Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Anonymní píše:
Holky, měla jsem tu pár dni zpět dotaz ohledně zubaře. Kdybych psal komentář, už mi n to nikdo neodpoví a já mám nyní dilema, kvůli více faktorům.
V cizině mám sice skvělého zubaře a zubařku ( bere mě ten kdo ma zrovna čas)
Dostala jsem se dnes konečně na řadu, ale dostala jsem jen antibiotika s tím, že mám dvě možnosti. Buď ten zub úplně vyndat, nebo vyčistit kanálky. Kanálky mě budou stát 400€ a trhání ani ne 100€. Normálně bych i přes strach neváhala a nechala trhat, ale je to Horni čtyřka… což sice není hned vidět, ale při širokém úsměvu už ano. Ale není to jen penězi. Prý mi čištění kanalku nezaruci, že se situace nebude opakovat a zánět tam zase nepřijde. nejen že budu muset třeba platit zase tu castku, ale i ta bolest? A hlavně. Je mi 26, zuby mám jinak krom tohoto a moudraku poměrně pěkne, nové a najednou bych vypadala jak z výměny manželekexistuje nějaká dočasná protéza, ne? Jakoby než nasetrim na implantáty, což stojí ve finále jak čištění kanálků. Protože já třeba cekam az antibiotika zaberou na zánět alespoň trochu, plus se cpu léky na bolest, to je taky peklo. Uz mam chut říct prostě to vyndejte ať mám klid. Ten zub uz se trošičku kvůli zánětu i kývá a je furt v celku, tak by to mohlo být rychle. Ráda bych znala vaše názory, předtím jste mi moc dobře poradily, moc děkuji!
Nevím, jak v zahraničí, ale mě moje výborná zubařka doporučila endodoncii a pokud to jen trochu jde, zub „zachránit“, a to mám takhle vyplněné dvě šestky, takže vidět by to nebylo. Za extrakci se v ČR neplatí nic, za čištění kanálků+výplň+korunku od cca 4-20k, podle zubu a typu nástavby. Ano, zánět se může udělat i pod mrtvým zubem, ale jak ho jednou vytrhnou, už ti na něj nikdy neudělají kvalitní nástavbu, nemohou ho využít k uchycení můstku atd.
4ka jde videt tedy dost, a to mam malou pusu. Pocitej s tim ze ti implantat nemusi jit hned dat, záleží na mnoha faktorech. Muzes taky nejdriv zaplatit dost za ortodoncii. Bez k jinymu zubari, kdyz neumi svou praci pořádně. Ja mam mrtve obe 2, kanalky zaplnene uz roky. A po druhe jsem do nich zanet zatím nikdy nedostala.
Ahojky, já si tím prošla - dokonce stejnej zub..před cca 10 lety mi jeden zubař blbě vyčistil kanálky, byl klid a loni touto dobou mě začala pobolívat dáseň..No 1.1.2022 se mi objevil váček jak kráva. Hned 3.1 jsem dostala atb a když se to teda pořádně přeléčilo (furt tam něco bylo - extrémně dlouhé kanálky a rezistentní bakterie), dostala jsem na tom v řijnu korunku. No a v listopadu zas bolest dásně, zas atb a teď se modlím, ať to dá pokoj přes vánoce. Dle zubaře se to může vrátit kdykoliv a asi mi to nechá vyčistit stomatochhirurgem. A pokud nezabere ani to, tak až pak vythnout..
Já bych se snažila zub zachránit za každou cenu. Čtyřka je vidět fakt hodně a implantát se ti nemusí ujmout.
@mackA159 on není špatný, naopak mi hodně pomáhá skrz úzkost atd. A nerval mi do pusy nic dřív, než se to alespoň z části přeléči. První prášek moc nezabral, ale uz mam druhy a citim lehky ústup, ale fakt lehky. Prý zabírá více az tak třetí. Každopádně on to myslel dobře, upozornil mě reálné na to, že se to muze objevit znovu. Spíš mi to rikal kvůli tomu, že to stojí tolik peněz a mě čekají ještě moudraky a vše platím ze svého. Každopádně ale děkuji, já právě jsem na vážkách, i když bycj rada zub zachranila, mam tendenci jit tou jednodušší cestou. ![]()
@nozu píše:
Já bych se snažila zub zachránit za každou cenu. Čtyřka je vidět fakt hodně a implantát se ti nemusí ujmout.
Také pravda no. Asi jsem vahala jen kvůli strachu. Přeci jen trhání je rychlovka. O peníze zas tak moc nejde, když jde o zdraví, těch peněz mi není zas tak líto. Ale zase jako taky si tim projít třeba víckrát u jednoho zubu musí být fajn
každopádně čtyřka má furt jeden kořen, ale kolik kanálků, kéž by také jeden 😁 😁
Nema snad 2 a stolicka az 3-4? Nejsem si jista, ale taky bych se snazila ctyrku zachranit, i treba za cenu odlozeni trhani osmicek (pokud neni potreba je vyndat akutne).
