Opět rada o podnikání - vykázání příjmu

578
9.9.11 23:21

opět o podnikání rada

Zdravím vás všechny,diskusí o podnikání je zde již dost, ale nikde sem nenašla odpověď na můj problém.Marně hledám práci a jelikož se můj život za poslední měsíc obrátil vzhůru nohama ,rozhodla sem se podnikat abychom nějak vyžili.Po dlouhém hledání sem konečně našla co by mi vyhovovalo.Jde mi o to.Jedná se o zpoplatněnou službu za kterou obdržím peníze na ruku,vyinkasovaná částka je ze dvou složek.Jedna je za dodané zboží s paragonem a druhá složka za provedenou službu(doprava +donáška)Jak mám postupovat pro potřeby vykázání příjmu.Vystavit na dopravu a donášku svůj paragon?A ještě, k dopravě budu používat své vozidlo, tak jak prokážu že zakoupené palivo sem použila na podnikání a ne na cestu na dovolenou to zas pro potřeby odepsání nákladů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
720
10.9.11 00:16

Myslím, že jako podnikatel budeš muset na vozidlo platit silniční daň. Jinak si nemůžeš z nákladů odečíst palivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
10.9.11 07:08

Hodně štěstí v podnikání, ale obávám se, že neznáš naprosté základy o daňařině , pojištění…

Sežeň si buď někoho, kdo by ti to dělal, nebo si zaplať alespoň konzultaci nebo sežeň někoho, kdo ti základy vysvětlí zdarma, ale opravdu tomu rozumí.Je toho hodně.

Nejsi z okolí Prahy? Běží tu teď kurz pro začínající podnikatelky zdarma i s proplacením cestovného a hlídáním dětí.

Jestli jsem dobře pochopila, dodáváš někam něčí zboží, toho je ten paragon za zboží, to není tvůj příjem. Ty přidáváš službu a donášku a to je tvůj příjem, je to tak? Svoje příjmy musíš nějak průkazně evidovat a zákazníkovi vystavovat potvrzení za přijaté peníze - takže nejlepší by byly propisovací paragony,příjmové doklady nebo stvrzenky, nejlépe číslované nebo si je pak očísluj - originál dáš zákazníkovi,kopii si necháš a můžeš si pak dělat třeba měsíční přehledy nebo jak bude třeba. Někteří zákazníci ti budou dávat možná svůj výdajový doklad, ten připojíš ke svému příjmovému.

Auto - rozhodni se, jestli budeš výdaje pro daňové účely uplatňovat tzv. paušálem,tj. příjmy -50%(u živnosti)rovná se zisk, v tom případě neprokazuješ a neuplatňuješ žádné! výdaje, všechny jsou v tom paušálu 50%. Nebo skutečné výdaje, v tom případě lze auto buď také paušálem (jiným - na automobil) v tvém případě nejlépe 4000,– na měsíc, nebo psát knihu jízd a uplatnit si ten paušál 4000,– na měsíc + základní náhradu 3,90 Kč/ujetý km nebo pokud by to bylo výhodnější cenu pohonných hmot spočítanou ujeté km, spotřeba dle VTP a cena PHM dle vyhlášky pro pracovní cesty zaměstnanců + základní náhrada. Silniční daň platit při používání vozidla musíš v každém případě, zálohově dle kubatury, přiznání k silničce se dělá samostatné v lednu.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
10.9.11 12:45

Evalu děkuji za odpověď.No já v podstatě silniční daň platit nemusím pokud budu jezdit svým osobním automobilem ne.Jinak podstatu mé činnosti si pochopila správně.To s tím příjmovým dokladem sem si myslela že to tak je.No nevim jestli se mi bude dařit ale mohlo by.Ten projekt mne zaujal,počáteční investice minimální,nelze v podstatě zkrachovat,nepotřebuji provozovnu,sklad.Když to nepůjde tak toho nechám v podstatě bezeztrát.Jinak řečeno nebude objednávka-nebude výdělek ale ani prodělek.Zkusit se má všechno. :-) a já v tom vidím příležitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
10.9.11 14:15

Tak to je ideální, hodně štěstí.

Silniční daň se platí v každém případě, pokud se vozidlo použije byť jen jednou pro účely podnikání, i za soukromé.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat