Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@cybele Myslím, že pravda je lepší, ale záleží, jak moc chceš lidem říkat o Vašem soukromém životě? A co je snykovi - jestli nevadí, že se na to ptám. Já jsem zdravotní sestra, pracuji na dospělácké onkologii…
To víš, že nikdo nechce takovou pravdu slyšet, ale jestli ti pomáhá to říct a nemáš sílu na to být „happy“ a přetvařovat se, klidně to říkej
.
Pravdu. A dál se o tom nechci bavit a nechci, aby nás nikdo litoval.
Je mi to líto, musí to být strašně těžký a u toho se ještě zabývat, co si o tom myslí lidi a jak na ně reagovat
ach jo
Pokud máš sílu, tak předstírej a usmívej se, pokud ne, tak to na ty lidi vybal. Slyšet to určitě nechtějí, ale zase, když se ptají, mají to mít. Je to naprosto trapnej příklad vedle tvojí situace, ale když jsem byla úplně v háji v šestinedělí tak jsem na tuhle otázku odpovídala: Chcete slyšet pravdu nebo společensky únosnou lež? Většinou se tomu ty lidi zasmáli a neptali se dál. Když jsme procházeli IVF tak, se mi stávalo, že si lidi všimli, že jsem smutná a snažili se mě rozveselit rádoby kecama, o tom, jak je třeba brát život s nadhlem apod. Netušili, co se nám děje a ve skutečnosti mě to strašně strašně rozčilovalo.
Je mi moc lito onemocneni tveho ditete, snad bude brzo v poradku
.
Odpovim ti na otazku z druhe strany. Byla jsem na VS a meli jsme oblibeneho profesora. Byl uz starsi, ale moc hodny a chytry pan, takovy sympatak.
V dobe, kdy uz me neucil, jsem ho potkala a byl strizeny velice na kratko. Tak jsme si zacali povidat a ja mu jen tak mezi reci rikam- Mate novy uces. A on mi jen tak mezi reci rika- Neee, ja mam rakovinu.
Jasne, ze jsem byla zaskocena, ale jsem rada, ze to tak rekl. Je to uprimne, rikal to normalne, nehroutil se, poprala jsem mu hodne sily, zdravi a tak.
Ono kdyz to reknes, muze se ti dostat podpory, to neni o tom, ze lidem kazis den. Me bylo naseho profesora lito, ale zaroven jsem videla, jak je silny a zvlada to, za coz (nejen) ho do ted obdivuju.
Pravdu. Není to fňukání, že tě ráno píchlo v podbřišku. Máš právo na to… nebýt happy.
![]()
Já jsem rozhodně pro pravdu. Nejde ani tak o ostatní, ale o tebe. Lidi to sice slyšet nechtějí, ale v tomhle případě já bych to pochopila a nešťourala v tom. Otázkou jest zda to takhle berou i ostatní.
PS držím palce aby bylo synkovi co nejdříve dobře a uzdraví se
![]()
Věř, že všechno dobře dopadne. Buď silná pro své děťátko, potřebuje to.
![]()
Neřekla bych, že lidem kazíš den. Spíše jim dáváš příležitost k zamyšlení a uvědomění.
Možná, že kdyby jsi o tom více mluvila, pomůže ti to.
Taky si myslím, že lidem den nekazíš. Přeji ať vše dobře dopadne a bude to brzy za váma. ![]()
@cybele To víš, je to zákeřný soupeř, vůbec se Ti nedivím, že Ti je, tak jak ti je. Věřím, že to malý zvládne, když reaguje dobře na chemo. Ale hlavně TY musíš být silná kvůli němu. Držím palce, ať to dopadne dobře!
Z vlastní zkušenosti asi říkám, pravdu lidem, kterým věříš, známým a lež těm co se jenom pídí po nové informaci..jakože nic nového, jde to jak kdy…
Mám v okolí ještě kamarádku, která ma manžela s leukemii a vím, jak to pak lidi za jejimi zády řeši, tak jsem ji říkala, aby nikomu nic neříkala, co a jak, a jak to zvládá a tak, protože lidi jsou hyeny a někteří to berou jako nový drb.. ![]()
…
Příspěvek upraven 23.05.13 v 04:58