Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Mám tu takový problém a nevím, jak si to mám vysvětlit a nevím, jak o tom přemýšlet.
Je mi 18 let, jsem na střední škole. Před 4-5 měsíci jsme se dozvěděly (já, máma a sestra), že má otec milenku. Samozřejmě, že byly hádky, dohady. Já i sestra jsme mamku podporovaly, snažily jsme, aby myslela na něco jiného. Byly tu situace, kdy otec vztáhl na mamku ruku před námi, samozřejmě jsme se mu postavily a chránily jí. Po dvou měsících se však mamka s tátou dali dohromady. Vztahy tady nebyly moc dobré. Navíc táta přivedl svoji milenku k nám a nadával jí a mamce též.
Potom táta spal v autě se svojí milenkou a jejím dítětem, jelikož její přítel ji též zbil a vyhodil jí z domu. (kvůli tátovi)
Po měsíci spaní v autě se odstěhovala na azyl. Kde teď přebývá. Dozvěděly jsme se, že milenka je těhotná a je ve druhém měsíci.
Problém je ten, že nám nic z toho nebylo řečeno a dozvídaly jsme se to od jiných lidí. Když jsme to tátovi řekly, že to víme, naštval se, klasicky bouchnul do stolu a řekl, že nám do toho nic není.
Tátovi jsem v klidu řekla, že by mi nevadilo, kdyby měl milenku nebo si našel jinou známost. Přijala bych to v klidu.
Mamka to bere v klidu, nechápu její myšlení. Ví, že s tátou spává jina, ona s ním taky spí, vaří, pere… Mámě se vysmívá, že je blbá.
Vůbec nevím, co mám dělat, co si o tom mám myslet. I když máma ví, že je jeho milenka těhotná, bere to v klidu a žije si s ním dál, jako kdyby žádný další dítě nebylo.
Jsem z toho zoufalá, přece taky máme právo o tomhle vědět. Přece je to rodinná záležitost a nějak by se to vyřešit dalo, ale podle něho nemáme vůbec žádné právo, a jak sám prohlásil ( i kdybych se kuvil s dvaceti kurvma, tak vám do toho nic není )
Tak uz podle jeho slovniho projevu usuzuju, že na urovni nebude.. Takže bych se do toho ani nezapojovala a hlavně by mela máma vědět, jak by si to predstavovala. Nějaké vypořádání majetku, rozvod? To bydli předpokládám porad spolu a do toho tehotna milenka v azylu
No možná se přestěhuje, to nenarozeny by ho melo donutit, ikdyz od takovýho charakteru neni jistý nic.
@HyeRi No popravdě se ti to asi nebude líbit, co ti napíšu, ale ona to tvoje záležitost opravdu tak úplně není. Tvůj otec je ženatý s tvojí matkou - takže primárně je to záležitost JEJICH vztahu… a s tím, s kým spí, se dětem opravdu svěřovat nemusí. Co bys chtěla - aby otec svolal rodinnou radu a řekl „milé dcery, spím s xxx“ nebo třema dalšíma… tohle by ti přišlo normální??? Mně osobně ani trošku. A krk na to, že ty rodičům taky nebudeš říkat o každém, s kým se vyspíš, takže trošku vychladni.
Jistě, je to otec od rodiny, a ty jsi jeho dcera. Ale otcův pohlavní život prostě není záležitostí dcery, zlob se jak chceš, ale on se ti opravdu nemusí ani svěřovat, ani zpovídat, ani tě žádat o schválení.
Je blbé, že se to dozvídáte oklikou, respektive kolik se toho dozvídáte a jak to působí na rodinu… jen říkám, že v tomhle případě s nezatahováním dětí do těchto věcí naprosto souhlasím.
Ad chování tvojí matky. Je ti osmnáct, no tak počkej ještě patnáct, dvacet let, a možná to chápat budeš. To je další věc, proč souhlasím s tím, že do tohohle se děti tahat nemají - holky tvého věku prostě nemají ani mentální vyspělost, ani zkušenosti na chápání, jak složité jsou v tomhle motivace, city a taky třeba snahy o udržení rodiny.
Tvoje máma je jen člověk, jakkoliv je to nelogické nebo ponižující, může si myslet, že ho tím udrží… že ho přivede zpátky domů… nebo ho prostě může mít ráda. A nebo jí to taky může být opravdu jedno, co já vím. Lidská duše je opravdu složitá a málokdo z nás je svatý. Ale jak říkám, to pochopíš sama až daleko později, v osmnácti opravdu ne.
Suma sumárum, buď si na otce naštvaná jak chceš, na to máš plné právo. Ale řešit tuhle situaci by měla tvoje matka, a ty bys ji dokonce neměla ani ovlivňovat a kecat do toho. Právě proto, že do toho tak úplně nevidíš.
Jistě, v tomhle případě otec je haj. l a všechno je jasné. Ale ty nejsi tvoje matka a jen ona ví, jestli zvládne odchod finančně, emočně atd, jasné? Z tvojí strany by nebylo úplně fér ji strkat k jednomu nebo druhému řešení, nebo něco rozhodovat za ni.
Navíc když se v tom sama nevyznáš, a myslím, že trošku ani sama v sobě. Na jednu stranu tvrdíš, že by ti milenka byla jedno, na druhou se vztekáš, že přece máte právo a proč to s vámi otec neřeší. To je dost protimluv, uvědomuješ si to…?
Každopádně, v téhle situaci každá rada drahá… za mě by to asi bylo zacpat uši, snažit se to přežít a soustředit se na svůj vlastní život. Tohle opravdu sama nerozsekneš a k chápání na tom taky nic moc není. Udělat milence dítě je prasárna, milenka v azylu taky, spát se dvěma ženskými ani nemluvě… a co je za motivací tvojí mámy, to ví asi jen ona.
Jak říkám, jakkoliv blbě to zní, ty a tvoje sestra tohle nevyřešíte, vás se to opravdu týká jen nepřímo. ![]()
Je jasné, že se tě to dotýká, ale je to hlavně věc tvých rodičů a jak vidno, matka je s tím smířená a nic se tím pro ni nezměnilo…i když teda se ten tvůj příspěvek četl smutně…je těžko uvěřitelné, jaké vzájemné vztahy také mohou být…
Ano, samozřejmě, že chápu, že je to jejich věc.
Asi jsem to špatně vysvětlila.
Já bych se nezlobila, kdyby se táta sebral a začal si žít nový život s jinou ženou. Chápu, že někdy to přijde, zase se zamiluje, chce být s jinou, bude s ní mít dítě, to se stává, ale hrozné je to, že nalhává mámě, že s ní zůstane, přitom má někde další dítě, které brzo bude na světě.
Ano, přijde mi nelogické zachraňovat tuhle rodinu. Kdybychom byli taková ta normální rodinka, brala bych to, ale to nejsme. Už odmalička jsem byla svědkem, kdy táta matku bil, nebyly to malé rány. Nedá se na to koukat, po tolika letech to opravdu nejde, koukat se na to, jak jí bije. Naše rodina není rodina a nikdy nebyla.
Rodiče s námi nikdy nic nepodnikli. Není to tím, že by na to neměli, je to tím, že oni nechtěli. Radši dají každý druhý den 390 za tabák, místo toho, aby radši ušetřili a mohli bychom někam vyrazit. Rodiče si myslí, že stačí dítěti dát najíst a napít. Samozřejmě, nějaké děti nemají ani to, ale pokud už mám dítě, musím ho nějak vést, učit ho věcem, věnovat se mu, podporovat jo a vyvíjet. Něco z toho se dá i bez těch peněz, podpora dítěte, rady, promluvit si o něčem s ním..
Samozřejmě, že nám neřekne, s kolika se vyspal, ale přeci, když už spím jinými ženami, tak to dělám tak, aby se o tom další nedozvěděli. A hlavně tedy děti ne.
Mě trápí to, že tu „ani nejde dýchat“. Nejde koukat na to, jak jí bije. Otec ponižuje mě i sestru. Ponižuje nás před našimi přáteli a rodinou.
A navíc, abych to celé doplnila.
Před pár měsíci jsem našla dokument od soudu, kde bylo napsáno, že mým otcem je někdo jiný. Samozřejmě, to chtěli nějak zakecat.
Já s otcem jsme si to vyříkali. A teď jsem se dozvěděla, že to řekl své milence, která tedy bydlí na azylu, kde bydlí má spolužačka. Samozřejmě se to rozneslo a už to všechno ví.
Když jsem tedy toto oznámila rodičům, chtěla jsem radu, jak se s tím vypořádat. Nakonec mi řekli, že si moc stěžuju a ať dám pokoj. Hrozně se v tom už motám a nevím, jaký mám mít vůči nim postoj.
@yasmine5
Táta s mámou nejsou manželé. Nemáme ani vlastní barák, jsme v pronájmu. Máma bere dávky od státu a táta pracuje. Žádné velké prachy to nejsou. Bere minimální mzdu, kvůli jeho dluhům.
https://www.emimino.cz/…rankovani/6/?…
Tady ma dotycna dite a zve si kadernici domu ![]()
Otec je idiot a matka je evidentně zoufalka. Pokud už jednou odešel neměla jej nikdy brát zpět, teď si on užívá mama hotel, zároveň pigluje milenku a všichni mu to na oko schvalují nebo minimálně tolerují. Užívá si jen samé výhody, ale takhle to v životě nefunguje, aspoň ne dlouhodobě.
Já si na rozdíl od ostatních myslím že to je i zakladatelky věc. Nemluvím tady o zachraňování rodiny či vztahu, to opravdu není její záležitost, ale co se týče vztahů doma tak ona taky člověk patřící do rodiny a musí v tomto negativním prostředí žít, čili jí do toho je hodně.
Zakladatelko nevím kolik ti je, ale pokud nejsi ještě plnoletá tak zajdi na sociálku, řekni v jakém prostředí žiješ, pěkně popravdě. Měli by ti pomoci, anebo minimálně poradit. Pokud už ti bylo 18 tak radím si najít práci a odstěhovat se, klidně spolubydlení s někým, ale hlavně pryč. Matka ani otec ti do života už nic dobrého nedají.
@vonajebohyne píše:
https://www.emimino.cz/…rankovani/6/?…
Tady ma dotycna dite a zve si kadernici domu
divné, že by prázdniny?
Přišlo mi to celé přitažené za vlasy už od stati - spaní s milenkou v autě, milenka čeká dítě v azylu.
Teď je to tedy jasné - spisovatelka:))
@Konnny píše:
Přišlo mi to celé přitažené za vlasy už od stati - spaní s milenkou v autě, milenka čeká dítě v azylu.
Teď je to tedy jasné - spisovatelka:))
Tak nejak. Milenka, domaci nasili, tehotenstvi milenky a azyl. Pak pridala dluhy a matku na davkach, utraceni za tabak. A pribeh graduje nevyjasnenym otcem v RL
.
@vonajebohyne
Oni rodiče vlastně ani nejsou manželé, otec vlastně není otec. Kamarádka je rovněž v azylu.
Autor - ka by měl psát scénáře do Nebezpečných vztahů ![]()
Já vím, ale opravdu to tak je.
Ono milenka mého táty měla by užt, bydlela s chlapkem, ale vyhodil jí, protože táta za ní chodil. Neměla kam jít, tak spala v autě, ona to není zas tak chytrá ženská, kdyby byla, tak není s tátou.
Teď je opravdu na azylu, jelikož nemá peníze, žádné vzdělání nemá, takže co jí zbývá.
Ráda bych si tohle všechno vymýšlela, ale to, že nejsem jeho dcera bylo jasné už dávno. Já byla od celé rodiny jiná, vzhledově samozřejmě.
Zkrátka jediného koho teď mám, je sestra, ta už na štěstí žije jinde s dítětem a manželem. Ona je pro mě teď to útočiště. Vždycky to tak bylo.
Ráda bych do nebezpečných vztahů a pokecala s Honzou Musilem, zbožňuju ho.
@HyeRi píše:
Já vím, ale opravdu to tak je.Ono milenka mého táty měla by užt, bydlela s chlapkem, ale vyhodil jí, protože táta za ní chodil. Neměla kam jít, tak spala v autě, ona to není zas tak chytrá ženská, kdyby byla, tak není s tátou.
Teď je opravdu na azylu, jelikož nemá peníze, žádné vzdělání nemá, takže co jí zbývá.
Ráda bych si tohle všechno vymýšlela, ale to, že nejsem jeho dcera bylo jasné už dávno. Já byla od celé rodiny jiná, vzhledově samozřejmě.
Zkrátka jediného koho teď mám, je sestra, ta už na štěstí žije jinde s dítětem a manželem. Ona je pro mě teď to útočiště. Vždycky to tak bylo.
Ráda bych do nebezpečných vztahů a pokecala s Honzou Musilem, zbožňuju ho.
Ty jsi též toho rozumu moc nepochytila.