Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dvojčata, kluka i holku a operace se týká spíše dcery, syn jí má taky velkou, ale né tak moc
Toto jsem vyčetla:
Operace je někdy nutná
Přes velkou fontanelu, pokud je stále hmatná, se lékař může s pomocí ultrazvuku podívat dovnitř lebky a zhodnotit, zda se mozek vyvíjí přiměřeným tempem. Je-li fontanela nehmatná, sonografie už nepřichází v úvahu a nastupují jiné, složitější a méně pohodlné postupy, hlavně CT vyšetření.
Pokud se zjistí předčasný uzávěr velké fontanely, srůstání lebečních švů a nedostatečný růst hlavičky, dítě musí na neurochirurgickou operaci, při které se lebeční švy uvolní, a mozek tak získá místo pro svůj růst. Tento zákrok ale není možné udělat kdykoliv, ideálně kolem šesti měsíců věku. Po jednom roce už operace takřka nemá význam…
Jediným účinným způsobem léčby je neurochirurgická operace, která spočívá v otevření lebečních švů. Ve zkušených rukách se jedná o vcelku bezpečnou, byť časově a technicky náročnou operaci, která vyžaduje cca 5-7-denní pooperační hospitalizaci v nemocnici, z toho alespoň 1-denní pobyt na dětské jednotce intenzivní péče. Tento druh operací se u nás provádí na více pracovištích. Optimální věk pro provedení operace je kolem 6 měsíců, ale lze ji provést i ve věku pozdějším - věk kolem 2 let není překážkou. Obecně platí, že čím je děťátko v době operace mladší, tím je operace relativně rizikovější, ale i technicky jednodušší a zároveň výsledky operační léčby jsou u menších dětí lepší
@Anonymní píše:
Maminky,je možné, že nás čeká chirurgický zákrok fontanely, malý jí má velkou, než by jí měl mít..máte s tím někdo zkušenost, jak to probýhá, jak dlouho v nemocnici atd..moc děkuji..jo, dcera má tři měsíce
To je jen Tvá domněnka, že Vás čeká zákrok nebo to navrhl lékař? Přeci fontaneta je vazivový lupínek mezi jednotlivými kostmi lebky, který je významný hlavně během porodu a pak postupně osifikuje a to až do doby 2 let dítěte. Proto se mi zdá předčasné řešit toho ve 3 měsících miminka, kdy je na osifikaci fontanely přeci ještě čas, nehledě na to, že pokud by problém skutečně nastal a fontanely dlouho zůstávaly otevřené, dá se to úspěšně řešit např. homeopaticky ![]()
@tterka tak to si mě teda moc nepotěšila
..nás to možná čeká taky, jdeme s malým v pátek teprve na ultrazvuk a tam se rozhodne co dál..už teď teda mám z toho docela strach ![]()
@Katka Pardubice Řekla bych, že to zakladatelka pouze špatně napsala. Myslím, že ve skutečnosti je to tak, že se její holčičce velká fontanela rychle uzavírá a tím pádem by její mozek neměl dostatek prostoru pro růst. V tomhle případě se dělají operace a čím dříve, tím lépe
@tterka píše:
@Katka Pardubice Řekla bych, že to zakladatelka pouze špatně napsala. Myslím, že ve skutečnosti je to tak, že se její holčičce velká fontanela rychle uzavírá a tím pádem by její mozek neměl dostatek prostoru pro růst. V tomhle případě se dělají operace a čím dříve, tím lépe
Tak to je však něco jiného, už z Tvého výše uvedeného příspěvku mi to pak také došlo, že to bude asi opačný problém ![]()
Předpokládám že vám to doporučil pediatr a poslal vás někam na chirurgii. Takže nejlepší bude zeptat se tam. Pro zajímavost, jak je velká velká fontanela, syn měl 4×4,5cm a měli jsme jen hlídat jestli není vypouklá nebo vpadlá. Vypouklá prý by mohl být problém s nějakým mozkomíšním mokem. To je váš případ?
@wamp
To mě mrzí, nechtěla jsem tě vyděsit
![]()
Třeba to bude dobré ![]()
A pokud na operaci drobek bude muset jít, tak buď ráda, že se na to přijde takhle brzy. U malého mimča je operace jednodušší, a výsledky jistější. Navíc by maličký tu hospitalizaci snášel mnohem lépe, než starší dítě, které by mohlo mít doživotní strach z bílých plášťů ![]()
Drž se
![]()
@myšanda26 píše:
Předpokládám že vám to doporučil pediatr a poslal vás někam na chirurgii. Takže nejlepší bude zeptat se tam. Pro zajímavost, jak je velká velká fontanela, syn měl 4×4,5cm a měli jsme jen hlídat jestli není vypouklá nebo vpadlá. Vypouklá prý by mohl být problém s nějakým mozkomíšním mokem. To je váš případ?
tak my máme fontanelu velkou 7×5
Zakladatelko - to je nějaké divné…operace fontanely - velká fontanela může mít větší rozměry z různých důvodů např. při hydrocefalu nebo při hormonálních poruchách se uzavírá později. Přece ti lékaři řekli o jakou by se mohlo jednat diagnózu, ne? Ale operace fontanely jako takové se mi zdá blbost - laicky
@tonj píše:
Zakladatelko - to je nějaké divné…operace fontanely - velká fontanela může mít větší rozměry z různých důvodů např. při hydrocefalu nebo při hormonálních poruchách se uzavírá později. Přece ti lékaři řekli o jakou by se mohlo jednat diagnózu, ne? Ale operace fontanely jako takové se mi zdá blbost - laicky
ano, řekli, že nás čeká operace, ale čeká se na výsledky..
@wamp píše:
tak my máme fontanelu velkou 7×5
Tak to je slušný
Nám tehdy pediatrička říkala, že se může nadměrně tvořit nějaký mozkomíšní mok a to by se případně muselo operovat, proto jsem měla hlídat jestli to není vypouklé, ale nikam nás neposlali. Tak držím pěsti ať na UTZ dopadnete dobře, pak písni jak jste dopadli.
@myšanda26 píše:
Tak to je slušnýNám tehdy pediatrička říkala, že se může nadměrně tvořit nějaký mozkomíšní mok a to by se případně muselo operovat, proto jsem měla hlídat jestli to není vypouklé, ale nikam nás neposlali. Tak držím pěsti ať na UTZ dopadnete dobře, pak písni jak jste dopadli.
paní doktorka z neurologie nás ještě raději posílá na ultrazvuk do dětské nemocnice s následnou chirurgickou konzultaci..říkala nám teda, že to možná ani na chir. zákrok nevypadá, ale uvidíme jak dopadneme tam, třeba se jim to nebude líbit a bude muset jít ![]()
Maminky,
je možné, že nás čeká chirurgický zákrok fontanely, malý jí má velkou, než by jí měl mít..máte s tím někdo zkušenost, jak to probýhá, jak dlouho v nemocnici atd..moc děkuji..jo, dcera má tři měsíce