Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, je tu nějaká trpělivá účetní, která by mi odpověděla prosím na pár otázek níže?
Děkuji 😊
1, mám pozastavení živnost volnou, mám to jako vedlejší činnost při zamestnani. Mohu i presto se propagovat? Vizitky, nabídka činnosti atd?
2, pokud živnost obnovim a za cely rok nevydam fakturu, kolik budu platit zálohy případně daně?
3, pokud bude můj roční výdělek nižší, než rozhodne částka, kolik % odvedu? Jde mi o to, jak si nastavit hodinovou částku, kterou budu požadovat, aby to tak nějak vyšlo. Dekuji
@007XXXT píše:
Ahoj, je tu nějaká trpělivá účetní, která by mi odpověděla prosím na pár otázek níže?
Děkuji 😊1, mám pozastavení živnost volnou, mám to jako vedlejší činnost při zamestnani. Mohu i presto se propagovat? Vizitky, nabídka činnosti atd?
2, pokud živnost obnovim a za cely rok nevydam fakturu, kolik budu platit zálohy případně daně?
3, pokud bude můj roční výdělek nižší, než rozhodne částka, kolik % odvedu? Jde mi o to, jak si nastavit hodinovou částku, kterou budu požadovat, aby to tak nějak vyšlo. Dekuji
1. Ano můžeš, ale otázka jestli budeš důvěryhodná když by chtěl někdo navázat spolupráci a podívá se na rejstřík a ty budeš mít pozastavenou činnost
2. Nic platit nebudeš
3. Daň je 15%, zdravotní budeš doplácet podle výdělku 13,5% z poloviny vyměřovacího zakladu, u sociálního je letos rozhodna částka 96.777 Kč.
@JancaS84 že jsem tak smělá, můžu se zeptat, rozhodná částka je 97 tis., je to poměrnou částí? Jakože když budu mít živnost obnovenou na jeden měsíc, je rozhodná částka 97/12 měsíců?
Dobrý den,
pokud budu osvč na vedlejší činnost, tak na konci roku do rozhodné částky a do vyměřovacího základu se počítá pouze zisk z podnikání a nebo i ze zaměstnání?
děkuji
Ahoj všem,
Ráda bych se zeptala jsem na rodičovské a chtěla bych si založit živnost jako vedlejší činnost a teď jde o to, chci si nastavit nějaký ceník za mé služby, ale ráda bych cca věděla, kolik bych platila zdravotní, sociální a daně.
Bude to jen přivýdělek 2× týdne cca, takže neočekávám čistý zisk vyšší než 10 tis. Měsíčně. Vím že první rok se nic neplatí, až zpětně se dopočítání daně a zdravotní a sociální, pokud se překročí částka tuším 100.000tis. jen pořád nemůžu zjistit kolik bych asi platila daně a zdravotní za ten rok zpětně, a potom vlastně jak by to bylo i měsíčně? Předem děkuji za odpověď
@Anonymní píše: Více
jakpodnikat.cz tam vše najdeš
Na vedlejší neplatís první rok zálohy.
Daň je 15% nejspíš si budeš uplatňovat výdaje paušálem, ještě máš slevu na poplatníka takže daň ti vyjde nejspíš 0
Sociální je jak píšeš limit něco kolem 105 tis letos myslím, ale samozřejmě se to krátí počtem měsíců kdy podnikas. Když se vlezeš neplatís nic, ani zálohy další rok. Zdravotní doplatis podle výdělku a další rok budeš platit zálohy podle toho co to vyjde. Je to 13,5% z poloviny vyměřovací základu.