Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj. Už jsem fakt na dně. Jsem rozvedená, otec se o dítě nikdy nezajímal, až po rozvodu, pět let nejevil žádný zájem, poté chtěl syna výdat. Syn k němu ze začátku chodil, ale jen půl roku, ted k němu nechce.Otec mě udal, že mu syna nechci dát, není to ale pravda, syn odmítá jít s otcem, sociálka věří otci, prý štvu syna proti němu. Nevím co dělat, chlapec k němu nechce, sociálka mi vyhrožuje, že mi ho vezmou.Jak mám synovy vysvětlit, že k otci musí, jinak mi ho vezmmou, syn ale otce odmítá. Já už nevím co dělat. Styk nemáme určen soudem. Nechci aby syn trpěl. Prosím, poradte mi.
Jsi povinna dítě připravit na styk s otcem, tzn. i psychicky naladit. Pokud nechce, res pres OSPOD, příp. mediatory
Řekni synovi, že k němu bude muset chodit občas, jinak se může stát, že u něj bude bydlet stále a bud jen občas chodit k tobě.
Musíš syna připravit. Prostě ho natěšit. Ještě je možnost pomoc psychologa, mediatora…
A proc k nemu nechce? Kolik mu je? Nepodavala bych mu to stylem, ‚musis tam jit jinak mi te vezmou‘ ale stylem, ze bude fajn stravit s tatou cas, urcite si to uzije, ze tata ho ma taky rad stejne jako mama a chce s nim byt.
No ale zalezi na okolnostech, ze.
@Maden píše:
@věrka 24 kolik synovi je a proč k němu nechce?
Synovy je šest. Proč k němu nechce nevím, on se o otci bavit nechce. Já mám ještě syny 15 a 19.Chlapci ale k otci nemusí. Otec byl na své děti zlý když jsme žily spolu, děti sy to pamatují. Oni jseu rádi, že už jsou velcí, ale ten malý, si taky všechno pamatuje a myslím, že se otce bojí, ale zákon je zákon, to dítěti nevysvětlím.
@věrka 24 píše:
Synovy je šest. Proč k němu nechce nevím, on se o otci bavit nechce. Já mám ještě syny 15 a 19.Chlapci ale k otci nemusí. Otec byl na své děti zlý když jsme žily spolu, děti sy to pamatují. Oni jseu rádi, že už jsou velcí, ale ten malý, si taky všechno pamatuje a myslím, že se otce bojí, ale zákon je zákon, to dítěti nevysvětlím.
Já jsem synovi říkala, že ho má táta rád, ale on mi řekl, že tátu rád nemá a že k němu stejně nepude.
@věrka 24 píše:
Kontaktuj sociálku s prosbou, aby Ti dali kontakt na dětského psychologa, že to chceš řešit. Oni mají psychology, kteří jsou zvyklí pracovat s dětmi z rozvrácených rodin. A pokuste se zapojit pana otce do adaptace. Nenechávej to být. Otec bude dělat dál problémy a sama nejlíp víš, že to může dopadnout tak, jak Ti vyhrožuje.
Ty sama víš, jestli kluka navádíš nebo ne a jestli ho nenavádíš, stejně Ti nikdo věřit nebude. Udělej to pro toho malého. Je určitě možný i asistovaný styk dítěte s otcem, ale už nevím, kde se to provozovalo. Možná to byl Fond ohrožených dětí… Ale tohle sama nezařídíš, potřebuješ odbornou pomoc.
@věrka 24 píše:
Já jsem synovi říkala, že ho má táta rád, ale on mi řekl, že tátu rád nemá a že k němu stejně nepude.
Tak jedině prozatím říct pravdu. Co se stane když jezdit nebude. A zkusit si zjisti co udělat, aby tam kluk nemusel stejně jako starší sourozenci. A nebo aby to byly schůzky s dohledem
To mě fakt nadzvedlo. Táta de.bil, který se pět let nestaral a ještě dětem ubližoval. Syn se ho bojí, ale MUSÍ k němu chodit, protože jinak hrozí, že ho stát sebere matce (kterou bude ještě vinit za to, že syn k otci nechce!!!
) a dá ho do péče otci, který na něj léta kašlal. To jsme to tedy dopracovali, pěkná zvrácenost. ![]()
@Netopirek píše:
Tak jedině prozatím říct pravdu. Co se stane když jezdit nebude. A zkusit si zjisti co udělat, aby tam kluk nemusel stejně jako starší sourozenci. A nebo aby to byly schůzky s dohledem
Chci požádat doktorku dětskou o pomoc. Sociální pracovnice mi slíbyla, že mi pomůže sepsat žádost o styk s dohledm, ale nakonec se nic nedělo, mám jít se synem a s otcem na výlety a pakpožádat soud o styk. Nevíte od kolika let bere soud názor dítěte.
@věrka 24 píše:
Chci požádat doktorku dětskou o pomoc. Sociální pracovnice mi slíbyla, že mi pomůže sepsat žádost o styk s dohledm, ale nakonec se nic nedělo, mám jít se synem a s otcem na výlety a pakpožádat soud o styk. Nevíte od kolika let bere soud názor dítěte.
Ještě asi požádám o pomoc právníka.
Já si na Tebe vzpomínám, ty starší děti k otci nechtějí, protože ví, jak s k nim choval ještě před rozvodem a on potom, tuším, tvrdil, že na syna nemá čas.. tak teď už zase čas má, když vidí, že na Tebe nezabírá jeho vydírání sebevraždou pokud odejdeš, nezájem, nedodržování styku nebo pomlouvání tchýní před synem
Tu právničku máš? Co Ti radí ona? Když jste řešili tu nechuť starších dětí ke styku, řešili jste oficiálně i to týrání?
@věrka 24 píše:
Je to různé, někdo se ptá i pětiletých, někoho nezajímá ani desetiletý.
A s doktory vím, že k soudu jsou potřeba posudky jejich doktorů. Nemůžeš mít jen tak nějakého.