Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chci se Vás zeptat jestli se Vám stalo, že jste dojeli do této nemocnice a oni Vám řekli, že mají „stop stav“. Jak to probíhá a kam vás pak poslali. Měli jste na výběr mezi porubou a fifejdama?
Mě osobně je jedno jestli budu rodit v Porubě nebo ve Vítkovicích, jediné na čem trvám je že nechci na Fifejdy (hlavně kvůli hygienickým podmínkám…prostě tohle je věc co nepřekousnu…prostě ženská po porodu a dítě má být v čistotě, ne to co tam praktikují - aspoň dle referencí maminek a moji zkušenosti z interny). Navíc mě stačilo to jejich jednání, když jsem se dovolila zeptat, jestli můžu k nim na 3D UTZ vyšetření (samozřejmě mnou placené…jako bych byla maminka co neví co roupama dělat a prostě je tam otravuje). Vzhledem k tomu, že chceme s manžou k porodu dulu nebo PA, tak si ani nedomýšlím jejich reakci.
Teď mi nabídli, že si ve Vítkovicích můžu „koupit porod“ tzn. za 2500,– mám jistotu, že i když bude stop stav tak mě tam nechají porodit. Jediné co v tom je, je že v případě, že budu chtít nadstandart, tak mám lepší pořadí v pořadníku (ale pokud tam bude maminka co bude rodit dřiv a bude na nadstandartu, tak mi ho neuvolní-jen až ona odejde domů, samozdřejmě nadstandart se platí zvášť).
Takže jsem teď na váškách…pokud by mě z Vítkovic při stop stavu poslali do Poruby neřeknu půl slova…taky mi přijde dávat 2500,– jen za místo jako uhozené a říkám si, že je můžu lépe investovat do věcí pro malého. Ale kdybych měla rodit na Fifejdách, tak by mě těch peněz za místo ve Vítkovicích líto nebylo.
Takže se Vás ptám, řešila jste nějaká z Vás stejnou situaci, nebo jste se setkali se stop stavem? Dali vám na výběr kam vás odešlou? Je stop stav často? Termín mám 30.11. …říkám si že to už by tolik porodů být nemuselo…ale kdo ví.
Díky za všechny reakce.
Ahoj, četla jsem Tvůj příspěvek, a platit si za místo v nemocnici mi připadá „uvalené“. Je to měsíc, co jsem byla ve Vítkovicích za kamarádkou, sestřičky na mě působili příjemně, ale co vím, od kamarádky co tam dělala praxi, je tam jedna paní doktorka, která kdyby mě měla rodit, tak bych raději odjela, i za cenu, že bych měla porodit v autě. Já sama jsem rodila v Porubě, v době „babybomu“, a vzali mě, bez jakýkoliv cavyků, proto nechápu, proč po Tobě chtějí zaplatit si „místo“. Byla jsem tam víc jak spokojená, milé sestřičky, a super i porodní asistenka, sice mladí doktoři, ale sama jsem měla 20, takže mi to vyhovovalo. Jestli můžu srovnat i prostředí, tak je to nebe a dudy, Vítkovice jsou zastaralé, Poruba je moderní.
Ahoj, tak mi se stalo přesně to, co popisuješ - ve 3 v noci mi praskla voda, manžel zavolal do Vítkovic, jestli můžem přijet, sestřička na příjmu řekla do telefonu, ano, tak jsme jeli. Na příjmu mě pak čekalo docela překvapení - sestra se moc omlouvala, ale že prý byla rozespalá a zapomněla, že mají stop stav. Vyšetřili mě a i když jsem je moc prosila, že zrovna ten víkend má službu PA, ke které jsem chodila na kurz, poslali mě na Fifejdy. Ale musím uznat, že byli všichni moc milí. No, na Fifejdy jsem nejela, taky k nim nemám důvěru, i když znám spoustu maminek, které tam rodily a byly moc spokojené a skončila jsem v Porubě. Tam se mě nikdo na nic neptal a přijali mě bez řečí. Až na pár momentů (např. když jsem si musela 5 hodin po porodu převlíkat sama postel, protože jsem ji prokrvácela a jakožto prvorodička vyděšená jsem slepě vykonala, co mi bylo přikázáno - dneska už bych se v takové situaci chovala opravdu jinak, ale znáte to… ) jsem tam byla velmi spokojená, malá nakonec skončila na JIPce, takže jsem ještě byla ráda, že jsem v Porubě a jsem rozhodnutá jednou další dítko přivést na svět opět tam.
Jen k tomu placenému místu, já bych do toho nešla, to je opravdu moc peněz a i v tomto případě se ti může stát, že narazíš na nepříjemné doktory a sestry a co potom, že… Já byla v porodnici 11 dní a vystřídal se tam personál příšerný a úžasný. Tak je to podle mě všude.
Na Porubě jsem velmi, ale opravdu velmi ocenila soukromý porodní pokoj, opravdu si nedovedu představit, že budu mezi kontrakcema nahatá v předklonu s hekáním poletovat do sprchy po chodbě (na balonu ve sprše jsem strávila většinu porodu)…
Takže tak
přeju pohodový zbytek těhotenství a v rámci možností příjemný porod ![]()
Ivana
Ahoj
tak ja jsem rodila ve Vitkovicich,muzu rict ze pristup personalu i samotny personal naprosto PERFEKTNI.
O tomhle placeni nam rikala PA pri prohlidce porodnice.
Uprimne mi to prijde hooodne padle na hlavu protoze kdyz se nad tim logicky zamyslis tak jak to vlastne udelaji?
Tento jakoby VIP system garantuji pouze ctyrem zenam za tyden takze ty si to zaplatis a pak porodis o tyden driv nebo pozdeji(takze ne ve svem zaplacenem tydnu) a pak co?Nevezmou te protoze ten jiny tyden uz tam budou jine maminy.
A jak to vlastne udelaji?Maji tam ctyri porodni boxy(muzu rict ze fakt moc hezke a neni nad soukromi!!!),takze to je budou cely tyden drzet pro ty maminky ktere jsou VIP?Nebo tam budou rodit jine maminky,bude plno-tedy stop stav a ty jako VIP tam pak prijedes a co?To nekterou z nich vyhodi abys ty jako predplacena klientka mela volny pokoj?Blbost ze?
Reknu ti ze kdyz jsem lezela na sestinedeli tak tam prisla mamina ktera tohle VIP mela.Prijela na posledni chvili a malem porodila na chodbe protoze proste nebyl volny pokoj!!Jeji manzel tam na vsechny kricel a rozciloval se ze maji zaplaceny VIP tak jako co je!
Takze ma odpoved na tvuj dotaz je:Zadne VIP bych nechtela ani nezaplatila,pokud nekam prijedes a uz to mas fakt za par po vysetreni tak te nemohou poslat jinam protoze to si nikdo nevezme na triko.
Na Fifkach jsem lezela jeden den v tehu a hruza ale muzu ti asi rict ze kdyby jak Vitky tak Poruba mely stop stav tak bych na Fifky jela protoze v te chvili by mi si bylo jedno kde porodim ale hlavne at uz porodim.
jeste k tomu nadstandartu-ja ho mela a bylo to moc fajn.Rodila jsem v sobotu,prvni noc jsem zustala na porodnim,dalsi noc na polonadstandartu a pak uz jsme mela nadstandart a bylo to k nezaplaceni protoze mit vlastni sprchu a toaletu bylo pro me velmi nutne.
Ahoj.
Prvního syna jsem rodila na Fifejdách, druhého ve Vítkovicích.
Musím říct, že ty zkazky na adresu Fifejd mě dost mrzí, protože obvykle pocházejí od maminek, které tam nerodily. Já ano, je pravda, že co do vybavenosti se s Porubou ani Vítkovicemi nemůžou rovnat (že jsou Vítkovice zastaralé je hodně zastaralé info), taky kdybych čekala problém s miminkem, vybrala bych si Porubu kvůli JIP, ale sestřičky tam byly strašně hodné a moc pomáhaly, což se o Porubě třeba říct nedá, tam jich na nás bylo pět a půl, vždycky se z dálky zeptaly, jestli něco nepotřebujeme a čau, už byly v prachu. Takže pro vícerodičku super, aspoň si mě nikdo nevšímal, ale první porod, třeba ještě s problémy s kojením… to tedy nevím.
