Otcovská prosím radu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5593
22.8.21 19:40
@Cenarius píše:
@prokr akorát na klasickou dovolenou ti může zaměstnavatel ukázat prostředníček, na otcovskou ne.A OCR vyjde naopak dráž. Jelikož se platí 9 dní a otcovska je jen 7. Počítají se myslím obě stejně.

Myslela jsem to tak, že na tu OČR z důvodu péče o nemocnou partnerku po porodu půjde těch mužů výrazně méně, než když se doma zašijí kompletně všichni otcové novorozenců :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1479
22.8.21 20:03

Mě by zase zajímalo, zda bude možné čerpat i v šestinedělí v případě, že porodím už v prosinci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35914
22.8.21 21:03
@wendelina30 píše:
Mě by zase zajímalo, zda bude možné čerpat i v šestinedělí v případě, že porodím už v prosinci :think:

Taky jsem zvedava. Protože otcovskou můžeš čerpat po dobu sestinedeli, takže když ji bude chtít až ke konci :think: Nam to teda nejspíš nevyjde a manžel by si stejně vzal asi jen týden i tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65258
22.8.21 21:05
@wendelina30 píše:
Mě by zase zajímalo, zda bude možné čerpat i v šestinedělí v případě, že porodím už v prosinci :think:

a teď se čerpá jak, ve kterou dobu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1479
22.8.21 21:41

@vokishka Čerpá se teď taky v šestinedělí. Ale do konce roku je to týden a od ledna 2022 2 týdny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1479
22.8.21 21:43

@JancaS84 No u nás by to bylo taky hodně o prsa :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35914
22.8.21 23:41
@wendelina30 píše:
@JancaS84 No u nás by to bylo taky hodně o prsa :lol:

U nás jedině kdybych porodila 14 dní po termínu, ale jelikož první dítě bylo 5 dní po, druhý 9 tak bych se tomu ani nedivila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.21 21:39
@wendelina30 píše:
Čerpat v šestinedělí lze.. mám tedy zkušenost pouze s tou týdenní.. musí se začít čerpat v šestinedělí ale pokud mezitím šestinedělí skončí tak to nevadí.. takže já bych řekla, že pokud ti vychází šestinedělí do termínu, kdy už bude schváleno, tak by měl. mit chlap nárok na 14dni.. ale známé stát. :mrgreen: nejlepší si bude pak propadne zavolat na ČSSZ a oni ti řeknou
  • Citovat
  • Upravit
groves
17.1.22 11:11

Raději se zeptám, protože všude píšou něco jiného. Ta otcovská dávka se musí vyčerpat v šestinedělí, nebo jen stačí začít čerpat v šestinedělí a může to přesáhnout. Řekněme, že šestinedělí končí 10.2. a já bych si zažádal od 6.2. Budu mít stále nárok na 2 týdny nebo jen 4 dny do konce šestinedělí.

Na webu ČSSZ píšou „Otcovská náleží, nastal-li nástup na otcovskou v období šesti týdnů ode dne narození dítěte nebo jeho převzetí do péče. Den nástupu si určí každý sám podle potřeby. V případě, že jsou dítě či matka ze zdravotních důvodů hospitalizováni, lhůta pro nástup na otcovskou se o tyto dny hospitalizace prodlužují.“

No a v různých článcích zase píšou, že se musí vyčerpat v období šestinedělí. Předpokládám, že tyto články jsou chybné.

Prosil bych hlavně o reálné zkušenosti, kdo to takto žádal na konci, zda dostal proplaceno celou dávku.

• Citovat
  • Upravit
9793
17.1.22 16:46

@groves Na webu ČSSZ to píšou správně, tak jak je to v zákoně, nastoupit musíš v šestinedělí. To že to pak přesahuje nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
3.5.23 17:19

Ahoj, nevíte, jestli je nutné vybrat celých 14 dní? Nebo je možné být na otcovské 4 nebo 5 dní? Nikde jsem to nenašla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
744
26.10.23 15:52

Ahoj, manžel by si rád vzal otcovskou dovolenou. Momentálně je schváleno 14ti denní. Chci se zeptat, může si manžel zvolit kolik dní chce čerpat? Manžel kvůli práci by chtěl jen 7 dní. Jde to? Nebo musí povinně čerpat 14 dní?
Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1479
26.10.23 15:54

@Jana.49 Ahoj, ano jde to. Pokud si vybere 7 dní a půjde do práce, tak je to ok. Pouze to nejde přerušit a navázat. Jako např. vybrat týden, pak týden v práci a pak zase týden otcovská

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí