Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vim, ze nekdo neni zastancem teto metody, nam ale pomohla… nerikam, nechej vyrvat do vysileni a ignoruj…
Ale uloz do postylky, nechej minutku plakat. Prijd, pohlad, zazpivej, popripade dej dudlik. Po chvilce odejdi a opakuj. Asi ti to nebude prijemne, ale vydrz dva vecery a bude to dobre…
Tak mi máme holčičku 7 týdnů, večer vykoupeme, nakrmíme, uložíme, spíme
Stane se, že jí třeba vypadne dudlík, takže vrátíme do pusinky a spinkáme dál
. V noci se 1× budí na papání. To neuspávání se mi vyplatilo i u syna, kterému je tedy dnes už 11. Protože co mi třeba vyprávěly kamárádky, které uspávaly, jaké mají pak problémy s usínáním, když jsou děti vétší ![]()
@Petttruše tak bud place kvuli brisku, nebo je pretazena a nemuze usnout - coz bych i verila, jestli ti spi pres den jen hodinu. Nemuzes ji pres den zkusit uspat vickrat?
Jinak pri prechodu na postylku jsem nenechala plakat nikdy. Polozila jsem do postylky a drzela ji, kdyz se rozplakala, vzala jsem na ruce a uspala. Postupne zacla v te postylce usinat.
@Petttruše nám hodně pomohlo, jak jsme přestali zavinovat, taková svítící želvička. To jsem mu pustila, on se koukal na hvězdičky a po nějaké době sám usnul
A k tomu, ze pri houpani neplace ale pri lezeni vedle tebe place… ne, nemyslim si, ze by ji neco opravdu bolelo, protoze by neprestala plakat hned, kdyz ji vezmes… ![]()
Male deti nejsou vycurane, to je pravda, ale na druhou stranu vi moc dobre, co se s nima deje. ![]()
@Barca12345 o této metodě vím, ale můžu pozvolna začít praktikovat u tak malého miminka? Třeba ze začátku po té minutě, dvě??? Abych nebyla hnusná matka, ale bylo by to krásný, položit a spinkat ![]()
@petulatko no přes den ji můžu zkusit, taky to zkouším, houpáním samozřejmě, ale nezabere
třeba zavírá oči, jako by „tuhne“ a prostě se vzbudí a už neusne. Včera spala 3 hodiny, prostě jedn souvislý tvrdý spánek přes den, pak už ne ![]()
@Barca12345 jj, taky si myslím, že jí nic nebolí, když v ruce je v klidu a kolikový pláč poznáme, s tím jsme si u první užili až až, i byli kvůli tomu v nemocnici, ten si pamatuji velice dobře! Tohle je jiný pláč. Ale umí to taky pěkně. To není pláč, to je řev prostě.
Ony obě holky mi spaly takhle blbě, ta první taky maloučko, tu jsme uspávali, bylo to nadlouho, právě ted bych chtěl azkusit něco jiného
jsou to moje děti, udělám pro ně VŠE, al ezáda už moc necítím teda ![]()
možná zkusím to, co psala @Barca12345, al eabych fakt nebyla za macechu hnusnou…ale zajímavý je, že přes den třeba sama usne. Mám ji v koši, v kuchyni, okolo se furt něco děje a ona třeba chvíli kouká, vlní se, občas zaknourá, ale třeba si sama usne…potvůrka. to houpat furt nemusím…
Udelej to, co citis, ze je spravne… a potom zla macecha byt nemuzes… ![]()
Nekdo zase rekne, ze usinani neuznava a ze ji tim rozmazlujes. Ja se nepriklanim ani na jednu stranu, vzdy jsem delala, co jsem povazovala za spravne… ![]()
A neboj, neni na takovy zpusob malicka…
No to jsme se ti tu dobre sesly. Ja jsem zas celkem odpurce nechavat plakat
Jako souhlasim s tim, ze mimco vi, co se s nim deje a i souhlasim s tim, ze i tak male mimco si muze vyplakavat chovani. Ale ja jsem presvedcena, ze si ho nevyplakava z trucu, ale protoze potrebuje tvoji blizkost. A upirat ji takovemu drobeckovi treba ja nejsem ochotna. Myslim si, ze potreba blizkosti a chovani je u deti uplne stejne dulezita, jako potreba jidla treba. Asi tak ![]()
Když byla úplně malá, tak usínala u kojení, klidně u zapnuté televize. Pak jsem dávala mléko při tmě a tichu a unosila, uhoupala na balónu. Teď z ničeho nic nechtěla přes den spát doma, na balónu uhoupávat nechtěla. Tak jsme přišli na to, že se potřebovala zavrtat do polštáře, takže má malý polštářek, spí pod ním a hlavu má strčenou pod tím polštářem, aby měla zakryté oči. A už najednou nepotřebuje uhoupávat. Jen jí držím za ruku a někdy to zvládne i bez toho.
Tak uvidíme večer, udělám to tak, jak to prostě nějak vyplyne.
tak díky, holky ![]()
A zkouselas metody podle Karpa? My tedy zatim mimine nemame, ale ted jsem zhruba v pulce jeho knizky „Nejstastnejsi miminko v okoli“ a dava mi to celkem smysl, to, co tam pise… Minimalne se to dobre cte
Da se to vygooglovat, pet zasad dle Harveyho Karpa.
Já mám teda jenom jedno miminko, a má 5 měsíců, ale taky uspávám v ruce..Po koupání v 19:00 dáváme na chvilku do léhátka, phrajem si, krmím kašičkou..Pak ho vezmu a asi dvě minutky s ním houpu v ruce u digestoře..Jak usne, položím do postýlky a spí do rána..Nijak mě to uspávání nevadí, malého takhle uspím kdykoliv potřebuju a je na to tak zvyklý, že stačí maximálně 10 minut…ale ted večery už si říká, že chce usnout sám v postýlce, ale pořád u toho šumu
Sice teda je hodně chovací, ale ted už ho začínají zajímat jiné věci než má náruč ![]()
@soleile tak to je dobré..Po tom taky delší dobu toužím..Můžu se zeptat, kde jsi to koupila? A asi i bez toho dřevěného prkýnka, že? ![]()
Nenechávej plakat, takhle malé miminko ne. potřebuje mamku. to že nepláče když ho chováš je normální. my měli úplně to stejný. chtěl houpat a houpat. žádný sezení na gauči bez pohybu. pořídila jsem si míč a houpala a houpala…zlomilo se to cca ve dvou měs…houpat nechce vůbec, pokud ho něco nebolí, je spokojenej, večer usíná sám. ale větší. vyřvávat bych ho nenechala. kor samotnýho ve stydený tmavý postýlce…joo až bude starší a bude se vztekat..ale teď ne.
@Petttruše píše:
@Barca12345 nene, spí odděleně. Starší má svůj pokoj. poplakat, one nepláče, ona řve jak turnakojená, přebalená, odkrklá a přesto nervní a uřvaná. právě si pak říkám, co co ještě je, i když ležím u ní a řve..
tak tohle nám dělával taky, ale proto, že byl unavený a sám usnout neuměl..A čím dýl to zkoušel, tím víc plakal