Vlastně jsem původně chtěla podruhé rodit ve Vítkovicích, které mají od loňska nové sály, šestinedělí dělají letos. V květnu měli měnit okna, takže nás upozornili, ať moc nepočítáme, že nás vezmou, že mají stop stav v jednom kuse.
Leda bychom se přihlásily do jejich předporodního kurzu, že takové maminky se snaží si nechat.
Tak to jsem opravdu nepochopila - jednu pošlou domů, že není místo, jinou si nechají, že tam byla v kurzu? Plus já jsem se měla coby druhorodička placatit v kurzu, jen abych měla větší šanci, že mě přijmou?
S tím placeným místem jsem to tudíž taky moc nepochopila, protože on se člověk může vecpat ledaskde, ale potom pro něj už třeba není adekvátní místo, např. není roomingový pokoj, miminko si chtějí nechat na novorozeneckém… to nevím, to bych se asi pohádala do krve, že budu mít dítě v posteli, ale beze mě nebude. Takže nic moc vyhlídka.
Mmch standardní pokoje ve Vítkovicích mají jedno sociální zařízení pro dva pokoje společné, tj. jeden záchod a sprcha na čtyři lidi, což pro mě je nepřijatelné.
Je ale možné, že už to šestinedělí stihli překopat a mají ho nové a krásné… povede-li se třetí miminko, možná zkusím i ty Vítkovice.
Ahojky, no já jak už jsem psala. Z těhotenství mám jen jednu zkušenost z Fifkama a to když jsem se u nich chtěla objednat na 3D ultrazvuk. Nevím jestli jsem chytla blbou sestru, ale jejich arogantní přístup co že jako otravuju mě nakonec donutil objednat se v Havířově (nakonec mi utz točili ve Výškovicích - dostala jsem kontakt na doktora - doporučili mi ho ve Vítkovicích).
Co se hygieny týče, tak vím, že několik maminek tady psalo, že co se týče uklidu tak je to tam příšerné…uklízí se max 1× týdně a náhradní oblečení že nedostali vůbec. S tímhle já zkušenost nemám, jen vím, že jak tam ležela na interně babička, tak postel a jí jsme převlíkali a myli my. Věčně co jsme přišli v náštěvních hodinách, tak byla špinavá (měla problémy s udržením stolice) a několikrát měla i košili od krve (sestra zdůvodňovala, že se jim u odběru cukla a prostě se to rozlilo - ale že by ji dai do čistého to né) takže když jsme je poprosili jestli by ji nepřevlíkli a nedali čisté prostěradlo, tak nám sestra řekla že na to nemá čas, takže se nám nakonec podařilo věci po sestře vydindat a udělat to sami. Je fakt, že tohle je zkušenost stará 3,5 roku…ale podle zkušeností maminek (jak odtud tak z B-C z popisu porodů, vím že aspoň na šestinedělí se to moc nezměnilo).
Jo co se týče držení místa pro VIP…mělo by to tam být tak, že i když mají stop stav, tak pro VIP mají vždy jeden box blokovaný (prostě se nepoužívá pro ostatní rodičky, aspoň takhle mi to vysvětlila sestřička co tam předtím dělala) ale co udělají když jim tam dojedou dvě s VIP kartou a maj volny jen jeden box to fakt nevím… ta karta garantuje jen to že tě budou rodit ve Vítkovicích, ale už negarantuje kde…takže podmínky co maj uvedené u té karty splní i v případě že tě nechají porodit na chodbě…prostě VIP negarantuje žádnou nadstandartní péči, jen to že tě nepošlou jinam. Proto se mi to taky nelíbí…kdyby třeba chtěli 5000,– s tím že ti garantujou že dostaneš nadstandart abox s vanou nebo tak, tak bych neřekla půl slova…ale takhle mi to přijde divné. Prostě ale jako každá prvorodička mám hrůzu z toho jak to bude. Dokonce by mi ani nevadilo kdybych porodila na fifkách a pak mě převezli…s fifkama mám jen jedinej problém a to je dodržování hygieny (to jestli mají nové nebo staré vybavení a soukromé boxy je mi jedno)
Moje zkušenost je taková, že když např. moje sestra ležela na Fifejdách na ortopedii, měli jsme tehdy chuť zmlátit tam všechny holí, ona po operaci kyčle, ležák, a nikdo jí ani nebyl ochoten umýt ruce, do sprchy jsme s ní chodili my, bez nás fakt nevím, jak by se myla.
V těhotenství jsem na Fifejdách nebyla, na to je, předpokládám, jiné oddělení, a odtamtud chodí maminky opravdu znechucené.
Co se týče šestinedělí, tak jsem měla první porod dost náročný, asi tak, že jsem byla ještě dva dny poměrně nesoběstačná, kácela jsem se k zemi, na záchod jedině v doprovodu, jídlo na pokoj. Sestřičky pomáhaly opravdu moc, žádné remcání, žádné úšklebky, ani když mi vyhopla vložka do mísy a sestřička to po mně musela lovit… na zazvonění chodily okamžitě, vždy ochotné, a že jsem musela zvonit často, i kvůli pitomostem, protože jsem si nebyla schopna ani prakticky nic podat, dítě samozřejmě vůbec ne.
Takže moje zkušenost se šestinedělím jedině pozitivní, kdybych se octla někde, kde by na mě nebyl čas, tak opravdu nevím, jak bych to ustála.
Samozřejmě chápu, že někdo může mít zkušenost jinou.
Btw košile na převlečení jsme dostávaly, ale člověk si o ně musel říkat, (třeba v Porubě jsou na chodbě a vezmeš si jich tolik, kolik potřebuješ). Každý den se sestra ptá, jestli chceš nové prostěradlo, anebo povlak na polštář či peřinu. Co mě paměť neklame, uklízelo se denně.
Opravdu ta porodnice není ani zdaleka tak pěkná jako zbylé dvě (prošla jsem si všechny tři), ale třeba sociální zařízení je tam dělané tak, že sprcha i záchod mají svoji buňku, v Porubě je to moderně dohromady, ale to taky znamená, že když někdo dřepí na záchodě, nemůžeš se osprchovat. Pro mě po druhém porodu bez zranění žádný problém, i když někdy by se mi šiklo, abych nemusela čekat, s tím jak jsem byla šitá při prvním a věčně naložená ve sprše by to bylo horší.
Ono taky jde opravdu o to, aby člověk měl kliku na příjemné služby, a aby se s výběrem nemocnice trefil do toho, co bude po porodu potřebovat, což se bohužel nedá dopředu předpovědět. Někdo může potřebovat novorozeneckou JIP, někdo pomoct s kojením, někdo sám se sebou… to je bohužel sázka do loterie.
Tak přeju šťastný výběr a hodně štěstí
.
Jamap, za tu cenu ti garantují porod nebo pobyt na šestinedělí? Abys neskončila tak, že porodíš ve Vítkovicích a pak tě šupem převezou, protože nebudou mít postel. A jak jsem pochopila, tobě nejde tolik o ten porod jako o oddělení šestinedělí, ne?
Navíc si nedokážu představit, jak pošlou pryč ne-VIP maminku, pokud budou mít volný box a postel, byť „rezervovaný“.
Jinak mi to připomíná ty věštce, co ti řeknou dopředu pohlaví miminka, a když se netrefí, tak máš garanci vrácení peněz. Skvělý přivýdělek, protože polovina peněz skončí u nich v kapse.
Ahoj,
rozhodně bych nic takového neplatila přijde mi to dost divné
no a vůbec si o tom myslím svoje ![]()
Jo a já jsem z těch co rodily na Fifejdách a to obě děti a kdyby někdy bylo třetí takl tam jdu zase
úklid 1× týdně? To je opravdu nesmysl. Měla jsem štěstí na super porodní asistentky a sestry na šestinedělí i novorozeneckém fakt ochotné a milé. Jediní dva co mi nesedí jsou primář a dr. Mihula toho kdyby se zbavili tak udělají jen dobře ![]()
ještě mě napadá, že já jsem neslyšela zrovna chválu na šestinedělí ve Vítkovicích. Na nepříjemné lidi můžeš natrefit fakt všude. No rozhodně bych neplatila 2500 ![]()
Ja teda byla se sestinedelim velmi spokojena,super sestricky,ochotne,mile,usmevave-fakt si clovek nemohl stezovat.
Kosile jsem svoje nemela a vzdy jsem cistou dostala.
