Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky stalo se někomu, ze by dělali screening opožděně? Objednavala jsem se na screening v 11+3 jelikož mi doktor dal tak pozdě zadanku. Samozřejmě me nevzali, ze je prej už pozdě a ze nemají místo a objednali me až za mesic.. hned jsem to volala svymu gynekologovi a tam mi řekli, ze se nedá nic dělat, ze 10.8. Mi vezmou krev a v 16-17t mi udělají screening
mam obavy ![]()
@Alliena20 obávám se, že výsledky budou zkreslený, když už budeš 16. nebo 17.tt. A někam jinam jsi se nezkoušela objednat? Třeba by tě jinde v řádným termínu vzali
.
@eviku-miluna píše:
@Alliena20 obávám se, že výsledky budou zkreslený, když už budeš 16. nebo 17.tt. A někam jinam jsi se nezkoušela objednat? Třeba by tě jinde v řádným termínu vzali.
Prý to nemá cenu, ze odběry jsou v 10. Týdnu a screening ve 12.-13.t.. říkala ze 70%, tak to snad bude stačit. Kolika % je normální screening?
V tomto případě je ten určitý týden důležitý, protože výsledky se statisticky porovnávají s hodnotami jiných žen ve stejném týdnu. Buď bych se zkusila objednat jinam - i za cenu, že budu muset jet daleko - nebo bych, pokud Ti jde o trizomie, šla na placený test (Harmony, Prenascan). Pokud by byly výsledky zkreslené, tak bych o ně neměla zájem.
@Alliena20 a kolikátý jsi týden? Stihneš se objednat jinam? Nám v řádném týdnu řekli 80%
@eviku-miluna krev se musí brát takový 10-11. týden. Pak už hodnota HCG klesá a není to moc relevantní
@Mango_Lassi Tak asi záleží na zvyklostech pracoviště. Mě to takto odebírali ve stejný den jako dělali ultrazvuk při obou těhotenstvích
.
@eviku-miluna píše:
@Mango_Lassi Tak asi záleží na zvyklostech pracoviště. Mě to takto odebírali ve stejný den jako dělali ultrazvuk při obou těhotenstvích.
Tak pokud ti dělali UTZ v tom 10.-11 týdnu je to asi ok
@Mango_Lassi právě, že mi to dělali až ve 12. a ve 13.tt
.Je pravda, že mi vyšlo vždy zvýšené riziko chromozomálních vad. Tak to možná taky mohlo být zkreslený tím pozdnějším týdnem těhotenství? ![]()
@Alliena20 já si myslím že takto nejde. Mě u druhého těhotenství můj gynekolog špatně určil těhotenský týden (spletl se o 4 dny) a protože jindy nebylo volno byla jsem na screaning objednaná až když jsem měla být dle původního výpočtu 12+6tt. Bohužel když jsem došla na vyšetření zjistila doktorka která provádí screaning že je miminko už moc velké (dle ní jsem byla 13+3) což znamená že pokud by naměřené údaje vyhodnitila v programu který počítá pravděpodobnost vady byl by výsledek zkreslený a tedy špatný. Nakonec tedy nic utz neměřila jen zkontrolovala co mohla a sdělila mi výsledky z krve (na té jsem byla ve správné době). Závěr byl takový že mi nebylo možné provést I. screaning, protože by nebyl proveden dle podmínek a i poplatek mi byl vrácen. Ale dle jejího „odhadu“ je vše v pořádku, krevní výsledky dobré a na utz taky žádné abnormality.
@Alliena20 Mně vzali krev brzy a na utz naopak objednali pozdě (13+4) a doktor dle utz určil už 14+2, tudíž výsledky zkreslené, výsledek krve šílený, vypočítali mi riziko 1:10 a šla jsem na odběr CVS. Už NIKDY bych se nenechala takto vystresovat, a to jsem se objednávala více jak měsíc dopředu!
@eviku-miluna píše:
@Mango_Lassi právě, že mi to dělali až ve 12. a ve 13.tt.Je pravda, že mi vyšlo vždy zvýšené riziko chromozomálních vad. Tak to možná taky mohlo být zkreslený tím pozdnějším týdnem těhotenství?
Nejsem na to odborník, ale někde jsem četla, že hodnoty HCG kulminují kolem 10-11. týdne. Ale ta nosní kůstka je vidět až později. Každopádně já to měla vždy zvlášť s tím odstupem 2 týdny. Ale třeba to někde dělají jinak ![]()
@Mango_Lassi asi opravdu záleží na daném pracovišti. Dělali mi to ve FN. Díky za vysvětlení
.