsme na huggies ale už tu dochází zásoby takže paráda, zkouším babylove z dm po první plínce se mi oprudil tka uvidíme ted po druhé jak bude vypadat ale jsem z toho neštastná. Stačí i průjem a je hned opruzený:(
@katie.m žehlit vůbec nemusíš, některé plenky dokonce nesmíš… praní tak obden.
když je teplo nechávat na přebalovací podložce, plenky bych zkusila ještě jiné (látkové nebo ještě jinou značku jednorázových), možná bych těch krémů i ubrala
a na malé miminko se mi osvědčilo černý čaj s mandlovým olejem a perlan místo ubrousků.
@Crystal87 jak to myslíš, že dochází zásoby, o nich právě přemyšlím?
Pokud nechceš látkové pleny, tak zkus alespoň z DM plenky Nature. Často větrat, přebalovat. A nám vždy pomohla Weleda - je super a navíc se jedná o přírodní kosmetiku.
@katie.m píše:
Imazol nám právě vůbec nezabírá.., přemýšlím o látkových plenách stále ale mám strach z jejich používání- prakticky si to vůbec neumím představit. Každý mě straší, že je to každodenní praní a žehlení 40-50plen…připadám si úplně neschopná, přitom bych pro ni udělala vše
to není, mam 10týdenní holčičku, látkujeme, používám klasické pleny jako byly za nás, přebaluju 8-12× denně, takže je to mx.12plen plus pleny od blinkání, peru obden a žehlím po večerech s laskou a v pohodě, postupně začínám tvořit výbavu z „nežehlících plen“ protože ta jedna klasická plenA složená na novosklad uz kapacitne tolik nestaci
latkovani se neboj
davam je i na ven, ppirovy plinky mi protikaj kolem nozek nebo se ruzne posunou…asi uz je neumim male pordne nandat..
ale mam je pro pripad nouze, kdyz zehleni nestiham ![]()
Ahojky, já na malého používám jen Weledu (jak už psaly holky výše) a opruzený byl jen asi 2× - když mi Weleda došla a dala jsem třeba i SebaMed. Weleda je sice dost drahá, ale pokud nic jiného nezabírá…a plenky máme úplně obyč z Rossmanna, ty jejich babydream a úplně v pohodě, takže ušetříme zase na nich. A po stolici myjeme pořádně prdelku vodou a mycím olejíčkem Eone (např. Neutrální olej, Delfínek apod). ![]()
A ta Weleda se dá sehnat i v tom Rossmannovi - buď mají normální balení, nebo prodávají i takové malé vzorky, takže to můžeš třeba jen vyzkoušet:-).