Oprava DPH - uzavřené roky

1.3.24 17:34

Oprava DPH - uzavřené roky

Dobrý den,

mohl by mi prosím někdo poradit, jak se vymotat z nastalé šlamastiky?

V roce 2022 byl fyzicky vyvezen náš výrobek do třetí země. Jelikož nastaly problémy s úhradou záloh na tento výrobek, nevystavila se finální faktura.
V roce 2023 došlo k vystavení finální faktury. Nyní finanční úřad požaduje opravu daňového přiznání k DPH, aby byl vývoz v daňovém přiznání v roce 2022. Ten je však uzavřený a nyní nevím, jak zaúčtovat v účetním programu, aby mi nikde nic neviselo.

Předem mockrát děkuji. 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
75
1.3.24 21:22

Ahoj, nejsem tedy expert na DPH v CR, ale nejake zkusenosti mam :-). Z logiky veci, faktura je vydana az v roce 2023 takze by to melo byt zohledneno v DPH za rok 2023. Nechapu proc to po vas vyzaduje za rok 2022. Jaky argument pouzili? Zadny danovy doklad nebyl vystaven. Pouze na zaklade smlouvy se vystavovaly doklady na zalohy ale ty se neuctuji na danovych uctech a zalohy nejsou predmetem DPH. Jinak zbozi a sluzby vystaveny do non EU zeme je vystavovano s nulovym DPH. Takze chteji jen upravit zaklad dane?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15421
1.3.24 21:25
@Superdio píše:
Ahoj, nejsem tedy expert na DPH v CR, ale nejake zkusenosti mam :-). Z logiky veci, faktura je vydana az v roce 2023 takze by to melo byt zohledneno v DPH za rok 2023. Nechapu proc to po vas vyzaduje za rok 2022. Jaky argument pouzili? Zadny danovy doklad nebyl vystaven. Pouze na zaklade smlouvy se vystavovaly doklady na zalohy ale ty se neuctuji na danovych uctech a zalohy nejsou predmetem DPH. Jinak zbozi a sluzby vystaveny do non EU zeme je vystavovano s nulovym DPH. Takze chteji jen upravit zaklad dane?

Pochopila jsem to tak, že výrobek byl fyzicky vyvezen v roce 2022, tudíž proběhlo zdanitelné plnění a měl být vystaven daňový doklad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35830
1.3.24 21:37
@Superdio píše:
Ahoj, nejsem tedy expert na DPH v CR, ale nejake zkusenosti mam :-). Z logiky veci, faktura je vydana az v roce 2023 takze by to melo byt zohledneno v DPH za rok 2023. Nechapu proc to po vas vyzaduje za rok 2022. Jaky argument pouzili? Zadny danovy doklad nebyl vystaven. Pouze na zaklade smlouvy se vystavovaly doklady na zalohy ale ty se neuctuji na danovych uctech a zalohy nejsou predmetem DPH. Jinak zbozi a sluzby vystaveny do non EU zeme je vystavovano s nulovym DPH. Takze chteji jen upravit zaklad dane?

Zboží bylo dodáno v roce 2022 tak asi měli tudíž vystavit fakturu v tomto roce. Už jsem teda do 3.zemi fakturu nějakej rok nevystavovala a neřešila vývoz, ale fakturu s dodacími listy jsme měli jako podklad k vystavení celních papírů, bez toho nám to nepustili přes hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
1.3.24 21:55

@ zakladatelka,
nevystavovala jsem faktury za zbozi ale jen za IT sluzby, takze celniky apod jsem neresila. Pokud prevozem vzniklo zdanitelne plneni, tak opravdu je treba vystavit fakturu v roce 2022. Jen netusim jak by bylo mozne vystavit fakturu se zpetnym datem a skoro 2 roky nazpet :nevim: a taky zda by to Vas zakaznik akceptoval. Takze za me, bych interne vystavila fakturu (pokud system dovoli) za rok 2022. V roce 2023 vystavit CN k fakture za rok 2023. Jen netusim jaky to bude mit dopad na VZZ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.24 08:24

@Superdio
Bohuzel systém vás nepustí.
Napadá mě už jen jedna varianta, ale je to asi úplná blbost.
Běžně vystavit fakturu s předkontací 311/426 (jiný výsledek hospodaření minulých let). Členěni dph Ř22. Do poznámky k faktuře dopsat, že se jedná o vývoz za rok 2022, aby to bylo dohledatelné.
Udělat dodatečné přiznání k DPH k měsíci v roce 2022 a přidat ten vývoz. Při podávání daňového přiznání za březen letošního roku jednoduše vývoz vyhodit.

Jinak už vážně nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák