Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co je to za blbost? To ji jako zatáhnou do kabinky na klučičí záchody, nebo na procházce do křoví? Upřímně si neumím představit, jak organizačně zajistit, aby se skupinka tří kluků a jedné holky legálně zašila někam do soukromí tak, aby si tam osahávaly přirození a nikdo je u toho neviděl.
U nás tedy vychovatelka má přesný přehled, kdo je na wc, děti má pod dohledem, venku je přepočítává, na zahradě jsou spojeni s dalšími odděleními družiny. A pokud by se to už řešilo s vychovatelkou i rodiči, tak by se režim asi ještě zpřísnil.
Já děti nemám, těžko radit, ale asi bych neváhal si v blízké době v klidu promluvit s rodiči těch kluků, pochybuji, že jejich rodičové o tom ví, protože to už by jinak zakročili.
To mi taky přijde zvláštní. Že by druzinarka neměla přehled? Přece jen když zmizí 3 děti z dohledu a hlavně když na to byla upozorněna, tak snad není hloupá ne?
jinak bych to určitě taky řešila.
To bych teda řešila, už jen to, že ji zakazují o tom mluvit zavání pořádnou šikanou. Utnout to hned, ať si družinářka udělá pořádek. A holčičce dodat odvahu, že tohle si nemusí nechat líbit. Je dobře, že ti to říká, za to ji pochvalte.
@Anonymní píše:Řekla bych jí, ať na zavolání za klukama nechodí a jde blíž k družinářce. A že když se bude dít něco, co jí bude nepříjemné, nemá se bát mi to říct, i kdyby kluci říkali opak.
Prosím zanechat anonym, jinak smazat.Mám osmiletou dceru v první třídě. Před pár měsíci mě družinářka upozornila na to, že si děti sahaly mezi nohy. Doma jsme si o tom promluvili a dobré. Minulý týden mi dcera řekla, že se zase osahávaly, ale když mi předváděla jak zjistila jsem, že se s tím moc nepářou a kluci ji sahají pod kalhotky. I když vím, že jsou to děti a objevují, tak mi ti přišlo trošku moc. Družinářku jsem na to upozornila, ta to řekla rodičům spolužáka. Dneska se mi dcera podřekla, že se to dnes dělo znovu. 3 spolužáci a ona, kluci jí strkají prsty do…Taky mi přiznala, že „minule“ jí spolužák nabídl, ať si taky šáhne.
Takže se to děje navzájem s tím, že ona jim dovolí na ni sahat. A dnes jí teda upozornili, ať to hlavně neříká doma. Prý vždy přijdou oni za ní, nebo jí zavolají k sobě…Holka je jinak trochu samotář.
Jak byste to řešili, pokud byste to vůbec řešili? Já mám na jednu stranu pochopení, že je to zajímá, no na druhou stranu nad tím neumím mávnout rukou…
Pamatuji si, že jsme si v družine postavili bunkr a probíhalo to podobně, ale byli sme teda o něco starší.
Ale každopádně bych dceri vysvětlila, že ji na intimní partie nesmí nikdo sahat.
@zrcadlo
Jaká blbost? Jakože si to ona vymyslela a kluci se pak přiznali k něčemu, co se nestalo?? Když jsem mluvila naposledy s družinářkou bylo mi řečeno, že u těchto dvou kluků ( ten třetí se k tomu připletl asi až dneska) to není poprvé, že už jim psala zápis. Že se třeba otočí a najednou vidí, že někdo někam sahá…ale nemyslím si, že by se pídila po tom kam až..A mimochodem mi sama řekla, že ne vždy stíhá všechno sledovat, že je sama na 20 dětí…Dcera mi řekla, že se to děje na konci třídy, kde mají žíněnky…
Pracuji ve škole a tyto historky se mi zdají opravdu nereálné.. družinářka nemá přehled, kde má 4 děti?
Řešila bych to s vedením školy. Může to být planý poplach, ale také nemusí.
