Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Naopak přijde mi to úplně v pohodě, žije s tchánem, takže dědou, tak je to babička ![]()
Já jsem z vesnice, kde jsme jako děti říkali babičko každé ženě v příslušném věku, stejně jako každá mladší byla teta. A ve vašem případě je to naprosto samozřejmé.
Oslovení nevlastního prarodiče jako děda/babička je naprosto v pořádku. Jen je to asi o vztahu. Kdyby se k „vnoučatům“ ti nevlastní prarodiče neměli, je tam možnost volby - říkat jim jinak. Zato když je vlastní prarodič k ničemu, pořád je to babička nebo děda, no…
Tchýně jen žárlí a dělá zbytečné tlaky. Nechat na dětech, jak to cítí. Jak si domluví s tou nevlastní babi. Manžela bratranec má své dítě. Jeho nová přítelkyně má své dítě. Každé dítě té nevlastní říká normálně přirozeně babi. Nikdo s tím nemá problém.
Tohle je jen o tom, jak to chce ta nevlastní babi. Ne o tchýni. Ta do toho nemá co kecat.
Nedávno jsem zjistila, že sousedovic děti používají „levá“ (nevlastní) a „pravá“ babi. Přišlo mi to roztomilé. Oslovení babičko je naprosto v pořádku, pokud to tak dětem vyhovuje. Tchýně si může trhnout nohou.
Já taky měla 3 babičky a tři dědečky ![]()
Nevidím na tom nic špatného.
Nechala bych na dětech, ať prarodiče oslovují tak, jak to cítí. A tchýni at si usměrní manžel.
Tchyne zarli, jak jinak by ji ty deti mely rikat? Nase deti taky nevlastnimu dedovi rikaji dedo. Ten pravy sice umrel, takze se nemuze vztekat, ale ani by se nevztekal. Je si pravda, ze my jsme nevlastnimu tatovi „tati“ nerikali, protoze tata pro nas byl prirozene jen jeden, ale babicky jsou obvykle dve, takze ta treti uz se v tom ztrati ![]()
Hlavne zalezi, jak si ta nevlastni babicka preje oslovovat, zbytek bych neresila, tchyne vychladne.
@Petra Star nevlastní babička má raději oslovení babičko, nemá vlastní vnoučata, tak si to užívá. Děti od manželových sourozenců jí říkají buď teto nebo jménem.
Se sourozenci jsme jako malé děti říkali babi a dědo sousedům, kteří už byli v důchodovém věku a často jsme u nich byli na hlídání. Před pravou babičkou jsme o nich nesměli mluvit, a když jsme i tak něco řekli, tak nám bylo jasně vysvětleno, že to žádná babi a děda není a že to jsou cizí lidé ![]()
Tchýně jednoduše žárlí a pokud to oslovení nevadí nevlastní babičce, tak v tom nevidím problém.
Dcera má nevlastní babičku, přítelkýni mého otce. Jsou spolu už 25let a ano říká ji babičko. Tchýně je prdlá!!!
Jak vaše děti oslovují nevlastní prarodiče? Moje děti mají ze strany tchána nevlastní babičku, zná je už od narození a funguje jako babička, děti ji i tak berou, je to nejoblíbenější babička že vsech. Minulý týden tu byla tchýně a nevlastní babička tu děti vyložila, protože je měla na výletě. Tchýně poprvé zjistila, že děti i nevlastní babičce říkají babi a je z toho aféra. Moje máma to nijak neřeší, ale tchýně už kvůli tomu volala všem.
Osobně to nevnimam nijak dramaticky a je to za mě jen oslovení a to vztah nedělá, vlastní mámě říkám mami a křestním jménem 50:50, proto to mám asi posunuté.
Je opravdu průšvih říkat nevlastní babičce babičko?