Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den. Ráda bych se zde zeptala, zda máte některá zkušenost s tzv. Hyraxem na rozšíření čelist u dítěte? Dcera (11 let) přišla brzy o mléčné 5 nahoře. Nyní má málo místa na prořezání stálých 5. Šestky a čtyřky jsou blíže u sebe. Teď vše řešíme na ortodoncii. Rok měla nasazování rovnátky se šroubky na roztahování. Nejdříve bylo vše v pořádku, ale teď na poslední kontrole se zdá paní doktorce, že to jde pomalu. Chce jí nasadit takový kříž se šroubkem Hyrax a poté fixní rovnátka. Říká, že ty 5 už by chtěly ven, než zarostou do kosti. Mám z toho obavy, jak to dcera zvládne. Vždy byla jako neošetřitelné dítě. Děkuji za Vaše zkušenosti.
Můj syn měl hyrax na 4 měsíce v 9 letech. První asi 2 dny to bylo horší, než pochopil, jak s tím jíst a pít. Ale pak to v pohodě dal a za měsíc měl roztazeno na požadovaný rozměr, pak mu ortodontista fixoval ten šroubek na 3 měsíce. No a po sundání vše ok. Nebojte se toho.
@Martina211 Děkuji za odpověď. Mohu se zeptat, jestli měl syn při tom roztahování šroubem bolesti a museli jste třeba dávat i prášek na bolest?
@Nicollet ne vůbec. Jak jsem psala, nejhorší byly 2 dny a pak moment, kdy se utahoval šroubek, ale to bylo taky tak ty první 3 dny, pak už mu to nepřišlo. Ono se to roztahuje opravdu po kousíčku. My měli 1mm na 4 dny, takže vlastně to bylo 0,25mm denně a to fakt zvládal v pohodě.
@Martina211 Mohu se prosím ještě zeptat, měl syn třeba nějak podrážděné patro nebo okolí kolem toho strojku? A jak to bylo přidělané v té puse? My máme mít kroužky kolem šestek. Lepí se to nějak? Omlouvám se, že se tak vyptávám. Já pořád na to myslím a přemýšlím, jestli ta mezera by nešla udělat ještě jinak. Potom máme mít fixní rovnátka.
@Nicollet no měl to lepené na stoličkách a vůbec nikde nic podrážděné neměl. Jen měl prostě zakryté stoličky a díky tomu se mu hůře kousalo než si zvykl.
Hezký den, oživuji diskuzi. Syn 10 let má od včerejšího dne rovnátka Hyrax. Má bolesti, bojí se jíst, nejde mu polykat. Na internetu čtu, že by neměl tvrdé a mazlavé. Měli jste nějaké omezení v jídelníčku? Upravila se opravdu do měsíce výslovnost? Jak s ústní hygienou (kartáčky, pomůcky, ústní voda)? Přijde mi, že moc informací jsme nedostali. Jsem z toho vystresovaná. Děkuji.
@bedrunka19 Dobry den, jak jste se prosím posunuli? My je máme ode dneška, tak by mě zajímalo, co nás asi čeká. Zatim je největší problém jidlo a teprve ted na vecer si trosku stěžovala, ze škrabou. Dekuji za info
Ahoj. U dcery také teď dva týdny hyrax. Jak jste na tom vy ostatní prosím? Po skončení procedury vše probíhá v pohodě? Zuby rostou jak mají, patro srovnané?