Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mamči. Já jsem vyrůstala v rodině, kde jsme před sebou všichni třeba v době koupání chodili nazí a nikomu to nepřipadalo divné, ani nijak úchylné. Ale jsou i takové rodiny, kde se před sebou všemožně schovávají. Jak je to u vás? Myslíte si, že je špatné, když vás vaše dítko vidí nahé?
U nás doma to bylo tak, že se předemnou a před bratrem nikdy naši nestyděli chodit nazí. Když jsme byli malí, tak to pro nás bylo normální, pak přišla puberta a začala jsem se stydět, takže jsem se prostě nikde nepromenádovala. Teď se zase před manžou a před malým nestydím
, takže předpokládám, že se historie bude opakovat a změna nastane až se synkovou pubertou ![]()
Věrka
u nás to bylo zkraje asi o zvyku, hlavně ze strany manžela. Teď to neřešíme, i když se pak vyskytnou situace, kdy malá chodí za manželem a ukazuje a houká, co to má ![]()
Já jsem chodila oblečená spíš z důvodu, že to v době, kdy jsem kojila, v ní vyvolávalo potřebu chodit a zkoušet se k prsoum dostat a mě to bylo teda nepříjemné. Ještě asi 2 týdny po odstavení jsem si to hlídala, teď už je to v poho.
Nahota není nic špatného, ale všeho s mírou
Gabča a Bára
No, já se doma klidně před malou převleču, manžel se s ní koupe, spíme nahatí (dcera teda ne), nahotu před ní neskrýváme. Myslím, že je důležité odlišovat nahotu od sexuality - i když obé spolu souvisí. není třeba vyvolávat v dítku pocit, že nahota je něco zakázaného a zlého - časem dítě pochopí, že patří do soukromí, popř. do nejužší rodiny. Naše čírče to ještě nepochopilo a včera se dědečka při večeři bezelstně zeptala, jestli má děda pinďu a jestli je kluk ![]()
elda + lída 28 měsíců
Ahoj, my teda chodime pred nasi malou (16 mesicu)taky nazi a nepripada mi to nijak uchylny…
Preci se nebudu brat plavky, kdyz se spolu koupeme
myslim, ze je dobre, kdyz si male dite zvykne na to, ze doma se pred sebou clenove rodiny nestydi.
Simona&Kristy
My s pritelem jsme oba ze stydlive rodiny a ted bysme chteli byt nestydlivi, ale myslim, ze to v nas proste porad je. Se synem se teda koupeme nazi a ja kojim. Takze je mi to zatim jedno. Uvidime casem.
Ahoj, nemyslim si ze je to spatne. Spis si myslim ze je spatne kdyz tyto veci pro deti sou totalni tabu. U nas se sice doma nazi nepromenadujem(mame tu zimu i v lete, a i kdyby ne uplne nazi bysme asi nechodili)ale kdyz se koupeme nebo prevlikame tak se neschovavame. No vzdyt temer kazdy z nas se od narozeni s castecnou nahotou setkava skoro kazde 3h
Sany.
Zajímaly by mě názory těch, co jsou z rodin, kde je nahota nepřípustná. Jaké to na ně mělo následky ve výchově? Podle mě taky není dobré, když je nahota tabu. Já věděla od malička, jak vypadá nahatej člověk a nechápala jsem, proč z toho mají některé děti takový zážitek, když viděli něčí „píp“ a nevěděli, jak to vypadá.
Když jsem byla malá, zrovna nazí přede mnou naši teda nechodili. My ale s manželem před dcerkou chodíme nazí normálně a od malička s ní chpdíme na nudapláže, takže stydliví nejsme, ona taky ne a doba, kdy se pozastavovala nad tím, co má tatínek mezi nohama už je taky pryč, takže je všechno v pohodě.
Ahojky,
my sme doma byly 3 holky, nase mami se pred nama nikterak neskryvala, i kdyz nemuzu rict, ze by se vystavovala naha, ale napr. s prevlikanim problem nemela. Tatu sem v zivote nahyho nevidela.
My sami jeste deti nemame, takze zkusenosti ze soucasnosti nemam a ani me zatim nenapadlo, se nad timhle tematem zamyslet. Jak je to u holek, ktery to mely doma stejne jako ja? Zustalo jim to, nebo se nes uz chovaji jinak?
Ahoj,
my jsme 4 sestry a naši se před nama nikdy nevysvlékli. Přestože jsme si byly a jsme se sestrama velice blízké, vídáme se skoro každý den, vždycky jsme se před sebou styděly. To, že pro nás v rodině byla nahota tabu mě ale ovlivnilo ještě víc, třeba na bazéně, v sauně nebo po aerobiku se stydím se vysvléct. Takže to rozhodně není dobré, a našemu malému nebudeme nahotu schovávat.
Ahojky,
u nás to bylo půl na půl. Taťku jsem nikdy neviděla, snad jednou náhodou. Mamka s tím neměla nikdy problém. Mám dva o kousek mladší bráchy a velmi dlouho jsme se spolu koupali. Přišlo nám to všem normální. V pubertě jsme se před sebou schovávali, později se to vrátilo k normálu (našemu. co je normální pro mě, nemusí být pro jiného)
S mužem vyhledáváme u moře nudapláže, protože nesnášíme mokrý plavky a milujeme tu příjemnou volnost, když nemáme nic na sobě. Anika byla letos s námi poprvé taky:-) Pravidelně se všichni saunujeme a přijde mi zvláštní, když tam vídám nahého tatínka s klučíkem (asi rok a půl) v plavkách. Nepálí ho to?
Albi
To dítě nechodí v plavkách kvůli studu, ale protože kdyby kakalo, ať to zůstane v plavkách.
Ahojky holky, mám takovou dementní otázku ![]()
Jak to máte doma s nahotou?
Máme malou princeznu, ta to ještě nevnímá, ale myslím třeba s chlapem… ![]()