Životní křižovatka

Anonymní
13.8.14 09:41

Životní křižovatka

Ahoj holky, prosím o názor, radu…
Mám pocit, že můj život se dostává na pomyslnou křižovatku. Děti dorůstají a já začínám více než vlastní rodinu řešit tu původní. Rodiče mají komplikovaný vztah, navíc ztížený vážnou nemocí otce a spolusdílením jedné domácnosti se starou, téměř nemohoucí babičkou. Je to dokonalá ponorka, psychický tlak na všechny zúčastněné. Navíc babička začíná být postižena stařeckou demencí a tatínka (svého zetě), kterého celý život měla opravdu moc ráda (a on to jí i dědovi vracel v neustálé pomoci kdykoliv s čimkoliv), začala nesnášet až nenávidět. Je pro mě a hlavně pro mamku, která to má na očích každý den, moc těžké to sledovat. To si taťka opravdu nezaslouží, navíc je opravdu vážně nemocný. S babičkou je teď už ovšem těžké pořízení. Mám pocit, že situace v jejich domácnosti je neudržitelná, že je jen otázka času, kdy se mamka psychicky nebo fyzicky složí. Já jsem v práci do večera, dělám i dopoledne v sobotu, mám rodinu, dům, zahradu…moje pomoc rodičům je mnohem menší než by bylo potřeba. Bohužel si s finančních důvodů nemůžu dovolit zůstat doma a tak se mi stále dostává do hlavy myšlenka na profesní změnu. Celý život si myslím, že jsem se minula povoláním. Chtěla jsem vždycky pracovat ve zdravotnictví, no nevyšlo to, ale ta touha ve mně zůstává. Navíc, čím jsem starší, tím víc cítím potřebu pomáhat starým a nemohoucím lidem. Mám sen pracovat v domově pro seniory. Možná to budete brát jako vypočítavost, ale bylo by pro mě ideální pracovat jako pečovatelka a zároveň ve stejném zařízení umístit mého tatínka i babičku. Co myslíte, je to reálné? Stačí pro tuto práci absolvovat kurz Pracovník v sociálních službách? Vím, co tato práce obnáší, upřímně jsem si jistá, že ji zvládnu, mám doslova potřebu ji dělat…vím, že i proto, že mě deptá, jak málo můžu dnes dělat pro své nejbližší…
Prosím, neodsuzujte mě.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
738
13.8.14 09:47

Nikdy není pozdě na to splnit si sny! Fandím ti! Myslím si, že, aby's mohla pracovat v sociální službách, stačí mít kurz sociálního pracovníka. Ale určitě ti to řeknou v tom domově pro seniory, kde bys chtěla pracovat.
Držím ti pěsti v nelehké životní situaci!!! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
13.8.14 09:51

Ahojky, mrzí mne situace ve Vaší rodině. Věřím, že to musí být pro ně i pro Tebe dost těžké. Určitě je reálné změnit profesi a stojí za to zkusit jít za svým snem. Asi to nebude snadné, protože moje blízká známá pracuje v domově pro seniory a často mi vykládá o tom, jak to mají absolventi kurzů a škol těžké. Je problém sehnat praxi - pro ty stávající zaměstnance je nepohodlné mít tam praktikanty. Ale určitě se najdou zařízení, v nichž je jejich přístup pozitivní a jsou otevření novým lidem a praktikantům. Údajně je převis lidí s takovýmto vzděláním a nedostatek zařízení, kde by mohli být zaměstnáni. Nicméně velmi jsou ceněni pracovníci, kteří tou prací žijí a mají pozitivní přístup. V tom domově, kde známá pracuje, je prý takových několik, pak několik lhostejných… a několik, které zneužívají toho, že jejich klienti jsou senilní, staří, vyplašení atd.
A co je Tvojí současnou profesí?
Držím palce, pokud se rozhodneš pro změnu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
13.8.14 09:53

Tak bylo by to asi krasne a idealni, kdyby se ti to vsechno podarilo tak jak by sis prala…
Ale realita muze byt tvrda. Umistit stare lidi do takovychto zarizeni muze byt hodne obtizne, ceka se i nekolik let.
Dalsi vec, moje mamka si udelala tuto rekvalifikaci na osetrovatelku v domovech pro seniory a praci nenasla proste nikde, ani v okruhu 60 km od domova, proste takovych pracovnic je dnes strasne moc, takze jestli by se ti vubec nekde podarilo najit praci… :nevim:

Ale nevim, jak je to tam u vas, treba ti to vsechno muze klapnout, buh vi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1169
13.8.14 09:58

A co na začátek řešit pro babičku zařízení, kde by byla přes den a vracela se domů? Třeba by to pomohlo aspoň pro ted'.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
13.8.14 10:12

