Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krásný den přeji, můj 18 měsíční synek má problém. V pátek do rána se mu udělaly červené flíčky uvnitř pusinky. Prvního jsem se všimla na vnitřní straně spodního rtu, který byl zanícený a když jsem mu koukla do pusinky, tak měl červené až jakoby krvavé flíčky jak na jazyku, tak na vnitřních stěnách tvářiček a i na horním patře. Hned jsme šli k doktorce, která řekla, že je to virového původu a že to způsobil vir, který způsobuje klasický opar. Jediné co můžeme podávat je heřmánkový čaj nebo při velkých potížích potírání mastičkou na bolest při růstu zoubků. Včera měl na spodní straně jazyka vidět hnisavý boláček. Hrozně slintá, je to horší než když mu rostly zoubky. Malý nechce jíst, dneska přestal i „mluvit“ asi jak ho to bolí. Noci jsou příšerný, 100× za noc vzhůru a s pláčem. Dneska nechce ani otevřít pusinku, abych se podívala, v jakým stavu to tam má. Neměl někdo z vás podobný problém a co vám pomohlo? Vůbec nevím, kde k tomu přišel.
@kublík
Gencianku ne, uz roky se mluvi o jejim vlivu na rakovinu.
Kup Nutrolin B, davej mu ho a at to nezapiji, aby zbytky zustaly na jazyku. V lekarne ti muzou udelat neco na potirani, jen ne tu gencianku.
My to meli uz nekolikrat, i s horeckou a dlouhodobym nechutenstvim ![]()
To jsem právě čekala, že něco takového Dr. naordinuje a ono nic, tak nevím, jestli to mám zkusit nebo ne, když jdou kolem genciálky různý zvěsti…
Jinak hlídej, aby pil, u takových onemocnění někdy odmítají cokoliv do pusy, včetně vody, tak hrozí dehydratace… kámoška s malým kvůli tomu byla pár dnů v nemocnici, než malý začal zase pít sám…
Díky za typ, určitě se poptám. Horečku měl akorát první noc, včera zvýšená teplota, tak doufám, že to nebude horší.
Hlavně bych to hodně zvlhčovala, v noci bych dávala napít, ať mu ta pusinka nevysychá..
Pusinka mu určitě nevysychá, protože hrozně sliní. V noci mu pod hlavou měním jednu plínu za druhou jak jsou mokrý.
Ahoj, nedavno jsme resily stejny problém s 9 mesicni dcerou a to co popisuješ- ty krvave flicky není virus, ale plisen, která muze byt i z dudlika.Vse vyvaruj, dudliky vyhod a kup nove, pokud ma. Mala toho mela plnou pusu a s gencialkou ji to umizlo za 5 dni. Davej do pusy az 3 denne a k piti hermanek. Tou gencialkou pomaz i dudliky. Preji, at to brzy prejde, pac to mimco to opravdu v puse boli, hlavne při jidle. ![]()
Tantum verde by mu mělo ulevit, jedná se o nemoc aftózní stomatitida, pohledej na netu, co na to mamimnky radí
Děkuju moc za rady, určitě něco využijeme. Jenom nevím, jak se mu dostanu do pusy, nechce ji otevřít za žádnou cenu. Nechce nic jíst, zkoušela jsem piškot namočený v čajíku, ale ani s tím jsem neuspěla
Tak jenom doufám, že to nejhorší co nejrychleji pomine.
@kublík tak hlavně dávej pozor na to pití… snad se brzo uzdraví, z doslechu je to asi docela časté, protože už jsem o tom slyšela od víc lidí, že to děti měly…
Ahoj, pokud ma opary, tak to je Herpeticka stomatitida, koukni na obrazky a podle toho uvidis.Muj kluk to mel v 8 mesicich, no zadnemu diteti to nepreji.Dost mu pachlo z pusy, kuze se mu v cele pusince loupala a delala nova, opary praskaly, mel to i s afty. Trvalo to celych 10 dni, kluk plakal, teploty, hladovy, ziznivy. Pomahaji na hojeni boruvky, hermanek. Hodne studeneho, ne nic tepleho, mazala sem mu pusu mundisalem, po nem se vzdycky najedl a napil.Kdyz sem pouzila kovovou lzicku, rval, ale pri umele ani nepip. Snazila sem se mu spis to jidlo do pusy hazet, nedotykat se ust. Flasku pro velkou bolest do pusy nevzal, takze se naucil pit brckem. Davala sem i sirup proti bolesti.At je maly brzy fit
.