Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
zajímalo by mě, jaké máte večery a usínání s miminky, myslím ty nejmenší. Zajímá mě, jak to mají ostatní, příp. se něčemu přiučím ![]()
Malé je měsíc a půl, každý večer máme koupání ve stejnou hodinu, cca mezi půl šestou a šestou (manžel koupe starší, já malinkou). Potom kojení, my jdeme večeřet, a pak pohoupáváme u zpráv, mezi tím si hrajeme se starší malou. Starší jde spát v půl osmé, a já jdu uspávat malinkou. Každý večer, jak to bývá, je nervoznější a uřvanější, na koliky dáváme Espumisan a tuk tuk, kolikový pláč nemá, jen prostě hejká že nemůže usnout, je přetažená atd…
Takže jí většinou uhoupu, protože ji nemžu nechat řvát kvůli starší a usne mi. Pak jí dám do postýlky, za chvíli klasicky očekávaný řev a tak houpeme znovu. Sice je to „špatně“ ale jak jsem psala, nemůže vzbudit tu starší. takto to uděláme ještě cca 2×, než usne. Někdy ale nemůže vůbec zabrat a jdu s ní do ložnice k prsu a snažím se jí ukojit
někdy pak vytuhne, někdy ne a usíná takto třeba ještě i dvě hodiny. Poté padám vyřízená do pelechu i já.
A noc, někdy po kjení hned usne, někdy ne a opět nemůže zabrat a kouká a kouká a kouká a mrská se ![]()
jakto máte vy? Pokládáte někdo rovnou večer do postýlky miminko samotné a chodíte k němu?
Ráno, to by naopak malinká zase spinkala, ale to už na mě z chůvičky houká starší…
No my máme už čtyřměsíční a taky uhoupáváme. Ale máme vak a usne v něm během 2 minut a jak jdu spát já, tak ji akorát přenesu do postýlky. Nevím co budeme dělat až se tam nevleze, ale tak je to neskutečně pohodlné i pro nás ![]()
Ahoj, nas malej mel ze zacatku prdiky a chodil spat az kolem 2 rano ptz mel boleni a to jsme zadny rezim nemeli,.vetsinou jsme chovali dokud neusnul…kolem 2 mes. prdiky presly a najely jsme na rezim 1× za 3 dny vykoupat vetsinou pred 7 pak mazleni (mlicko jsme davali pred koupanim cca pul hodky)od toho se pak odvijela doba na koupani pomazlit a v 8 spat delame to uz temer 3 mesice a malej je uz zvyklej ze zacatku rval jak tur ale vydrzeli jsme a ted usina bez problemu…pokud place vyckame cca 5-10 min jdeme pohladit, pokud porad place prodluzujeme dobu kdy za nim jdeme vzdy o 5 min…nez se uklidni…jinak do postylky davame oblibenou hracku vetsinou ji zuzle to mu taky pomaha na usnuti
Ja pokladam uz od narozeni a v pripade potreby chodim k nemu, nekdy staci dat dudlicek, pohladit, nekdy chce dokojit, nekdy musim byt u nej a drzet za ruku a parkrat se stalo, ze jsem musela houpat. Vlastne jsem to tak mela u obou.
starsi teda spi jak drevo, tu nevzbudi nic, obcas kdyz syn v noci vyvadi.
Ja teda akorat nevim co je na tom spatneho takhle miminko uspavat…jako je lepsi ho ucit usinat samotne bez nejakeho velkeho houpani - do budoucna je to praktictejsi, ale prece ho nenechas plakat a to ne kvuli starsimu, ale kvuli nemu samotneho. Proc stydici se smajlik u uspavani u prsa? to je ptece normalni, takhle usina vetsina deti (az na to me
).
Co byt s nim v postylce, hladit a pustit nejakou hudbu? U nas perfektne zabira pachellbeluv canon D, dcera taky usina u hudby…jinak bych doporucila bily sum, ale to nevim jestli by starsi ditko jeste sneslo.
zavinujes?
Mám sice už 8 m holčičku, ale od narození je to stejné. Koupeme ob den, teď už společně s prostřední dcerou a se mnou (mám to tak jednodušší). V zimním čase po sedmé, teď v letním po osmé musí být v posteli, jinak je kravál. Takže s ní odcházím spát. Všechny děti spí se mnou v posteli, takže co malá usne, ty dvě starší mi tam tak 20× přijdou a zase odejdou. Pouštím proto relaxační hudbu, aby to nebyly takové šoky a mimino se neustále nebudilo. Nejstarší má večerku v 9:30, prostřední usíná jak chce. Někdy v 9, někdy v 11. Já upadám do mdlob podle momentální schopnosti udržet otevřené oči.
Prostřední jsem taky uspávala kojením, nevidím v tom problém. Nejmladší bohužel nekojím
Ja jsem malou uspavala na rukach nebo u prsa asi do tri, ctyr mesicu, pak jsme plynule presly na postylku. Napred jsem u ni byla uplne nalepena a drzela jsem ji rucicky, ted uz se me jen drzi za jednu ruku a usina - ma devet mes. Predpokladam, ze do roka zvladnem samostatne usinani.
Ja nevidim absolutne nic spatneho na tom byt s miminkem. Ono se vyviji a vyvijj se mu i spanek a samostatnost, kdyz to clovek trochu vnima, myslim, ze ti mimco samo dava vedet, na co uz se citi.