Já mám zase touhu pracovat s dětmi, přihlásila jsem se k dálkovému studiu sociální pracovník a speciální pedagogika a teď hledám práci na poloviční úvazek v oboru a kupodivu jim studium stačí, takže možná bych zkusila tímto způsobem:-)

• Citovat
  • Upravit
3931
13.8.14 10:19

Myslím že kurz ti stačit bude. Sestřenka dělala tuto práci jen s dvouletou dívčí katolickou školou. Jiná věc je jestli jsou v pečovatelákách u Vás v okolí volná místa. Sestřenka se tam totiž dostala protekcí že tam dělá její matka. A další věc je co děláš tejď protože si můžeš podstatně finančně pohoršit ona ošetřovatelka nebere nic moc :think:. Dostat dva lidi do stejného zařízení by mohl být dost problém ale zase nevím když tam budeš pracovat tak by se to možná nějak dalo ;) akorát bys musela najít nějaký takový aby vyhovoval oboum protože v každém pečovateláku je jinná péče :think:. No pořádně to promysli ale držím palečky ať ti to výjde :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.14 10:21

Děkuji všem za povzbuzující příspěvky. Vím, že v mém okolí se občas podobné místo nabízí. Každopádně kurz si chci udělat určitě. Jiné vzdělání (třeba dálkové) je vzhledem k časovému presu, ve kterém se nacházím, nemyslitelné. I ten kurz bych si musela udělat až po ukončení pracovního poměru, při zaměstnání to je nereálné. Nemůžu si ale dovolit delší výpadek ze zaměstnání, takže nějaká domluva, dohoda s novým zaměstnavatelem je nezbytná. Díky moc holky, jdu do toho :pankac:

• Citovat
  • Upravit
5695
13.8.14 11:59

Určitě ti ten kurs bude stačit. Když jsem si ho udělala před lety já, měla jsem nabídek práce hned několik. Využiješ ho v Domovech se zdravotním postižením v Chráněných bydleních, Hospicech atd.. Taky mě tato práce naplňuje, takže ti držím palce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.14 12:55

@siisi Moc děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8523
13.8.14 13:18

Taky jsem si ten kurz dělala a práci jsem našla hned. Sice ne v DD, ale v ústavu soc. péče. U nás tenhle kurz nabízel i pracák, já si ho ale dělala na konci rodičáku, takže jsem si ho platila sama a stál skoro deset tisíc. Ale se mnou na tom kurzu byly dvě paní, jedna tam denně dojížděla 70 kiláků a druhá bydlela asi 200 km daleko a ta tam celou dobu byla na ubytovně. V jejich okolí prej tyhle kurzy nikdo nepořádal, takže pro ně pak muselo bejt lehký sehnat práci, protože tenhle kurz je většinou podmínka pro přijetí.
Já pracuju tři roky a za tu dobou několik lidí odešlo a několik přišlo, takže místo se určitě najít dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.14 13:21

@PetraJ Moc díky za pozitivní zprávu :hug:

• Citovat
  • Upravit
8523
13.8.14 13:26
@Anonymní píše:
@PetraJ Moc díky za pozitivní zprávu :hug:

A pořádaj ty kurzy někde poblíž? Za nás teda nebyl víkendový, ale chodili jsme od pondělí do středy do školy a ve čtvrtek a pátek na praxi. Určitě by to nešlo dělat při zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
13.8.14 13:28

Ahoj zakladatelko, neuvádíš jak je tatínek nemocen, ale pozor na to jaký druh péče by případně potřeboval. Pokud nějakou speciální zdravotní péči, tak by ho do DD nebo DPS nemuseli vůbec chtít vzít a mohli by ho chtít přelifrovat na LDN, což asi není to o co bys stála (potažmo on). To samé zvaž u babičky, nakolik její stařecká demence je či není v souladu s tím co mají v pravidlech pro přijetí zařízení jako DD.
Možná je to hloupost, ale zkus zapátrat jak je to s poskytovateli péče podle zákona, kterým se dá platit z příspěvku na péči (absolvováním nějakého kurzu by ses jím mohla stát? a pokud by tvým blízkým příspěvek přiznali - závisí na jejich zdravotním stavu resp. (ne)soběstačnosti - mohla vy ses o ně starat doma jako jejich „zaměstnanec“ placený z příspěvku?)
V případě že bys stála o krátkodobou výpomoc pečovatelky jako pomoc mamince, tak mrkni na stránky místní charity nebo na inzerci např. na pecujeme.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.14 13:37
@PetraJ píše:
A pořádaj ty kurzy někde poblíž? Za nás teda nebyl víkendový, ale chodili jsme od pondělí do středy do školy a ve čtvrtek a pátek na praxi. Určitě by to nešlo dělat při zaměstnání.

S tím počítám, že bych musela napřed odejít ze současného zaměstnání… :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová