Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
dobrý den potrebovala bych poradit,mam dceru 2.5let, žiju s ní a přítelem (není její biol.otec)ale je s nama jeste nez se mala narodila, mala biolog.otec ma pritelkyni v jiným stavu a chcou se vzit a me nabídl že se vzdá otcovství jak sem chtěla že mi to podepíše , sem si vedoma toho ze pak nebudu mit narok od nej na výživné a on na ni na navstevy a sem po jedné strance rada, ninejsí přítel by si ji osvojil bez vyživovacich povyností,což mi ale bylo rečeno že jde,a pak kdyz sem si to overovala na urade tak ti na me hledely jak na pako že nam díte -moje dceru mu nikdo jen tak zadný soud neosvojí když nejsme manželé, přitom kamaradka si ted adoptovala díte s pritelem a taky nejsou vzítí a slo to .....tak nevím biolog.otec mi dal termín na vyřízení jinak by prý bude dceru brávat na víkendy-byl zavrenej 1.5roku ,za zabití 2lidí ,za řízení v opilosti atd…za dcerou nejezdí neplatí noc jen vyhrozuje…moc dekuji za rady ,díky hezký den ![]()
Netuším jaký právní význam má „vzdání se otcovství“, nebo jak to je, ale za stávající situace bych se snažila vyřídit tohle, aby si biol. otec nebral malou k sobě atd.
A jestli pak si současný přítel dcerku osvojí nebo ne, to už bych nechala na potom, podle mě to teď není důležité.
Jak se chce vzdát otcovství? Tomu také moc nerozumím. V rodném listě zůstane stejně uvedený, dokud tvůj přítel dceru neosvojí. Hlavní podle mne v tomto případě je, aby se s ní opravdu nestýkal. To by asi pro mě byla priorita. Pak už řešit zbytek.
Pipet píše:
Netuším jaký právní význam má „vzdání se otcovství“, nebo jak to je, ale za stávající situace bych se snažila vyřídit tohle, aby si biol. otec nebral malou k sobě atd.
A jestli pak si současný přítel dcerku osvojí nebo ne, to už bych nechala na potom, podle mě to teď není důležité.
Nemyslí zakladtelka, že jí biol. otec dcerky podepíše souhlas s osvojením? Tudíž aby vyřešila jeho kontakt s dcerkou musí vyřešit osvojení
možná by to šlo i jinak, ale v tomhle neporadím
mati píše:Pipet píše:Nemyslí zakladtelka, že jí biol. otec dcerky podepíše souhlas s osvojením? Tudíž aby vyřešila jeho kontakt s dcerkou musí vyřešit osvojení
A jestli pak si současný přítel dcerku osvojí nebo ne, to už bych nechala na potom, podle mě to teď není důležité.možná by to šlo i jinak, ale v tomhle neporadím
Jo aha… No právě že netuším, jaké jsou ty naše zákony…
Já taky nevím, co myslíš vzdáním se otcovství. Pokud je uvedenej v rodným listě, tak to fakt nejde, že byste se domluvili, že už od teď bude tatínkem někdo jinej. Pokud by byl v RL otec neznámý, tak může tvůj přítel osvojit a pokud spolu dlouho žijete a má s dítětem dobrý vztah, tak by to soud dovolil. Pokud ale dítě otce má, tak jinej otec samozřejmě osvojit nemůže. Pokud chceš zamezit styku s biolog. otcem, musíš požádat o svěření do výhradní péče. To, že seděl za zabití samo o sobě důvodem ale určitě není… Nicméně soudy jsou matkám nakloněny, šikovnej právník by to asi zvládl.
osvojwní- žádost na soud,sociálka provede šetření ,jestli žijete jako rodina,atd…pak psychologické vyšetření vás i dítěte vč. IQ testů- pokud se biolog. otec vzdá otcovství máš skoro vyhráno.
