Nejsem děvče z kouta, tudíž - sobec?

Anonymní
26.8.14 10:28

Nejsem děvče z kouta, tudíž - sobec?

Spíš se potřebuju asi vypsat. Ale ráda si počtu vaše názory.

Tchýně. To už by asi stačilo. Věčné téma.

Stalo se, že jsme byli o víkendu na návštěvě a „maminka“ mi něco řekla. Něco jakože „tys mi to vůbec nepochválila, ty si taky o pochvalu sama říkáš, tak já si taky o to řeknu“. Abych řekla pravdu, balila jsem, byla jsem zaneprázdněna něčím jiným. Všichni koukali na moji reakci (si teda zpětně vybavuju), něco jsem jí odpověděla. No pochválila, no. Ale v tý její poznámce jsem neviděla v tu chvíli vážně nic, co bych vzala zle, urazila se nebo tak.

Ještě, tchýni bych nezařadila úplně mezi ty klasické jedubaby. Vzájemně se… snažíme.

(Třeba k těm „pochvalám“, tchýně mi až nepříjemně vždycky všechno prošmejdí a komentuje a „chválí“, což zase není dvakrát příjemný mě, mimochodem. Jakože já si u ní a od ní ničeho novýho nevšimnu.)

Včera jsem se pak dozvěděla něco o sobě. Manžel se trošku rozjel a trošku víc jsme „diskutovali“. Prý že mi to maminka konečně nandala. Jsem zlá, sobecká, všechno sem a já pro ostatní nic. Já, já, já. Byla jsem v šoku, protože - teda jednak je to obvinění, které fakt bolí, a asi málokdo by vědomě takový chtěl být. Jednak jsem se opřela o to, že já osobně teda z okolí od přátel mám opačné reakce, tj. například před chvilkou jsem velmi ráda pomohla jedné kamarádce (a její žádost o pomoc byla pro mne právě tím takovým malým důkazem, že mi věří, že jsem ochotna pomoci a pomůžu).

Byla to hádka a v ní si asi každý ještě přidá, a je těžké si objektivně předat informace o tom, kdo co udělal nebo udělal, bohužel. Padlo tam toho víc, jak to tak bývá, ale tohle mě zdrtilo nejvíc. Hlavně to „máma ti to řekla správně, jsi sobecká a zlá“.

Asi proto, že když mám potřebu nebýt děvče v koutě, seď tiše a najdou tě, a sama sebe čas od času „odprezentovat“ a pochlubit se, jsem - sobecká a zlá?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tunrida
26.8.14 10:36

No tak já se teď na svou osobu od tchyně taky dozvídám zajímavý věci, ne přímo osobně, ale zprostředkovaně. Ovšem kdyby k tomu, co o mně prohlašuje ona, přitakával i manžel, tak bych byla dost vytočená a hoooodně bych se zamyslela. Nechtěla bych se od manžela/přítele dozvědět, že jsem zlá a sobecká. :think:

• Citovat
  • Upravit
1972
26.8.14 10:38

No, mně by bylo úplně jedno co o mně řekla tchýně. Spíš by mně zarazila reakce manžela na prohlášení jeho matky. To, že s ní souhlasí. Proč ti tedy neřekl připomínky k tobě sám už dříve, pokud to taky tak cítí?
A navíc, pokud bys byla i děvče v koutě, buď si jistá, že tchýně by si na tebe zase něco našla jinýho :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11750
26.8.14 10:38

Mno tak ses vypsala, nazor nevim jaky ocekavas… kdyz te nezname, tak asi tezko muzem napsat, ze nejses sobecka a zla. Z te popsane situace muzu za sebe rict, ze vim prd :-)
Pises, ze s tchyni mate v pohode vztahy a jeji poznamku sis nijak nebrala. Takze hadku zacal muz na zaklade ceho a proc to vubec vytahoval. No to jsou veci, ktery proste pochopit nemuzu, kdyz nevim milion veci kolem. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
26.8.14 10:40

Tchyně je v pohodě, na pěst je manžel. To máš řešit ne ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocoloco
26.8.14 10:42

Tchyne at si rika co chce, ale zarazi me chovani manzela.Ten by mel pri tobe stat a podporovat te.
A byt trochu sobecka a myslet i na sebe, ne jen na ty druhe, povazuji za normalni.

• Citovat
  • Upravit
13119
26.8.14 10:46

Těžko hodnotit, když tě neznáme. Může to být lež a nemusí. Taky znám jednu takovou, která o sobě tvrdí, jak je hodná, empatická, milá, slušná… ale všichni vědí, že to je zlá ženská, která musí každému říct, co si myslí, její názor je ten nejlepší, je sebestředná…No a to samé může být i u tebe. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248

No musím říct, že od manžela vždycky taky vyslechnu co jsem řekla špatně, co jsem neměla říkat vůbec, že jsem se blbě tvářila, že mám radikální názory a kdesi cosi, no jsem naštvaná, protože on není můj rodič nebo nadřízený, aby mě furt hodnotil, až si někdy říkám proč se mnou je když jsem taková :D. Víš myslím si, že se to hodně odvíjí od zvyklostí v dané rodině (u nás jsou zvyklosti jiné), u nich se mluví jen o absolutně nekonfliktních tématech, vždy s úsměvem na tváři, přitaká se a svůj názor mít radši ani mít nemůžeš. A ještě poznámka na závěr, v každé rodině musí být tzv. „černá ovce“, to je člověk který se zvyklostem vymyká a ostatní se proti této osobě mohou vymezit a cítí se hned líp (většinou někdo nově příchozí, třeba snacha nebo zeť).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689

