Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám dotaz zda některá máte zkušenosti se špatným pasením koníčků u miminka. Včera jsme byli na preventivní 3 měsíční prohlídce a paní doktorka zjistila, že náš bobánek špatně pase koníčky
Při této poloze se neopírá o předloktí a zadeček se i s nožičkama kolíbá ze strany na stranu jako letadlo. Poslala nás na rehabilitaci, ale uklidňovala mě, že je to celkem běžné. No nevím
Jsem z toho nějaká nesvá, tak zjišťuju jesli to měla některá z vás podobně. Děkuji za odpovědi ![]()
@Eluve píše:
Ahoj holky, mám dotaz zda některá máte zkušenosti se špatným pasením koníčků u miminka. Včera jsme byli na preventivní 3 měsíční prohlídce a paní doktorka zjistila, že náš bobánek špatně pase koníčkyPři této poloze se neopírá o předloktí a zadeček se i s nožičkama kolíbá ze strany na stranu jako letadlo. Poslala nás na rehabilitaci, ale uklidňovala mě, že je to celkem běžné. No nevím
Jsem z toho nějaká nesvá, tak zjišťuju jesli to měla některá z vás podobně. Děkuji za odpovědi
to je opravdu běžné já to mám u obou holek a taky cvičím
Hlavně se nestresuj, on to ještě podchytí
ono kolikrát na té rehabilitaci, dělají z komára velbouda! vydrž a během měsíce se určitě zlepší ![]()
Klid
U nás jeden ok, ale druhý se taky jedním loktem neopírá
A to budou mít teď 5 měsíců. Ale už se otáčí na bříško
Cvičíme už docela dloho, ale o ten loket se prostě neopře
Tak si říkám, se opře později, no
A jak říká naše fyzioterapeutka… i kdyby dělali vše co mají a jak mají, vždycky, když budu chtít, tak něco najdu ![]()
Jo, to má spoustu dětí, zřejmě je trochu nestabilní a neposiluje správně svaly. Je fajn, když se to podchytí takhle včas, dokud je mimčo malé a dobře se s ním cvičí. A není nutno dělat z toho nějaký problém, je to jen pidi odchylka (ostatně málokteré dítě je motoricky předpisové) a cvičením se to dá dost brzy odbourat.
@Eluve Hlavně hodně trpělivosti…ona pak rehabka často nechce pustit děti ze spárů…nejdřív to jsou koníčky, pak špatné plazení, nebo nelezení po čtyřech atd. atd.
@Vermion naprosto přesně jsi to vystihla s tou rehabkou… nejprve jsme začali cvičit (9ti týdnech) protože měl jeden kyfózu a druhý predilekci hlavičky (ale to měl z břicha, jak se tam oba pořádně skoro nevlezli
) a teď máme v papírech, že je rozcvičeno a stejně tam chodíme pořád. A nevypadá to, že by nás chtěli pustit…
@Vermion Jo, to sedi
Malej cvici Vojtu od 4 mesicu, tuhle jsme byli na kontrole u rehabilitacni doktorky a ja se ptam, jestli bude nejaka zprava pro pediatra - prej az v roce. Takze mam ten dojem, ze minimalne do roka tam budem chodit
Malej teda jeste vsechno po cca 2,5 mesicich napraveny nema, takze ted tam to pokracovani je urcite opodstatneny…
Neboj, opravdu je to celkem bezne, staci mimcu na rehabce ukazat, jak to ma delat spravne a brzy se to nauci ![]()
@Marruš Ono když se začne cvičit, tak se většinou propouští až tehdy, když dítě leze. My začali chodit v 7 týdnech kvůli predilekci a zkráceným svalům na krku z dělohy. To jsme snad do dvou týdnů rozcvičili a rozmasírovali, ale stejně jsme tam pořád docházeli, protože malej si pak dělal všechno po svém, takže blbě, měl slabší svalstvo, cvičili jsme Bobatha. Naposledy jsme byli v 9 měsících, kdy péroval na čtyřech a v roce jsme se byli ještě jednou ukázat.
@gabi.design no, já právě teď přemýšlím nad tím, že jim navrhnu, aby jeden cvičil právě Bobatha. zdá se mi, že po klasické Vojtovce je na rozdíl od bráchy strašně vystresovaný a celkově to špatně nese. Jaké je to cvičení? Je fakt šetrnější?
@Marruš Je, to je spíš takové nenásilné, vyloženě hrou, povzbuzováním, nenásilným vedením k tomu určitému pohybu, dítě se tam nijak nedrží v nějakých pozicích apod. Nám to tenkrát celkem sedlo. Nevím, jestli by třeba neměl s Vojtovkou rychlejší výsledky, nicméně výsledků bylo dosaženo i tak, takže jsem byla nakonec spokojená.
@gabi.design super. Díky. Nějak si myslím, že to bude lepší. Musím se poptat. To nejhorší máme za sebou a Vojtovka fakt pomohla rychle. Teď už si myslím, bude lépe snášet Bobatha.
Děkuji moc za názory
Už jsme byli na rehabilitaci a bylo nám sděleno, že malej je akorát línej
No, ještě, že to není nic horšího ![]()