Jinak k tomu VIP-jak uz jsem psala-oni te tam porodit nechaji ale je jedno kde.Presne jak se rozciloval manzel te dotycne co to VIP mela.Porodis treba na chodbe protoze rodicku kvuli tobe nevyhodi.
No a ty Fifky-mam dve kamosky,jsou dost nobl a obe rodily na Fifkach a nemuzou si to vynachvalit.Myslim si ze dost spatne jmeno delaji Fifkam prave ty co tam nerodily a jen obcas od nekoho neco slysely.
Poradek tam byl,sestry fajn,jen se mi nelibilo ze jsem byla na hekarne kde byly dalsi tehule a to ze se neda rodit na tom stejnem pokoji kde travis prvni dobu porodni.
Ahoj, tak ja rodila ve Vitkovicich pred 3 lety. Porod tam byl skvely, PA uzasna , rodila jsem na nadstandartnim pokojiku - jeste pred rekonstrukci- a stejne si z nej nic nepamatuju, ale mel vlastni sprchu ![]()
Sestinedeli horsi, kosili jsem zadnou nedostala, postel si prevlikala sama, obed si nosila taky sama a to vse na nadstandartnim pokoji, ktery jsem chtela jen kvuli navstevnim hodinam a vlastni socialce. Sestry z novorozeneckeho byly fajn, nektere z sestinedeli byly skvele nektere priserne, ale to je dle meho vsude.
Ted resim to same jako ty, do Vitkovic pojedu snad jen kdyz pujde o prekotny porod, protoze ja jsem ochotna platit za sluzby ale ne za to aby mne nekde odrodili vubec…to ani omylem .
No a Fifejdy mam zafixovane taky jako negativni zkusenost, lezeli tam oba mi prarodice s prisernou peci, myslim ze porod tam muze byt dobry, ale ja mam proste vuci Fifejdam blok.
Takze mi zbyva bud Poruba a nebo se vecpat nekam mimo Ostravu ![]()
Tak to vidim ze behem kontrakci budu telefonovat a telefonovat a zjistova moznosti ![]()
N.
Ahoj,
nečetla jsem, co psaly ostatní holky. Já jsem rodila ve Vítkovicích, když byl stop stav. Ten den se před námi narodilo 10 miminek! Měla jsem takové tušení, že bude stop stav, takže jsme tam nevolali a rovnou jeli, protože jsem počítala s tím, že už bude porod natolik rozběhnutý, že mě jinam nepošlou (po zkušenosti z prvního porodu). No bylo to tak. Řekli, že je stop stav a že mě pošlou jinam, ale nejdřívě mě vyšetří. Vyšetřili mě a řekli, že už mě jinam poslat nemohou. To bylo 23.15 a v 0:51 se malá narodila. Protože mě neměli kam dát, byla jsem až do 12 hodin toho dne na porodním sále (takže takový nadstandart
). Orpavdový nadstandart se uvolnil až za dva dny. Taky jsem si chtěla zaplatit těch 2500,–, ale pak jsem si říkala, že to nějak dopadne i bez toho. Každopádně můžu Vítkovice vřele doporučit. Perfektní přístup personálu od začátku do posledního dne!
Ahoj,
nečetla jsem, co psaly ostatní holky. Já jsem rodila ve Vítkovicích, když byl stop stav. Ten den se před námi narodilo 10 miminek! Měla jsem takové tušení, že bude stop stav, takže jsme tam nevolali a rovnou jeli, protože jsem počítala s tím, že už bude porod natolik rozběhnutý, že mě jinam nepošlou (po zkušenosti z prvního porodu). No bylo to tak. Řekli, že je stop stav a že mě pošlou jinam, ale nejdřívě mě vyšetří. Vyšetřili mě a řekli, že už mě jinam poslat nemohou. To bylo 23.15 a v 0:51 se malá narodila. Protože mě neměli kam dát, byla jsem až do 12 hodin toho dne na porodním sále (takže takový nadstandart
). Orpavdový nadstandart se uvolnil až za dva dny. Taky jsem si chtěla zaplatit těch 2500,–, ale pak jsem si říkala, že to nějak dopadne i bez toho. Každopádně můžu Vítkovice vřele doporučit. Perfektní přístup personálu od začátku do posledního dne!
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.