Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pipilota Citrónie píše:
Překrucuješ. Chápu člověka který vyrůstal v rodině kde ho bili, že nemá moc představu jak se chovat k dítěti, což neznamená že schvaluju jeho chování.
Ja vim, jak to myslis. Proste mam v tomto nulovou toleranci a empatii. Pro me je to tabu. Nemuzu si pomoci. S nekym takovym bych nebyla ani ve vztahu, kazdy ma proste jine priority. Mne zase nevadi veci, ktere by treba iritovaly nekoho jineho.
@Jorik81 píše:
@Jana206 Já bych to nedala. Vztáhnout manžel bezdůvodně ruku na naše děti, nebudu s ním ani mluvit ani spát.
No v tom se právě nezhodnem, protože jak jsi správně napsala ten člověk má hnusné dětství a potřebuje to zpracovat a mluvit o tom, uzdravit to, potřebuje pochopení a přijetí, a následně může upevňovat láskyplnější chování k dceři
@BloomingGorgeous píše:
Rozumim Tvemu postoji a v necem se mi libi. Akorat pro me je ta predstava, ze je manzel agresivni a bojim se ho nechavat s dcerou o samote, proste odpuzujici a strasidelna. Nemuzu si pomoci. Souhlasim, ze rodina se ma snazit prekonat problemy spolu.
Děkuji.
@Jana206 píše:
A kdo tady píše, že ten otec s ní třese, tluče a bůhví co ještě?To sis domyslela ty.
Proč bych si měla dělat srandu?
Nejsem z těch, které dovolí, aby s ním dítě cvičilo, se skřetem rozcapeným bych byla hotová raz dva. Kolikrát hledím, s jakým dítětem jsou rodiče schopní vyjít na veřejná místa a nedokáží ho ani přiměřeně usměrnit. To je ale na jinou diskuzi.Ani odborníkovi by pár vět, které napsala zakladatelka, navíc stylem, že ona a holčička jsou Ti největší chudáci, nestačilo.
Taky jsme byli s dětmi na testech, u syna (před pár lety) k vůli mimořádnému nadání, ale kromě testů syna ho zajímala nejen moje výpověď, ale i výpověď nejlépe dalších dvou rodinných příslušníků(otec a babička).
U jedné dcery řešíme určité problémy, dotazník jsem dostala pro celou rodinu a i pro blízkou kamarádku, jak se dítě jeví jim.Takových dětí, kterým matinka hraje do noty a obhajuje jeho chování, je hodně. Ono se často stává, že muž bývá ve výchově střízlivý a vidí vše s odstupem(už proto, že s dítětem netráví tolik času).
Příspěvek upraven 20.07.17 v 08:46
tak á nevím, jsme na straně dva, tak bys to snad mohla zpětně opakovaně přečíst, ne? Tak ti to nakopíruju : Zbytecne na ni krici, bezduvodne ji dava na zadek a to jeste hrbetem ruky.. Hned zacne jecet rvat ji to z ruky, lomcovat s ni. pak ji prasti nebo zarve. uz nekolikrat bylo zle, kdyz jsem dceru branila…ještě něco je potřeba? Není žádné chování tříletého dítěte, které by mohlo ospravedlnit takové jednání dospělého chlapa. Ať se to snažíš zamluvit jakkoliv.
@Amys píše:
@Jana206 Já asi počkám na další příspěvky zakladatelky, protože takhle je to jen zbytečné nekonstruktivní tlachání.
Tak tak. Jen aby to nebyla další anonymní hrdinka, která si založí diskuzi na poměrně závažné téma, které má spoustu úhlů pohledů a spoustu otazníků, které do původního dotazu nejde dát a už se ani neozve.
Chápu, že je hezky, jsou prázdniny, ale kdybych založila diskuzi takového kalibru, aspoň chvíli tu budu a budu doplňovat dotazy a dohady diskutujících. Není to přece diskuze o výběru vhodného dudlíku, kdy můžu vznést dotaz a mrknout až večer ![]()
@Amys píše:
Za prvé nevíme, zda ho skutečně tluče (já tedy tříleté dítě ani neplácnu, ale tohle každý může mít nastavené jinak) a za druhé @Jana206 píše, že neobhajuje bití dítěte, ani nepřiměřené tresty. To tu asi neschvaluje nikdo, takže to přestaňte podsouvat.
zaprvé nevíme, zda ho skutečně tluče? Děláte si srandu? Nebo tedy to co popsala zakladatelka není tlučení dítěte? Nebo budeme tedy spekulovat tvrdit, že si to zakladatelka vymyslela, dítě je skřet a tatínek na ní nevztáhne ruku?
@terinka4444 píše:
tak á nevím, jsme na straně dva, tak bys to snad mohla zpětně opakovaně přečíst, ne? Tak ti to nakopíruju : Zbytecne na ni krici, bezduvodne ji dava na zadek a to jeste hrbetem ruky.. Hned zacne jecet rvat ji to z ruky, lomcovat s ni. pak ji prasti nebo zarve. uz nekolikrat bylo zle, kdyz jsem dceru branila…ještě něco je potřeba? Není žádné chování tříletého dítěte, které by mohlo ospravedlnit takové jednání dospělého chlapa. Ať se to snažíš zamluvit jakkoliv.
Pořád je to vyjádření jen jedné strany a nevíme, co tomu předcházelo. Nevíme, jestli nejde o dítě, které na běžné upozornění neuposlechne a jestli se ho maminka ještě vehementně nezastává
Nevíme, jestli si dítě vztekem nevyřvává další a další hračky.
Každá to vnímáme jinak, ale já v tom vidím jen jednostranný kusý pohled, dokud nebudou další informace, je zbytečná ztráta času dál diskutovat.
Ono pokud ho matka utluče argumenty už dřív a dítě neustále obhajuje, nedivila bych se mu, že vidí rudě. To musí ale oni řešit spolu.
Copak Ty ses nikdy nesetkala s takovými matkami, pro které je dítě středobod světa a otec(druh matky) se raději ani nevyjadřuje, protože by stejně nic nezměnil.
My jsme měli sousedy, u kterých byl takový boj co se týče chování syna, na denním pořádku. Každý měl kus pravdy(ten muž ale víc, matka mu tolerovala) a ani jeden nedokázal ustoupit. My jsme to někdy sousedce i říkali, pokud byla v dobrém rozpoložení, na společném dvorku, ale vždy si našla „svoji pravdu“
Přitom jsme viděli, že ty konflikty vytváří hlavně ona a ještě se staví za dítě proti chlapovi. O moc starší nebylo, bylo to školkové dítě.
@terinka4444 píše:
zaprvé nevíme, zda ho skutečně tluče? Děláte si srandu? Nebo tedy to co popsala zakladatelka není tlučení dítěte? Nebo budeme tedy spekulovat tvrdit, že si to zakladatelka vymyslela, dítě je skřet a tatínek na ní nevztáhne ruku?
Ty máš webkameru a vidíš zakladatelce až do kuchyně? Fakt jsi tak naivní? Za ta léta, co se chodím, jsem se několikrát setkala se smyšlenými příběhy a vyhrocenými konflikty jednou stranou. Často se stalo, že zakladatelku poznal někdo z jejího okolí a napsal, že je to trochu jinak. Postupem času, další diskuzí se zakladatelkou, se zjistilo, že je vše poněkud jinak.
Fakt nemáš aspoň trošku nějakou brzdu, která by připouštěla, že vše může(nikoliv nutně musí) být jinak?
@Pipilota Citrónie píše:
Zas internetové hrdinky, co by se hned rozváděli a odcházeli od tyrana
Jste rodiče vyřešte to spolu posilní vás to, pokud byl manžel bit v dětvství je to blbý ale ne nepřekonatelný, mluvte o tom, jak se cítil, jestli chce, aby se takto cítila dcera, zkus mu koupit knihu jak mluvit aby děti poslouchaly.
Někdy chlap lépe slyší na to, že ho miluješ chápeš a chceš mu pomoct jak na dceru než na to že je neurvalec a na ultimáta
Hele, většinou s tvými chápavými názory souhlasím. Ale tohle je pro mě něco úplně jiného. Já bych prostě nesnesla, aby dítě žilo v takovém prostředí, aby se bálo… To zanechá následky na celý život.
Zakladatelko, jak se chová k tobě?
Nestiham vsechno docitat. Ja se ho rozhodne nebojim. Po te co ji u tech rybicek dal na zadek, jsem si to s nim vyridila. Uklidnil se. Jinak s dxeou se na vsem domluvim, neni to tak ze ji vsechno dovolim. To vubec. Ale kdyz neco chce a je hodna nebidim duvid proc ji to nekoupit. Jinak to, ze se k ni nechova hezky iz me reklo vice lidi. Dcerka je velmi chytra a citliva. Potom prijde zamnou a pta se me pro tata krici a dava ji na zadek?
@Jana206 píše:
Ty máš webkameru a vidíš zakladatelce až do kuchyně? Fakt jsi tak naivní? Za ta léta, co se chodím, jsem se několikrát setkala se smyšlenými příběhy a vyhrocenými konflikty jednou stranou. Často se stalo, že zakladatelku poznal někdo z jejího okolí a napsal, že je to trochu jinak. Postupem času, další diskuzí se zakladatelkou, se zjistilo, že je vše poněkud jinak.Fakt nemáš aspoň trošku nějakou brzdu, která by připouštěla, že vše může(nikoliv nutně musí) být jinak?
Proč se obtěžuješ s komentářem na něco, co je podle tebe smyšlené? Nechápu tě. Možná je pro tebe normální děti mlátit a nešokuje tě to, což je tak jediné vysvětlení toho, proč se zastáváš týrání dítěte. Nebo se nudíš a reaguješ na něco, co je podle tebe vymyšlená pohádka. V tom případě nechápu, proč tady ztrácíš čas.
