Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,chci se jen zeptat jestli když dáváte dítěti ATB chodíte ven?Mám 28měs.starou dceru která je docela živá a neumím si představit 10dní bez procházky.Nevím proč se zakazuje chodit ven protože si myslím je celkem jedno jestli dítě lítá venku nebo doma.Protože když už mu nic není a ATB jen dobírá udržet ji v klidu je nadlidský výkon.Proto chodíme ven sice jen na chvilku a pouze v kočárku se stříškou(kvůli slunci).Podělte se se zkušenostmi děkuji
Protože je dítě oslabené nemocí, někde může ještě něco chytit, může marodit nanovo. Navíc, venku je ten pohyb trochu jiný než doma.
Já ven s nemocnými dětmi nechodím. Když je jarní počasí, není větrno, tak třeba poslední den braní ATB vypustím na dvůr, když je zima a mráz, jsme doma ještě pár dní po dobrání ATB.
Já Tě svým způsobem chápu, taky mám děti občas nemocné. A víš co je nejhorší, že maminky, které mají 2 a více dětí a nemají žádnou výpomoc tatínka(je v práci) nebo babiček, tak musí být doma se všemi dětmi, nejen s tím nemocným. To jsou potom nervy.
Anebo další dilema, máš batole a školáka - menšího, do školy nemůže sám, tatínek chodí do práce brzy, třeba na 6 nemůže prostě jít později, z jakýchkoliv důvodů, maminka dítě do školy odvést musí - školní docházka je povinná, že, tak musí s sebou tahat i chudáka nemocné batole.
Podle fotky na profilu vidím, že máš asi víc dětí, ale to jedno vypadá starší, samostatnější. Já jsem to dřív taky řešila. Ale dnes už vím, že jsou horší věci než nejít s dítětem týden ven. Nejen s tím nemocným, ale i se zdravým, které trpí k vůli nemocnému.
Pokud bych šla ven ke konci nemoci, myšleno v tomto jarním počasí, tak jedině, kdyby nebylo větrno - to je nejhorší, přenáší prach, bacily a snažila bych se dítě udržet v kočárku. Kdyby to nešla, vyšla bych na chvíli na vlastní zahrádku, dvorek. Ne nikam do kolektivu nebo na dětské hřiště.
Naše doktorka nám při nasazení ATB pokaždé říká - když je dítě tři dny v kuse bez zvýšené teploty, můžete ven. Ale jen za pěkného počasí a dítě se nesmí unavit (tj. ideálně v kočárku nebo jen tak klidné chození).
Má dcera bere ATB od narození jako zajistovaci lecbu a kdybych s ni nesmela ven ze je oslabena a neco chytí musela by byt do 4let zavrena doma
nesmí se na slunce ale ven jit muzes kdyz jste bez teplot…muj nazor ![]()
nikitanikita píše:
Má dcera bere ATB od narození jako zajistovaci lecbu a kdybych s ni nesmela ven ze je oslabena a neco chytí musela by byt do 4let zavrena domanesmí se na slunce ale ven jit muzes kdyz jste bez teplot…muj nazor
To je snad ale jiná situace, než běžná nemoc, ne? Permanentní užívání ATB ![]()
Taky jsem brala ATB při každém infektu, zdravotní problém, ale fakt je to něco jiného. Infekce by se měla vyléčit.
Taky bereme udržovací antibiotka a už bych byla rok a půl zavřená doma.Teď dobíráme jiná antibiotika a už když byla třetí den bez teploty tak jsme šli na chvilku ven,ale dala jsem ji do kočárku,aby nelítala.
Ahoj, taky bereme ATB téměř permanentně a podle naší Dr. můžeme ven, i když jsou teploty cca kolem 37 a dítě nemá žádný zřetelný problém. Ven na klidnou procházku, ochránit před sluncem a vyhýbat se lidem. ![]()
Hlavně s některýma ATB se nesmí na slunko - měli by ti to říct v lékárně.
Já chodím.. ale většinou malého vozím, jedem se projet..
Dokonce moje dětská říkala, ven, ven, ven - samozřejmě ne, když je humus počasí a nebo hyc na slunce..
ALe pokaždé když se léčíme s velké rýmy a kašlu tak říká, nejlepší lek je ven, ven, ven.Prý ten venkovní vzruch je nejlepší lék, než byt 14 dní zavření doma..
ALe záleží jaké máš čilé dítě, běhat bych malého nenechala.. většinou jsme se třeba hráli na balkoně a tak.
A taky záleží, co skutečně dítěti bylo, je.
Já třeba nepovažuju za vhodné jít ven s angínou - prokázanou, čepy na mandlích, po 3 dnech, kdy se dítěti ulevilo a nemá horečky. To samé s bronchitidou,hnisavým zánětem středního ucha.
Tam považuju za rozumné zůstat doma až do ukončení léčby, klidně týden, když je hnusně, tak i déle.
Něco jiného je, když dítě bere ATB skutečně jako jistící léčbu - při infektech, kdy jinak zdravý člověk ATB mít nemusí. Taky jsem byla a někdy stále jsem ten případ. Jako malá jsem brala ATB častěji a déle a ke konci už jsem ven mohla.
Myslím, Jani, že je to skutečně případ od případu.
Než ATB zaberou, trvá to obvykle 1-2 dny, pak začnou teprve ustupovat horečky, teplota bývá zvýšená a až za další den dva nebude teplota vůbec. Čili než bude dítě opravdu „tři dny úplně bez teplot“, uplyne celkem dost času, u nás to bývá obvykle ten týden. A po pravdě řečeno, dítě, které za pěkného počasí vozím venku v kočárku, dobře oblečené a chráněné před sluníčkem, se často unaví méně než doma - protože nevím, jak Ty, ale já svoje děti v posteli neudržím… Okamžitě po snížení teploty lítají, řádí a klidu rozhodně moc neužijí… Řekla bych, že to prostě chce trochu selského rozumu ze strany maminky, která zná situaci nejlíp…
Ahoj holky pročítam si tady nazory zady jít ven s ATB či ne .Malej ma 13 měsícu tyden kašle je bez teplot od včera mame ATB.V noci nekašle vubec jen přes den je zahlenený.A zvažuju zda jit ven nebo ne.Doktor řekl že mužu krátka procházka neuškodí.Jenže malej je živej donma líta jak pomynuty a když jdu dolu tak jen jde ke dveřím a ven a ven.Včera sme byli u doktora a venku vubec nekašlala zato když sem přišla do baraku tak se mohl ukašlat.nevím mam dylema jestli jit ven nebo ne?Navíc bydlíme v dvogeneračním domku a mamka ma bronchialni astma a věčne hlída deti od švagrove ktere chodi do školky a jsou věčne ukašlani i když dolu nechodíme ty bacily tady jsou pak až tady nejsou to bych musela snad doma vše vydezinfikovat aby malej nechytl bacil.
Nevíte jestli s atb klacid se může na slunce? Syn 15 m je už doma jak urvany že řetězu tak jsem ho chtěla vzít do kočáru,, kromě toho já beru atb fromil,, tak nevím, vyrazily byste ven když je tam tak slunečno?
"
@marmelada78 - nebudu resit, jestli s ATB ven ci ne, taky jsem to nekdy porusila. A slunicko mi bylo receno, ze vadi hlavne kdyz sviti na kuzi. Takze pokud by jsi mela tricko tak je to horsi nez kdyz budete obleceni.
@kačka25 Děkuji za odpověd, tak to vlastne v zimě s tím sluníčkem teda není tak kritické.