Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
PETISA diky ta tema
Me dceri je 7 a malemu 1
takze veeeelmi aktualni ![]()
Taky se to pokousim nejak zpravidelnit… no uvidime, rada se necham poucit!
Anguo ,
nerýpeš vůbec
Odnášení talíře mi přijde jako naprostá samozřejmost, slušnost…rozhodně ne jako povinnost nebo snad pomáhání
![]()
Ovšem už jsem si několikrát všimla, že talíř zůstal na stole (asi 3× za poslední dobu)…tak se vždycky ptám, jestli chce ještě přidat a jestli dojedla, ví, co s ním má dělat
Jen se tak zastydí… ![]()
Tohle byl vlastně impuls, proč jsem nad tím vším začla přemýšlet…
Dneska budem dělat bramborový guláš na véču, tak bude škrábat brambory a pomůže mi pomlít maso (no, jen to strká do robota
Ale s malým to milujou
)…
Hellenko ,
koukám, že máme stejný věkový rozdíl ![]()
Halko ,
myslím, že jsi to vyřešila luxusně
Jen tak dál…jo a hele, u známých zabírá čas od času hra na city…jako že je mamča tááák unavená - on ten pocit důležitosti a nepostradatelnosti děcka milujou ![]()
Petiso, třeba moje babička měla tak naučené všechny tři své děti včetně dědy - vstali od stolu, nechali tam talíře, odsunuté židle a byli pryč… Mamka to pak taťku po svatbě pracně odnaučovala ![]()
Ale moje babička byla toho názoru, že všecko má dělat ženská. Kdysi mi asi v těch cca osmi letech řekla, abych obsloužila svého o 4 roky staršího bratrance (myslím nachystat večeři a donést jídlo ke stolu). To jsem těžce nechápala…
A můj brýcha toho taky moc nedělal, páč byl ještě maličký (o 4 roky mladší). Nejlepší bylo, když mi to jednou vmetl do očí - že utírat nádobí nebude, protože je ještě maličký
Takže jsem mimo jiné i pro rovnoprávnost v těchto věcech ![]()
Kurňa, už zas někde píšu OT, pardon
![]()
To neberu jako OT, leckde jsem viděla, jak se děti zvedají od stolu a nádobí nechávají být ještě v pubertě
A jak se podle někoho holky musí starat o kluky, to mě vytáčí
Tchýně mě takhle chtěla zvednout, když jsem měla ruku v ortéze, ať jdu chlapovi nakrájet perník do kuchyně a hrozně si divila, že nejdu a ještě to komentuju, že ortéza neortéza, perník si umí nakrájet a donést sám ![]()
Babička má taky sklony chalpy šetřit, to je asi generační otázka…odnést nádobí je samozřejmost, ale vychovat se k tomu musí, jako ke všemu, proto jsem o tom psala…
Systém odměn a trestů dle některých zdrojů správně, dle jiných špatně.
Záleží co člověk zrovna čte.Hodně záleží na dítěti, a taky jak se to přesně aplikuje, aby to pak nebylo jen něco za něco.Přirozené důsledky taky na každé dítě neplatí, je to běh na dlouhou trať.
Já reaguju dle situace, pokud jsou přirozené následky zjevné, tak toho využiju, ale sáhnu i po odměně nebo trestu, prostě jak mi to zrovna připadá účinné a správné.