Opatrovník dítěte

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
27.8.12 22:46

opatrovnik dítěte

Ahoj holky. Dnes jsem si byla sednout s moji kamarádkou a ona se mi svěřila s problémem se kterým jsem ji nedokázala pomoct, tak mě napadlo se zeptat tehdy nejlepších odbornic ;) Kamarádce budeme říkat třeba Klára a dceři Magda :)

Klary dceři Magde je 18let. Jako nezletila v 15ti letech poradila prcka. Nic méně nebudem se pitvat v jejich životě, ale šla bydlet s malým i přítelem k přítelove mamince a ta si malého vzala do opatrovnictvi. Magda se (z jistých důvodů) odstehovala a byla nucena tam malého nechat. To ji bylo čerstvě 17. Občas za ním mohla, ale ten tlak neunesla a psychicky ji tpc vycerpalo.
Dnes v jejich 18 bydlí s novým přítelem v pronajmutym 3kk. Chodí do práce a školu dělá dalkove. A otázka je…
Když teď zažádat o malého, tak by ho měla dostat, že? když opatrovnictvi je stanoveno v podstatě do chvíle, nez se matka či otec budou o dítě moct starat sami.
Nereste jejich život jen odpovidejte na otázku:) hold život někdy připraví různá překvapení:/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Táta Pavel
27.8.12 23:01

No a co otec dítěte, ten o dítě nestojí? Pravděpodobně bude muset dojít k dohodě o výchově a výživě, pokud otec bydlí se svou matkou, která si na vnouče zvykla, bude syna tlačit k tomu, aby chtěl dítě do své péče. Takže určitě to nebude automaticky tak, že když si „Magda“ zažádá, že automaticky dostane dítě do péče. Je potřeba se s otcem dítěte (nebo spíš „tchýní“) dohodnout. Nebo soudit, což ale může dopadnout všelijak. Pokud o dítě „Magda“ stojí, neměla by otálet. Každý měsíc, co strpí, že je dítě v péči otce, hraje proti ní. A jistou roli bude podle mě hrát i věk otce.

• Citovat
  • Upravit
colafit
27.8.12 23:09

K tomu, abychom mohla poradit mám málo informací. Rozhodující bude, jak k celé věci přistupoval a přistujpuje otec dítěte. Magda se o dítě fakticky od té doby, co od „tchýně“ odešla nestarala, takže automaticky jí dítě nikdo nedá. Bude muset prokázat, že je dostatečně zralá na výchovu dítěte a že ho dokáže zajistit.

• Citovat
  • Upravit
27.8.12 23:09

Otci je 19. Na školu se vykašlal a sem tam nějaká ta brigáda. Což mi nepřijde, jako něco super. Ale když je „magda“ už schopna dítě zabespecit a otec ne, tak by měla dítě dostat do péče ona ne? Teď by teda měla opatrovnice jít stranou. To je má domnenka:/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 23:12
@colafit píše:
K tomu, abychom mohla poradit mám málo informací. Rozhodující bude, jak k celé věci přistupoval a přistujpuje otec dítěte. Magda se o dítě fakticky od té doby, co od „tchýně“ odešla nestarala, takže automaticky jí dítě nikdo nedá. Bude muset prokázat, že je dostatečně zralá na výchovu dítěte a že ho dokáže zajistit.

Tak že než dítě dostane(jestli někdy) do své péče, tak to bude asi na dlouho, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
27.8.12 23:16

Ono s tím otcem taky záleží na tom, zda žije s matkoiu (opatrovnicí) ve společné domáctnosti a stará se o dítě. Což v případě sporu jeho matka určitě ráda dosvědčí. Nicméně tyhle věci pak taky ověřuje sociálka.

Rozhodně bych nepočítala s tím, že příjde matka, která defacto odešla od dítěte, že má nového přítele a chtějí mít šťastnou rodinku a oni jí hned dítě dají. Určitě to bude řešit soud a hlavní slovo bude mít sociálka, takže bych začala tam.

@AndrejkaMell píše:
Tak že než dítě dostane(jestli někdy) do své péče, tak to bude asi na dlouho, že?
  • Citovat
  • Upravit
3140
28.8.12 07:52

Bude se zkoumat, která varianta je nejlepší pro dítě. Jestli zůstat s babičkou a otcem ve svém domově, kde je zvyklé a mezi lidmi, kteří o něj dosud pečovali, nebo se odstěhovat k matce, která se od něj (z jakéhokoliv důvodu) odstěhovala. Co znamená, že ten tlak neunesla, vídává toho kluka? Jak často? Měla by se snažit o co nejčastější kontakt s dítětem. Pokud jí babička v kontaktu nějak zabraňuje, tak alespoň sbírat důkazy o tom, že z její strany snaha je a že ji tchyně od dítěte separuje (což by také mohl být argument pro vytržení dítěte z jeho prostředí.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.1.14 19:24

Ahoj, jsem tez opatrovnik 8vnucky, jsem jeji babicka. Dcera mela tez problem a tak jsem se ji ujala.Ated kdyby ji chtela zpet tak musi mit bydleni, prijem. A je jedno ze otec zije s matkou pokud nedela tak ma prednost matka pred babickou.Tim chci rict at se neboji a zazada si jestli je schopna a ma podminky tak decko dy mela dostat zpet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
8.8.18 20:15

Dobrý den,
můžete mi poradit? Má kamarádka má syna ve vězení a snacha fetuje. Vystřídala 3 azylové domy než ji vyhodili a odebrali syna (5let). Oslovili babičku (matku syna) a vnuka ji svěřili. Odešla z práce aby se mohla o malého starat. Teď je to 3/4 roku co je úplně bez příjmu, prý nemá na nic nárok jako opatrovník. Je to pravda? Dostala jenom 1700,– jednorázově jako okamžitou hmotnou pomoc. Manžela má, ale příjem nestačí. Předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
8.8.18 20:19

Pokud je dítěti 5 let, tak snad může chodit do školky a babička do práce, ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
8.8.18 20:28

Teď od září bude chodit. Jednak ho nikde v půli roku nevzali a za další měl psychické a řečové problémy. Jde mi o to, jestli je možné svěřit dítě bez prostředků. Neměla pro něj nic, sháněli jsme oblečení, postel…Teď bude školka zdarma, protože bude předškolák, ale neměla by ani na to. Jsou lidi co prostě žijí od výplaty k výplatě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová