Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych vás poprosit o zkušenosti a názory na otázku dudlíku. Malá mi do dvou a půl měsíců odmítala dudlík, potom jeden dostala darem na Vánoce a nadšeně jej přijala. Zpočátku jsme byli strašně rádi, jelikož se tím kolikrát usnadnil proces uspávání, nejednou se dudlíkem nechala uklidnit, navykla si naň při procházkách v kočárku. Vypadala roztomile, vypadá s ním samozřejmě i nyní
Za necelých 14 dní jí bude půlrok. Z dudlíku už ovšem radost nemám. Jedná se o noci, z nichž možná zanedlouho zešílím..
![]()
Večer s dudlíkem usíná tak půl na půl, někdy ano, někdy ne, někdy usne bez něj, ale po deseti minutách se probudí a požaduje ho. V noci bez něj ale nedá ani ránu. Dobrý, to by samozřejmě nebyl problém, kdyby jí ustavičně nevypadával, nadšeně jej neplivala, načež se ho okamžitě dožadovala. Takže k ní vstávám třeba 30× za noc, abych jí ho podala a ona zase spinkala. Ve dne spí také s ním, také jí vypadává, ale ve dne se to samozřejmě snáší úplně jinak než v noci. Tchyně radí nekompromisně sebrat, aby přestal existovat. zkoušela jsem jí jednu noc dudlík nedat, ale kňourání přerostlo v řev a posléze jsem musela řešit, jak uklidním hysterické dítě.
Podat si ho sama ještě neumí, sice se za ním otáčí, když ho v postýlce ztratí a natahuje se po něm, ale nenasadí jej správně, tudíž výsledek nula. už nyní, kdy píšu tyto řádky, jsem u ní 2× zasahovala, běžela jsem nasadit dudlík.
Nevím si rady, nedávno jsem jí odbourala noční krmení, povedlo se, je to bezva, tak mi přijde, že ochuzovat ji ještě o další věc, o její dudlík, by mohlo znít z mé strany sobecky
jakože jsem líná pohodlná matka..
rovněž se obávám, že by byl boj uspat ji v postýlce ve dne, nemít na pomoc dudlík.
Podělte se, máte-li oč, prosím o své zkušenosti, co jste dělaly, jestli spíš vydržet, nebo sebrat a učinit konec. no, kdybych vstávala 5× za noc, ani neceknu, ale dnes to třeba bylo tolikrát, že jsem celý blok od necelých dvou do půl šesté či do kolika nespala, tolikrát mi dítě dudlík plivalo a chtělo zpátky. Ve dne je velice nespokojené dítko, vyžadující pozornost každou minutu, nechce být ani minutu sama, takže se tu přiznávám, že padám na hubu.
A nechybí jí to noční krmení třeba? Nakrmíš, s nacpaným břichem třeba usne líp a tvrdě a dudlík postrádat nebude…
Já naší mladý vždycky vyhrožuju, že jí ho k tý papule přilepim izolačkou ![]()
Jenže naše princezna zatím zvládá, když usne tak jí dudel vypadne a už ho nechce, ráno ho má akorát otlačenej na tváři jak na něm spí ![]()
Doufám, že ti někdo poradí… v případě pozdější potřeby bych rady taky využila. Tvé situace se totiž docela děsím ![]()
Bohužel ti neporadím, ale měla jsem to samé u prvního dítěte a mám i teď u druhého. Je mu 10m, dudlík si podat a nasadit umí. Ovšem ne potmě a ne rozespalej. Takže taky vstávám a podávám jak pitomec. Navíc nespí v ložnici, ale v pokojíku, takže se něco naběhám. Brát mu ho nechci, evidentně mu vyhovuje a to sání potřebuje. Takže mi nezbyde ani nic jiného, než dál vstávat.. Ovšem jestli bude mít někdo nějakou účinnou radu, sem s ní ![]()
Hele, já bych vydržela, za pár týdnů se ho naučí lovit a bude klid. Další možnost je mít ho na šňůrce (my ji teda naopak sundavali, protože si ho za ni spíš vytahovala), že by ho třeba snáz našla a dala si do pusy sama.