Příspěvek upraven 17.07.10 v 19:31
Svatba by nic nevyřešila (akorát bys neměla od bývalýho manžela nárok na výživné, pokud ho pobíráš ty sama - výživné rozvedeného manžela, ne to na dítě).
Jinak jak ses ještě ptala, jestli je za účelem osvojení třeba svatba, ano je, existují zcela vyjímečné případy, kdy se může osvojitelem stát jen jedna osoba, ale jinak zákon hovoří o manželech. Ale u vás to nemá význam, pokud dítě už otce má, byť jste rozvedený, byť je to třeba lump ![]()
Ahoj, já tedy nevím jaké jsou zákony teď, ale dřív to tak opravdu šlo…Přesně tak to udělala moje maminka se mnou když mi byly také cca 2 roky. Biologický tatík byl hajzlík a můj táta si mě také chtěl vzít za svou. Otec se mě prostě vzdal ( velmi rád) a táta si mě osvojil. Pokud vím, tak také ještě nebyli svoji, mamča s tátou se brali, až když se měla narodit ségra…
Je možný, že to tak dřív fungovalo, ale teď už to určitě možné není, státnice jsem dělala v lednu. Kdyžtak se ptej, kdyby něco nebylo jasný, nepsala si, jestli je biolog. otec v rodném listu, jestli jste byli manželé atd. … Ale pokud je biolog. otec v rodném listu, tak se určitě otcovství vzdát nemůže.
verusak.berusak píše:
Je možný, že to tak dřív fungovalo, ale teď už to určitě možné není, státnice jsem dělala v lednu. Kdyžtak se ptej, kdyby něco nebylo jasný, nepsala si, jestli je biolog. otec v rodném listu, jestli jste byli manželé atd. … Ale pokud je biolog. otec v rodném listu, tak se určitě otcovství vzdát nemůže.
já se v tohle moc nevyznám, ale pochopila jsem to tak, že si dítko může ze závažných důvodů osvojit někdo jiný a tak nějak soud uznává zejména manžela matky…
mati píše:verusak.berusak píše:já se v tohle moc nevyznám, ale pochopila jsem to tak, že si dítko může ze závažných důvodů osvojit někdo jiný a tak nějak soud uznává zejména manžela matky…
jo, to jo, ale ne když dítě už otce právně má. Dělá se to, když třeba jeden rodič zemře, nebo prostě matka do rodného listu dítě neuvede, potom soud většinou povolí osvojení tomu, kdo s pozůstalým rodičem/matkou žije, resp. nový manžel.
Tady je navíc otec po právu zároveň i biologickým otcem, takže nepřipadá v úvahu ani popření otcovství. Takže jedinou cestou je výhradní péče.
Myslím,že tady je to jinak položené než ostatní pochopili.Vlastní otec se chce vzdát poviností k dítěti-nechce platit výživné,takže by byl rád,kdyby si ho partner matky osvojil a tím si vzal na sebe veškerou odpovědnost k dítěti.A naoplátku za to nabízí matce klid,že nebude chtít dítě vídat.
Ale problém je ten,že partner matky by si dítě osvojil bez vyživovací povinnosti-tzn. dítě by mělo jeho příjmení,ale právně by neměl na nic nárok ani povinnosti.Toto jde s tím,že biol. otec souhlasí a dál platí výživné.
Ale nejde varianta jak píše zakladatelka-aby dítě nemělo žádného otce,který má povinnosti-pokud doposud dítě otce zapsaného má.Tady by potom měla nárok od státu na dorovnání minima…ale proč?Proč by stát dovolil aby se otec vzdal dítěte a přestal matce platit peníze a vzal tuto odpovědnost na sebe?
Takže buď bude otec biol. a platit alimenty,nebo obrazně „žezlo“ odpovědnosti za něj převezme současný přítel matky a bude nést plnou zodpovědnost za dítě.Ale chápu,že partnerovi se do tak zásadního rozhodnutí nechce jít-protože co když partnerka odejde a on by musel platit na cizí dítě peníze do jeho skončení studia?