Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
mám dotaz: Dáváte svým dětem oříšky např, strouhané atd. Četla jsem že jsou zdravé a někde zase že ne, že tam může být plíseň. Malá má 1,5 roku. A jaké oříšky by to měly být?
Děkuji
Ahoj,
nedáváme žádné. Manžel je na některé druhy alergický, tak si malá určo počká. Jinak jsem někde četla, že ořechy do 3 let ne. Ale názorů je fakt víc.
E.
Ahoj,urcite bych vynechala buraky,v tech se vetsinou ta plisen objevuje.Ale liskove orisky,vlasske orechy a mandle klido.Je v nich spousta mineralu a vitaminu.Treba je muzes nastrouhat do babovky apod.Petra
Ořechy vcelku se nedávají do 3 let kvůli riziku vdechnutí. Jinak strouhané s výjimkou těch buráků, proč ne?
My strouháme mandle a lískové oříšky a ty ještě trochu povařím a přidávám je do ovesné kaše a nebo do přesnídávek. Vlašské ořechy jsou dost hořké pro dětské chutě a ostatní je děsně tučné. Oříšky se nemají dávat kvůli tomu, že by je dítko mohlo vdechnout (odešel mi tak odešel synoveček =o((((( …), na to si dávám děsně bacha a starší kluk ani manžel nesmí doma vybalit oříšky, to je povoleno jenom venku!
Ráďa