Vzhledem k počtu dětí v družině si dovedi živě představit, že se na pár minut 3 děti ztratí z očí, třeba za strom, a vychovatelka si toho nevšimne
Příspěvek upraven 06.04.22 v 16:31
@JancaS84 @annasmyc @Russet
Bylo jí trapné o tom mluvit a taky se bála. Kluci ji řekli, že je to příjemné a když jsem se zeptala jí, řekla mi, že jí vlastně asi taky.
Vysvětlila jsem jí, že to sice chápu, ale že tohle ať nedělají.
Už ten minulý týden jsem jí vysvětlovala, že tohle nikomu dovolit nesmí a dneska to stejně dovolila. Já ty kluky nestavím do pozice viníků, spíš nevím, jak s tím naložit…
Kde je ta mez? Co když mi to fakt říkat přestane? Co když se to jednou vymkne kontrole?
My tohle delali v predskolacich, za zavesem, ale spis jsme se teda svlekali a ukazovali si pipky a pindiky. Takze o rok mladsi. Naopak ve treti tride uz jsme se navzajem stydeli a kluci nam pred telakem „sahali na prsa“, abychom pistely. Prvni trida je neco mezi tim.
Vysvetlila bych dceri, at uz to nedela, klukum rekne, ze si nepreje, aby na ni sahali, ale nijak bych to nerozmazavala. Klidne bych si s ni prohlidla nejakou encyklopedii, kde jsou dobre popsane rozdily mezi muzem a zenou, aby ukojila zvedavost.
@TinaAn píše:
Pracuji ve škole a tyto historky se mi zdají opravdu nereálné.. družinářka nemá přehled, kde má 4 děti?
Jezdila jsem na letní tábory a tyto historky jsou více než reálné…
@Anonymní píše:
Jezdila jsem na letní tábory a tyto historky jsou více než reálné…
Letní tábory bych se školní družinou opravdu nesrovnávala..
Jsou to kluci od nich ze třídy? Pokud ano, vyžádala bych si od třídního učitele emaily na maminky. Případně u nás, když učitel rozesílá hromadně maily, tak je tam seznam, tak podle příjmení zkusit pohledat.
Družinářku opětovně upozornit, že už kluci dceři vyhrožují, a že pokud to okamžitě nezačne řešit, budeš nucená se obrátit na ředitele, aby se to začalo řešit s rodiči kluků, protože tohle, jak jistě chápe i ona, je extrémní průšvih.
Případně to říct i třídní, že se to děje - ona může také s dětmi promluvit na téma šikany a jak se jí bránit - vzít to trochu od lesa, aby to na dceru nějak nehodila přede všemi, ale aby se to řešilo.
Tohle není sranda.
Prosím zanechat anonym, jinak smazat.
Mám osmiletou dceru v první třídě. Před pár měsíci mě družinářka upozornila na to, že si děti sahaly mezi nohy. Doma jsme si o tom promluvili a dobré. Minulý týden mi dcera řekla, že se zase osahávaly, ale když mi předváděla jak zjistila jsem, že se s tím moc nepářou a kluci ji sahají pod kalhotky. I když vím, že jsou to děti a objevují, tak mi ti přišlo trošku moc. Družinářku jsem na to upozornila, ta to řekla rodičům spolužáka. Dneska se mi dcera podřekla, že se to dnes dělo znovu. 3 spolužáci a ona, kluci jí strkají prsty do…Taky mi přiznala, že „minule“ jí spolužák nabídl, ať si taky šáhne.
Takže se to děje navzájem s tím, že ona jim dovolí na ni sahat. A dnes jí teda upozornili, ať to hlavně neříká doma. Prý vždy přijdou oni za ní, nebo jí zavolají k sobě…Holka je jinak trochu samotář.
Jak byste to řešili, pokud byste to vůbec řešili? Já mám na jednu stranu pochopení, že je to zajímá, no na druhou stranu nad tím neumím mávnout rukou…