Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Eli11 píše:
Ditko ne, ale ja sama jsem byla v detstvi operovana.
a v kolika letech,bolelo to potom?dcera totiž vtáčí dovnitř nohy a je to špatnou rotací kyčlí a derotační aparát jí nepomáhá tak nás straší operací a já si nejsem jistá,zda to máme podstoupit......
Ahoj Dzarunko, operovali me, protoze jsem mela takovou displazii kycle, ze se mi prestal vyzivovat kycelni kloub a zacal se rozpadat (odborne se tomu snad rika pertes). Objevili to dost pozde, asi v 4-5 letech nejdriv me lecili dlahou, nakonec se to muselo resit dvema operacemi - jednou v sesti, kdy mi do kycle dali srouby a druhou v sesti, kdy je zase vyndali.
Bezprostredne po operaci to bolelo dost, mela jsem sadru okolo panve a jedne nohy.nemohla jsem vubec z postele, hlavne si pamatuju, ze kazde davani na misu byl hororovy zazitek. Ale hojeni slo rychle, brzo ta velka bolest presla.
Ja jsem nemela jinou moznost, jinak by se mi o hodne zkratila noha a nemohla bych dobre chodit a sportovani bych si mohla nechat zdat. Ted sportuju uplne normalne, sice jsem pomala, ve skole jse byla ve vsem nejpomalejsi, ale zily mi to netrha. Akorat jsem dlouho byla driv unavena a driv me bolely nohy, ale to se upravilo tak do 15.
Nemam zkusenosti s vasim problemem a netusim, na kolik je vazny, ale v detstvi se s takovymi operacemi clovek vyrovna snaz. Nepamatuju se, ze bych se nejak moc litovala, proste jsem to brala jako dany, jinou realitu jsem neznala. Dneska, kdyz jsem taky mama, mi doslo, ze mnohem vetsi trauma z toho museli mit rodice. Ale ten benefit pro cely zivit je v mem pripade nesrovnatelnej, misto abych byla mrzak funguju naprosto normalne, sportuju, ŕekreacne beham, jezdim na dovolene do hor bez omezeni.
Jako negativum bych uvedla, ze mam podel celeho stehna tlustou jizvu, takze plavky bych asi predvadet nemohla.
Ale abych pravdu rekla, nikdy mi to nevadilo, tim spis, ze ji mam co se pamatuju, je to proste soucast me a muzu diky ni normalne chodit. Jednou za celou dobu mel jeden kluk osklive pripominky, jinak to zadnemu z mych partneru nevadilo. Ale ja jsem byla na operaci pred vice nez 20 roky, za tu dobou estetika v chirurgii urcite postoupila.
Ja bych se zamerila na ten pomer - trauma ted / benefit do budoucna (coz je u deti cely zivot). Klidne bych to jeste skonzultovala s nezavislym ortopedem.
Uf omlouvam se za dlouhou odpoved.
Tak a dokojila jsem, kdyz tak napisu rano, kdyby me neco jeste napadlo.
@dzarunka píše:
a v kolika letech,bolelo to potom?dcera totiž vtáčí dovnitř nohy a je to špatnou rotací kyčlí a derotační aparát jí nepomáhá tak nás straší operací a já si nejsem jistá,zda to máme podstoupit......
Dobrý den, moc se omlouvám, ráda bych se zeptala, jak jste tehdy řešili špatnou rotaci kyčlí? Operaci jste s dcerou podstoupily? Máme podobný problém, žádný aparát jsme neměly, ale dnes 10lete dceři doporucili operaci, ale spíš je to na našem zvážení.. děkuji
@Helen11 dcera nosila derotační aparát, který jí nepomohl, ortoped nám řekl, že je to estetický problém a pokud bysme jej chtěly řešit, tak operací, ale psal myslím do zprávy, že až v 15ti letech, což je právě teď, takže tímto děkuji za připomenutí
a
@dzarunka píše:
@Helen11 dcera nosila derotační aparát, který jí nepomohl, ortoped nám řekl, že je to estetický problém a pokud bysme jej chtěly řešit, tak operací, ale psal myslím do zprávy, že až v 15ti letech, což je právě teď, takže tímto děkuji za připomenutía
Tak máme čas právě teď, v 11 letech a jak to vypadá nyní u dcery, zlepšilo se to? Nejezdite taky na Bulovku?