Jinak pokud jí ho sebereš, může si začít cucat palec, což sice nebudeš muset špuntovat, ale zase si ho možná bude dumlat ještě v pěti, a to není zrovna výhra. (Zkušenost od kamarádky.)
A chápu, že s tím nočním spaním je to vopruz, ale mohla bych Ti vyprávět o růstu zubů…
Všude je něco.
Jo a k tomu zastrčení: to jako že si ho tam strká tím plastem, nebo máš anatomickej a dává si ho vzhůru nohama? Možná kdybys měla symetrickej, bylo by to jednodušší…
@BellinkaX Nechybí, alespoň si myslím, protože v době, kdy jsem ji krmila, dudlík chtěla v mezičasech krmení. Navíc se mi po mlíčku v noci kroutila, že to vypadalo, že ji bolí bříško. Ona musí mít dudlík i ve spánku ve dne, jakmile jí vypadne, houká, abych jí ho rychle nasadila. Navíc se dudlíku začne dožadovat klidně po hodině od večerního krmení, což tedy hladem není.. Vypije královskou porci kaše a mlíčko navrch.
Ona se to naučí, podat si ho sama, ber to jako další krok v motorickém vývoji :_) Jen je potřeba dát do postýlky zásobu, aby nemusela hledat dlouho, já vždycky malou obložila tak 3-4 dudlíky a vystačila si
Moc neporadím. my dudlík nemáme, a docela bych chtěla aby ho bral…ale možná je to lepší, když nemusim řešit to co ty..:) ale na nějaké diskuzi jsem četla podobný problém, vyřeršili to několika dodlíky rozmístěnými strategicky kolem mimča- takže většinou nějaký nahmátlo…
A kdy se to jako naučí? V 10m už by to umět mohl ne? V postýlce mívá tak 3, ale nepodá si je ![]()
Naše se ho naučila podat sama, jenže později se naučila ho házet ven, nejsem otrok, má ho na šňůrce, a bohužel ho má doteď ![]()
@karolina_a_betuska Právě proto, že jí ještě do toho všeho rostou zuby, nechci jednat necitlivě a všechno potěšení jí sebrat.
Má anatomický, dokonce si jeden čas brávala aj ten obyčejný za dvacku, tu kytičku, ale ten jí vypadával ještě víc ![]()
Tak jo, třeba se ho naučí sama podávat.
@infantka Taky máme anatomický a naučil se ho otočit tak, aby mu v puse seděl. To asi tak v 8m ![]()
Malej si dudlík podat umí cca už 2 měsíce, ale rozespalej taky ne, to se pak značně rozčiluje, že mu to nejde..starší syn se sám dudlíku vzdal ve 20ti měsících..mladšímu ho taky brát zatím nebudu i když vstávám jak na kojení tak na dudlík ![]()
Dudlíka bych ji určitě ještě nebrala, je ještě malinká. Taky bych radila rozjet víc dudlíku v posteli a vydržet než se naučí sama dávat do pusinky. Buď ráda, že neobjevila palec jako moje děti
Já mám sice v noci klid, palec je vždy po ruce, ale nemůžu je to odnaučit. Nejhorší je, že se to naučila od syna moje skoro pětiletá dcera a ta jede a jede. Když ji tam dáš pepř, tak si sama dojde ho umýt
…nalakovala jsem ji nehty, sama si to seškrábe, napomínáme ji a to pak řve strašně hlasitě až mi píská v uších
…Potvůrka se stydí cucat na veřejnosti, tak tam necucá- školka…Syn je taky závislák, ale ten mi zatim starosti nedělá. Dcera je na to už fakt velká a to jako miminko neměla dudlíka moc dlouho a ani ho nějak extra nepotřebovala, jen na uspávání…
Ahojky
já taky byla úplně hotová z podáváí dudlíku-tak jsem si vymyslela takovou vychytávku
sruluju plínku a dám mu ji přes dudlík-nejdřív jsem měla strach aby se neudusil, ale nemá to přes nosánek, jen ze spoda trošku přichycený..