Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jak jste řešily oslavu narození miminka… já mám z toho docela hrůzu. Čekám první dítě (termín za 3 týdny) a samozřejmě vůbec nevím, jak budu po porodu všechno snášet, jak se s mrňousem sžijeme a v jaké budu duševní pohodě. Manžel si to představuje tak, že třeba měsíc po narození přijde celá rodina a oslavíme to. Já mám z toho trochu strach, tak jsem mu řekla, že se na to úplně necítím, že se bojím, že to prostě nezvládnu. On oponuje tím, že mi určitě všichni pomůžou to připravit a tak, ale moc mě to neuklidňuje… jeho rodina je zdaleka, a tak bychom je měli navezené doma určitě na celý víkend a na to taky nejsem upřímně řečeno vůbec zvědavá ![]()
Každý má zvyky jiné, ale co vím, tak narození miminka obvykle slaví tatínek, když je mamka v nemocnici. V šestinedělí by miminko i maminka měla být v klidu s nejbližší rodinou, pořádání velké rodinné oslavy podle mě není úplně vhodné.
Nijak. Teda prijeli, dovezli darky, obdivovali malou, chvili jsme kecali a jeli. Mala uz byla starsi, pribuzna je doktorka a hrozne chvalila, ze krasne fixuje ocima a jeste neco, takze uz to bylo pozdeji.
@AninkaCV Taky si myslím, že velká oslava není úplně v pohodě. Když se mi narodilo druhé dítě, tak to bylo 3 týdny před mýma 30týma narozeninama. A všichni měli tak nějak potřebu slavit a já jsem to snášela fakt hrozně. Mimčo to všechno prospalo, ale mě se fakt nedařilo chovat nějak společesky. Byla jsem ráda, když jsem se trochu vyspala. Takže doporučuji, aby si miminko tatínek zapil, když budeš ještě v porodnici a nějakou další oslavu nechal na tobě, až na to zkrátka budeš připravená. On se svět nezboří.
Na to bych nepřistoupila a nechci tě strašit, ale myslím že budeš mít jiný starosti než obskakovat návštěvu. Naší malou zapil muž když jsem byla v porodnici a pak přijížděly návštěvy postupně a velmi zvolna. Jeden den přišli naši, za týden přijeli tchánovci, za pár dní tetka,… a bylo to úplně v pohodě. Koupila jsem zákusek, uvařila kafe a bylo mi to rozhodně příjemnější než nějaký skupinový slavení.
U nás tatínek oslavil s kamarády narození prvního dítka a myslím, že to bylo i bouřlivé (dle vyprávění). To proběhlo v době, kdy jsme byly ještě v porodnici. U druhé měl na krku první a daleko víc pracovních povinností, takže byl rád, když 2 měsíce po narození našel večer na to zajít s pár klukama na pivo a vlastně se to s tím i svezlo.
Nějak nechápu, v čem tkví oslava rodiny, která by se k vám navezla domů a místo klidu a sžívání se s mimčem bys v šestinedělí měla hostit návštěvu? Jsem už asi opravdu ze staré školy, když tohle nepobírám, ale já bych to prostě zatrhla. Kdyby si manžel (a rodina) nedal říct, držela bych si svůj režim a nestarala se o oslavy ani za mák, mně to přijde vrcholně netaktní až sprosté. Možná se budeš i na nějakou oslavu cítit, ale prostě v šestinedělí by sis to měla určovat ty ![]()
První dva se nic nepořádalo, třetího jsme oslavili, koupili se chlebíčky, dortíky, limonády, uvařilo kafe, rodina přišla odpoledne, odešla večer, nic pekelnýho, jen můj tatínek se připil, mluvil hrozně nahlas a já se bála, že mi vzbudí starší děti a byla jsem šestinedělkovsky protivná a nakonec brečela na záchodě ![]()
Přítel si dělal oslavu sám, když jsem byla v porodnici…nic jsem neřešila…
a když to vemu zpětně…u druhého bych to asi zvládla, protože člověk ví co a jak…ale být to u prvního, tak bych to nedala…
Prostě pro prvorodičku je náročnější si ze začátku všechno zorganizovat…
To nemluvím o tom, jaké budeš mít miminko, zda tě nechá vyspat, jak se bude dařit kojit, zda nebude uplakané… a tak, abys měla přes den sílu…
Jestli oslavu, tak až po šestinedělí nejdřív nebo bez tebe.. ![]()
Já bych se na oslavu totálně, ale totálně vyprdla, jestli Ti manžel uklidí barák a přichystá oslavu, prosím, ale já v šestineděli byla ráda, že žiju a po šestinedělí jsem byla ráda, že mám klid… naši přijeli se na malou mrknout, dali kafčo a za pár hodinek odjeli, to bylo vše a aby mi doma čmuchali celý víkend… BLEK… takže za mě… vyprdni se na to ![]()
U nas to probehlo tak, ze prvni se oslavila v hospode a druha u nas v garazi. Ja byla doma a k nam mohli jen Ti nepovolanejsi a ani se nikdo jiny o to nesnazil. Kamaradkam jsem rekla az po sestinedeli a bylo to. Driv bych ani nikomu nelezla. Do sesti tydnu by nemela chytit ani mamca a ani mimco nic, aby se to s nimi netahlo. Moje mamka a tchyne rikaly, ze co chytnes v sestinedeli, tak se toho nezbavis.
Naši devítiměsíční do teď nikdo neoslavil
Ani žádné zapíjení neprobíhalo ![]()
Kdyby něco bylo, tak bych to dala v pohodě, moje hormony byly normální, já byla vyspaná perfektně, jen se mi asi dva, tři týdny blbě sedělo a stálo.
Ale nestála bych o to, nejsem společenský člověk a sešlosti moc nemusím.
@AninkaCV Vyprdla bych se na to. Bude podzim, všude sopel, rýma, kašel, mimi nenaočkovaný…týden kolem něho plno lidí. Za mě fakt ne.
U nas bude partner zapijet s kamaradama kdyz budu v porodce asi teda. A pak predpokladam, ze se prijede mrknout rodina za par dni. Na takovou " slavu" jakou chce prichystat tvuj muz bych taky asi nemela ![]()
Tak my jsem katolící a křtiny bývaj u nás tak dva měsíce po narození… a ten odstup mi příjde takovej rozumnej, minimálně do konce šestinedělí bych asi chtěla klid… a teda co se týče tý připravy, spíš bych čekala že catering někdo z rodiny(mažel/maminka/tchýně) zajistí…
koneckonců slavit chce manžel tak jistě má i představu jak ![]()
Příspěvek upraven 28.08.14 v 23:56
Btw u nas to vzdycky je tak, ze muz ohlasi " prijde navsteva" a nas 140 metru velkej byt gruntuju ja a navstevu taky obskakuju ja takze u nas bych to v sestinedeli zatrhla.