Kámen urazu je to, že se za sebe nedokážeš postavit. Víš lidé jsou naše zrcadla, ale nesmíš to brát doslovně. Tohle je lekce, je to příležitost na sobě zapracovat. Neznám tě, ale pochybuji, že jsi zlá a sobecká, jen si myslím, že se za sebe neumíš ozvat a postavit. To ale není tvoje vlastnost, je to blok nebo program. Doporučuji ti kineziologii, já byla 2× a je ze mě úplně jiný člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merde
26.8.14 10:47

Tak me by hlavne zajimalo, proc si to manzel mysli. Takze bych chtela vedet, jak se ta moje sobeckost konkretne projevuje, protoze tohle je pomerne vazne obvineni a je videt, ze vas vztah neni v poradku a ze on neni stastny

• Citovat
  • Upravit
351
26.8.14 10:49
@ynax píše:
Těžko hodnotit, když tě neznáme. Může to být lež a nemusí. Taky znám jednu takovou, která o sobě tvrdí, jak je hodná, empatická, milá, slušná… ale všichni vědí, že to je zlá ženská, která musí každému říct, co si myslí, její názor je ten nejlepší, je sebestředná…No a to samé může být i u tebe. :nevim:

jj to o sobě tvrdí hodně lidí, přitom třeba já znám jen jednu. Sebe :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
26.8.14 10:49
@RadkaCh píše:
No tak já se teď na svou osobu od tchyně taky dozvídám zajímavý věci, ne přímo osobně, ale zprostředkovaně. Ovšem kdyby k tomu, co o mně prohlašuje ona, přitakával i manžel, tak bych byla dost vytočená a hoooodně bych se zamyslela. Nechtěla bych se od manžela/přítele dozvědět, že jsem zlá a sobecká. :think:

Přesně tak :pankac: Já jsem se taky dozvěděla, že jsem drzá a nevim co…manžel se mě ale vždycky zastane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.14 11:02
@merde píše:
Tak me by hlavne zajimalo, proc si to manzel mysli. Takze bych chtela vedet, jak se ta moje sobeckost konkretne projevuje, protoze tohle je pomerne vazne obvineni a je videt, ze vas vztah neni v poradku a ze on neni stastny

no, rád by, abych vypadala jinak, chovala se jinak, dělala jiné věci, měla jiné názory… a já zarputile odmítám se nechat předělat. Zarputile ne, ale z jeho pohledu asi jo. Jsem prostě zlá a sobecká, myslím jen na sebe.

To jsou pak chvíle, kdy mě naplňuje vnitřní konflikt, do jaké míry mám právo na to být svá a dělat to, co já považuju za správné, a nebo prostě se podřídit, sklonit ke kompromisu a dělat to, co za správné považuje on (potažmo třeba více lidí, pokud já jsem ta, co je úplně mimo). Což mi ale teda vůbec nejde. Dělat ze sebe někoho jiného a hrát si na to, že jsem někdo jiný. Byť možná lepší.

• Citovat
  • Upravit
26270
26.8.14 11:05

V hádce někdy člověk přestřelí anebo řekne to, co se v něm hromadí už dlouho.Jak píší holky, spíš než tchýně, by mě zajímalo, proč si manžel myslí, že jsem sobecká a zlá. Jen tak to neřekl a třeba si to vážně myslí.
Ono taky zaléží na tom tvém pojetí, nebýt děvče v koutě. Možná upřednostňuješ svoje zájmy a názory víc, než se líbí tvému okolí…
Partnerské vztahy ale jsou o kompromisech… ;)…už jen to tvoje spojení „sklonit ke kompromisu“ na mě působí, že jsi asi dost neústupná…

Příspěvek upraven 26.08.14 v 11:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merde
26.8.14 11:05
@Anonymní píše:
no, rád by, abych vypadala jinak, chovala se jinak, dělala jiné věci, měla jiné názory… a já zarputile odmítám se nechat předělat. Zarputile ne, ale z jeho pohledu asi jo. Jsem prostě zlá a sobecká, myslím jen na sebe.To jsou pak chvíle, kdy mě naplňuje vnitřní konflikt, do jaké míry mám právo na to být svá a dělat to, co já považuju za správné, a nebo prostě se podřídit, sklonit ke kompromisu a dělat to, co za správné považuje on (potažmo třeba více lidí, pokud já jsem ta, co je úplně mimo). Což mi ale teda vůbec nejde. Dělat ze sebe někoho jiného a hrát si na to, že jsem někdo jiný. Byť možná lepší.

to je vsechno, strasne obecne na to, abychom to mohli posoudit. Bez konkretni situace se tu tezko k tomu nekdo muze vyjadrit. Tak, proc si te bral? To si planoval, ze te pak zmeni nebo co?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová