Ortodoncie - hyrax

6
28.12.22 19:59

Ortodoncie - hyrax (málo místa pro stálé zuby)

Dobrý den. Ráda bych se zde zeptala, zda máte některá zkušenost s tzv. Hyraxem na rozšíření čelist u dítěte? Dcera (11 let) přišla brzy o mléčné 5 nahoře. Nyní má málo místa na prořezání stálých 5. Šestky a čtyřky jsou blíže u sebe. Teď vše řešíme na ortodoncii. Rok měla nasazování rovnátky se šroubky na roztahování. Nejdříve bylo vše v pořádku, ale teď na poslední kontrole se zdá paní doktorce, že to jde pomalu. Chce jí nasadit takový kříž se šroubkem Hyrax a poté fixní rovnátka. Říká, že ty 5 už by chtěly ven, než zarostou do kosti. Mám z toho obavy, jak to dcera zvládne. Vždy byla jako neošetřitelné dítě. Děkuji za Vaše zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
547
29.12.22 08:12

Můj syn měl hyrax na 4 měsíce v 9 letech. První asi 2 dny to bylo horší, než pochopil, jak s tím jíst a pít. Ale pak to v pohodě dal a za měsíc měl roztazeno na požadovaný rozměr, pak mu ortodontista fixoval ten šroubek na 3 měsíce. No a po sundání vše ok. Nebojte se toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
29.12.22 11:38

@Martina211 Děkuji za odpověď. Mohu se zeptat, jestli měl syn při tom roztahování šroubem bolesti a museli jste třeba dávat i prášek na bolest?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
29.12.22 11:41

@Nicollet ne vůbec. Jak jsem psala, nejhorší byly 2 dny a pak moment, kdy se utahoval šroubek, ale to bylo taky tak ty první 3 dny, pak už mu to nepřišlo. Ono se to roztahuje opravdu po kousíčku. My měli 1mm na 4 dny, takže vlastně to bylo 0,25mm denně a to fakt zvládal v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
30.12.22 00:03

@Martina211 Mohu se prosím ještě zeptat, měl syn třeba nějak podrážděné patro nebo okolí kolem toho strojku? A jak to bylo přidělané v té puse? My máme mít kroužky kolem šestek. Lepí se to nějak? Omlouvám se, že se tak vyptávám. Já pořád na to myslím a přemýšlím, jestli ta mezera by nešla udělat ještě jinak. Potom máme mít fixní rovnátka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
30.12.22 08:08

@Nicollet no měl to lepené na stoličkách a vůbec nikde nic podrážděné neměl. Jen měl prostě zakryté stoličky a díky tomu se mu hůře kousalo než si zvykl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
30.12.22 15:11

@Martina211 Děkuji a přeji vše dobré v novém roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
30.7.25 15:09

Hezký den, oživuji diskuzi. Syn 10 let má od včerejšího dne rovnátka Hyrax. Má bolesti, bojí se jíst, nejde mu polykat. Na internetu čtu, že by neměl tvrdé a mazlavé. Měli jste nějaké omezení v jídelníčku? Upravila se opravdu do měsíce výslovnost? Jak s ústní hygienou (kartáčky, pomůcky, ústní voda)? Přijde mi, že moc informací jsme nedostali. Jsem z toho vystresovaná. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.25 20:52

@bedrunka19 Dobry den, jak jste se prosím posunuli? My je máme ode dneška, tak by mě zajímalo, co nás asi čeká. Zatim je největší problém jidlo a teprve ted na vecer si trosku stěžovala, ze škrabou. Dekuji za info

• Citovat
  • Upravit
45
22.12.25 07:10

Ahoj. U dcery také teď dva týdny hyrax. Jak jste na tom vy ostatní prosím? Po skončení procedury vše probíhá v pohodě? Zuby rostou jak mají, patro srovnané?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.