@123Soňa píše:
Hele, většinou s tvými chápavými názory souhlasím. Ale tohle je pro mě něco úplně jiného. Já bych prostě nesnesla, aby dítě žilo v takovém prostředí, aby se bálo… To zanechá následky na celý život.Zakladatelko, jak se chová k tobě?
Myslím, že z diskuze vyplynulo, že v žádném případě neschvaluji takové prostředí, ani bití dětí ani psychické týrání, jen jsem chtěla napsat, že ten chlap je asi v koncích a potřebuje ppmoc, ne odsuzování, ultimáta a pod, ale pomoc, pochopení a lásku. Těžko se dává láska člověku který se chová neurvale k dítěti ale stojí to za pokus. Prostě naučit toho druhého jednat s dcerou. Povzbuzovat ho v dobrém a nekritizovat za chyby. Výborná je kniha jak mluvit aby děti poslouchaly je to jako komiks takže by to mohl prelouskat i chlap.
@Anonymní píše:
Nestiham vsechno docitat. Ja se ho rozhodne nebojim. Po te co ji u tech rybicek dal na zadek, jsem si to s nim vyridila. Uklidnil se. Jinak s dxeou se na vsem domluvim, neni to tak ze ji vsechno dovolim. To vubec. Ale kdyz neco chce a je hodna nebidim duvid proc ji to nekoupit. Jinak to, ze se k ni nechova hezky iz me reklo vice lidi. Dcerka je velmi chytra a citliva. Potom prijde zamnou a pta se me pro tata krici a dava ji na zadek?
Nejdůležitější v celé té věci je to, jak se k tomu staví manžel sám. Uvědomuje si, že jeho chování není v pořádku? Nebo má pocit, že jedná správně?
Pokud si problém uvědomuje a rád by věci změnil (jenom to neumí), určitě se s tím dá pracovat - z Tvého příspěvku je cítit, že ho automaticky nezavrhuješ a že bys mu ráda pomohla, což je super. V takovém případě bych neváhala s návštěvou odborníka, to za prvé. A za druhé, nenechávala bych ho nějakou dobu problematické situace řešit, ale ukazovala mu, jak je řeším já. Ony tyhle věci nebývají automaticky o nějakých „psychopatech“, jak tu nesmyslně zaznělo - jsou to zažité vzorce chování, které se člověk musí vědomě odnaučit. Když jinou reakci sám nezažil, ve chvíli stresu sklouzne k tomu, co zná, často aniž by si to vůbec v tu chvíli uvědomil.
Pokud ovšem manžel k práci na sobě ochoten není a problém si odmítá připustit, bude to těžko řešitelné - protože není možné změnit něčí chování, pokud on sám nechce.
Ted docitam. Myslim, ze spousta situaci co probhela, byla zbytecna. Opravdu nejsem zaslepena matka. Vim ze dceru miluje to bezpochyby, ale neumi s ni jednat. Jakmile zacne dcera si neco vynucovat, tak hned je z to hysterickej. Pritom staci ji to vysvetlit popripade si ji nevsimat a ona se uklidni. Neni duvod ji davat na zadek nebo po ni rvat.
@BohunkaP píše:
Nejdůležitější v celé té věci je to, jak se k tomu staví manžel sám. Uvědomuje si, že jeho chování není v pořádku? Nebo má pocit, že jedná správně?Pokud si problém uvědomuje a rád by věci změnil (jenom to neumí), určitě se s tím dá pracovat - z Tvého příspěvku je cítit, že ho automaticky nezavrhuješ a že bys mu ráda pomohla, což je super. V takovém případě bych neváhala s návštěvou odborníka, to za prvé. A za druhé, nenechávala bych ho nějakou dobu problematické situace řešit, ale ukazovala mu, jak je řeším já. Ony tyhle věci nebývají automaticky o nějakých „psychopatech“, jak tu nesmyslně zaznělo - jsou to zažité vzorce chování, které se člověk musí vědomě odnaučit. Když jinou reakci sám nezažil, ve chvíli stresu sklouzne k tomu, co zná, často aniž by si to vůbec v tu chvíli uvědomil.
Pokud ovšem manžel k práci na sobě ochoten není a problém si odmítá připustit, bude to těžko řešitelné - protože není možné změnit něčí chování, pokud on sám nechce.
On mi neprizna otevrene, ze dela neco blbe. Ale vidim, ze o tom premysli. Me jeho na jedne strane lito. Otec ho mlatil, matka byla chladna. Na druhou stranu je dospely a mel by pochopit, ze takhle fakt ne.
Nebo dcera se ted nsucila plavat a potapet, coz je supr, ale nechce byt ve vode s nim. Protoze ji haze do vody a dela kraviny a dcera mu pak neveri. On se pak nastve. Proste cely je to na hlavu. Muj 20 letej bracha to s ni umi lip jak vlastni otec.