@Helca83 tento zub jde první na řadu, jen jsem měla jit v lednu jen na vrtani, ale bylo to kousíček id nervu., To ještě doktorka říkala pidle rentgenu… No teď už je pozdě a uz najednou během tydne váček z obou stran dásně, bolesti jak sv..e a ted ještě do toho rýma.. já se zblaznim
vánoce… Klasika načasování. Moudraky bolí také, ale jsou rostlé dobře, neleží, jsou víceméně venku, takže je asi jen chytí, jeden je celkem fakt špatný, zkažený, to se netěším. No jsem zvědavá. Bude to ještě sranda. Sice je zubař skvělý, lepší než zubařka..ona je moc hodná, ale on je takový srandovní, dělá vtípky, že fakt situaci odlehčí, dokonce má snad dva obory, jakože je i praktik i stomatolog, je hodně chytrý, nemám z nej strach… Ale stejně tam je furt trauma z českého zubaře v dětství, kdy mi ozralej vytrhl zdravý zub a potom hned ten co mel trhat původně. S jednou jedinou injekci a bylo mi 6 let! To uz je 20 let, od te doby mi jednou vrtali, protože on umřel, meli jsme doktorku a ona nikdy nic nedelala, furt otazníky… ![]()
Mam to podobne, odhodlala jsem ae az letos po nekolika letech ignoru od meho, do covidu skveleho zubare. Nasla jsem si kliniku, milou mladou peclivou doktorku, a zuby mam spravene od tohoto pondeli, delala mi to postupne pul roku… takze znam a verim a drzim palce! Sice jsem proti zobani atb “jen tak” ale ve Tvem pripade bych si nejaka sehnala a zacala, s ohledem na svatky. At Ti to dopadne dobre!
@Helca83 mám, dal mi je, on totiž měl samozřejmě plno, vzal mě pouze mezi pacienty aby se jen podíval, co je špatně. Antibiotika dal a mam za sebou druhý prášek a uz cítím právě trochu ústup. Uvidime co třeba zítra. Ja jako asi začnu vyžadovat jeho. Já se mu v ordinaci rozbrečela, jak jsem videla nástroje a křeslo atd. A on se mnou jednal moc hezky, i sestřička. Že nejsem jediná, že je to normální, ať se nebojím atd. To nejsem z ČR zvykla, tam kdyz jsem knikla tak uz mi pomalu nadávala. Mladí prý mají už nějak jinou vyuku, ze se hodne uci psychologii, přístup k úzkostem. A taky to sami určitě zažili, ví jak se to dělat nema 😁 😁
Přítel řešil skoro to samé a rozhodl se pro mikroskopickou endodoncii. Stalo ho to asi 10 tisíc, předem říkali, že výsledek bude nejistý. Zatím se zub drží. Záleží, jestli ty peníze máš. Pokud si můžeš dovolit je dát pryč, neváhala bych. Vlastní zub je vlastní zub, obzvlášť takto vepředu. No a že stojí implantát stejně - mě čeká implantát a vycislili mi to zatím i s korunkou na min. 35.000. Mám nekomplikovany případ. Kamarádce musí nahrazovat část kosti a dá za to dohromady s implantátem víc než 60 tisíc. Takže ten mikroskop je oproti tomu „levná záležitost“.
Me to delala zubařka před 2 lety. 2 návštěvy asi na 2 hodiny, celkem me to stalo 12 tis. (Praha). Mam ted jinou zubařku a říkala, že je to perfektní práce a to jde o sedmičku vzadu. Bylo to hodně náročné, ty návštěvy, ale udělat novy zub by stál 3× tolik. Byt tebou tak bych si to nechala spravit, ale nejakym stomatochirurgem, musí to dělat pod mikroskopem a tak.
@kaktusik To mas nejaky supr drahy. Ja platila o desitku méně.
@Reflex
Jenže kdy? Tady už se počítá s navýšením ceny, jdu na to po novém roce.
Holky, měla jsem tu pár dni zpět dotaz ohledně zubaře. Kdybych psal komentář, už mi n to nikdo neodpoví a já mám nyní dilema, kvůli více faktorům.
existuje nějaká dočasná protéza, ne? Jakoby než nasetrim na implantáty, což stojí ve finále jak čištění kanálků. Protože já třeba cekam az antibiotika zaberou na zánět alespoň trochu, plus se cpu léky na bolest, to je taky peklo. Uz mam chut říct prostě to vyndejte ať mám klid. Ten zub uz se trošičku kvůli zánětu i kývá a je furt v celku, tak by to mohlo být rychle. Ráda bych znala vaše názory, předtím jste mi moc dobře poradily, moc děkuji!
V cizině mám sice skvělého zubaře a zubařku ( bere mě ten kdo ma zrovna čas)
Dostala jsem se dnes konečně na řadu, ale dostala jsem jen antibiotika s tím, že mám dvě možnosti. Buď ten zub úplně vyndat, nebo vyčistit kanálky. Kanálky mě budou stát 400€ a trhání ani ne 100€. Normálně bych i přes strach neváhala a nechala trhat, ale je to Horni čtyřka… což sice není hned vidět, ale při širokém úsměvu už ano. Ale není to jen penězi. Prý mi čištění kanalku nezaruci, že se situace nebude opakovat a zánět tam zase nepřijde. nejen že budu muset třeba platit zase tu castku, ale i ta bolest? A hlavně. Je mi 26, zuby mám jinak krom tohoto a moudraku poměrně pěkne, nové a najednou bych vypadala jak z výměny manželek