Ja jsem to malemu „nasolila“ uz od porodnice…v 17.00 prvni kojeni, pak koupani, all-iklusiv masaze na prebalovaku
,pohuskani od tatky a odchod do loznice, ticho a tma-2 kojeni.pak polozim do postylky a pustim kolotoc, kde mu hraje sum more a cvrlikani ptaku. Vetsinou je okamzite tuhy…pokud ne, zaplace si na dudlik-to prijdu, dam, pohladim, odchazim a tak dokola. Pokud je hysteracek potrebuje dokojit. Nikdy mi ale uspani synatora nezabralo vic jak pul hodinky.
Sice už miminko nemám, ale napíšu ti alespoň, jak to bylo u nás. I když malý byl spací od porodnice. Večer jsme koupali ve stejnou hodinu, pak jsem ho nakojila a většinou u toho usnul, tak jsem ho jen přendala do postýlky. Kojila jsem ho už zabalenýho v zavinovačce. Při přendání do postýlky jsme ho dala na bok a spinkal. Měli jsme ho v ložnici v kolíbce, tak když měl s usnutím problém, tak jsme kolíbali. Nikdy nebyl chovací, takže v náručí by neusnul. Pokud ti usne u kojení, nebo houpání, taky na tom nevidím nic špatnýho. Taky jsem si říkala, že ho nemůžu kolíbat, že pak jinak neusne
Ale taky jsem zvědavá, jak to budeme všechno dělat, až se narodí druhý ![]()
My jsme to měli od malička tak, že v sedm koupání, krmení, chvilinku ležel s námi a pak jsem ho dala do postýlky, pevně zavinula, pustila bílý šum a za 10 minut spinkal. Teďka v 8 měsících usíná tak, že se okoupe, dám ho do postýlky s lahví mlíčka, vypije, chvíli si pohraje a spí. ![]()
Holky a co jste pak přecházely na postýlku, jak dlouho vám mimča vyřvávala? řvát ji nechci nechat, ale trošku poknourat možná, asi tak max. 10 minut. U houpání, většinou usne v ruce dobře (aby ne, když přes den spí třeba někdy jen hodinu
), ale pak položím do postýlky a konečná, samozřejmě řev, opět vyžaduje houpání. Pak právě přichází na řadu prso, znovu dokojení, to si ho pak žužlá na uklidnění, ale někdy ani to nezabere a včera např. takhle usínala 3 hodiny, stačilo pak zašustnutí a hne dbyla vzhůru. V ložnici nic nepouštím, spí tam manžel, taky se musí trošku vyspat, aby byl ráno funkční ![]()
@soleile ten vak je moc pěknej ![]()
A ještě, když uhoupáváte, uspáváte, chodíte už tedy do klidu ložnice nebo např. uspáváte v ruchu domácnosti, např. u televize? Asi by mimčo mělo usnout v tom, v čem pak spí co? Aby jí pak třeba ticho nevzbudilo, když jí přenesu do ložnici spící uhoupanou v ruce
Přiznám se tedy, že když mi leží u prsa, už už to vypadá, že bude chrnět, pak se vzbudí třeba za hodinu, já už polotuhá nemám síl ji vzít a zase chodit a houpat, chtěla bych jí trošku zvyknout usínat u mě, u prsa, to mi nevadí (to já vytuhnu taky že), ale aspon nehoupací. Al epak si říkám, když teda leží vedle mě, nakojená, odkrklá, přebalená a řve, jestli jí něco bolí, nebolí…
Tu první jsme houpali dlouho, už i pak starší a je to teda něco…
Příspěvek upraven 03.04.13 v 09:25
Jinak dudlíka nechce, první taky pak měla paleček, a zavinovali jsme, to chvíli zabíralo, ted už moc ne, to se spíš naštve, proč jí zase dávám do zavinovačky, al eje pravda, že kolikrát ji vzbudí jen rozmáchnutá ruka…
No a ted chrní samozřejmě. V kuchyni v ohrádce, an bříšku, vedle ní šustí papinák, za rohem hraje Mickey klubík a ještě tu cvakám na PC ![]()
Jeste jsem necetla jine prispevky… ale mas holky v jedne mistnosti? Nechala bych si malou u sebe v loznici, tak muze starsi spinkat a mala si i trochu poplakat - mala si taky nekdy trosku poplakala, nez nasla plinu, spravne si ji primuchlovala na oblicej a natocila pohodlne hlavu… ![]()
Usinala od miminka sama, po nasem ritualu jsem ji davala jeste bdelou do postylky, nekdy trosku poplakala, pobrucela, ale vzdy max do peti minut byla tuha… zlomilo se to az v roce.
Malou jsme od příchodu z porodnice učily usínat samotnou - někdy vytuhla při kojení nebo dokrmování z láhve - ale po krmení šla do postýlky, pohladila jsem, řekla že je čas spinkat a odešla. Většinou do pěti minut spala. Pak jednou plakala, tak to jsme za ní chodili a prodlužovali interval. To trvalo týden a od té doby zase usíná sama. Teď tedy spíš courá se vyčůrat, napít a tak, ale nemusím uspávat. Ale asi je to i tím, že malá spala ve svojí postýlce (kromě nemoci) a teď je ve svojí posteli.
@Barca12345 nene, spí odděleně. Starší má svůj pokoj. poplakat, one nepláče, ona řve jak tur
nakojená, přebalená, odkrklá a přesto nervní a uřvaná. právě si pak říkám, co co ještě je, i když ležím u ní a řve..
Bdělou do postýlky je super, to ale u nás neexistuje. to taky hned řve. přeci už musí být večer hotová, když přes den moc nenaspí a jako by nemohla usnout, bojuje s víčky, kontroluje, jestli tam někdo je či co…pak chvíli vytuhne…ležím u ní…a najednou třeba za půl hodiny KUK, otevře oči a konečná, už kouká jak sova a je úplně vzhůru…a uspáváme nanovo… ![]()