Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj hledám někoho kdo zažil dva a více potratů, moc by mě zajímali vaše zkušenosti, jak jste se s tím vyrovnanli popřípadě co vám pomohlo k dalšímu těhotenství.
Ahoj, tak já jsem kdysi podstoupila celkem 4 interupce
…
Mám celkem 3 děti…takže otěhotněla jsem během toho všeho normálně, bez problémů…a samozřejmě, že mě to dodnes bolí, nevyrovnala jsem se s tím, ale byly bohužel během těch let situace a okolnosti, které mi nedovolily si to nechat…dodnes se s tím špatně vyrovnávám, je to těžké, ale už se stalo, jednak dvě interupce byly ze zdravotních důvodů a zbývalé dvě z nechtěnosti hlavně ze strany exmanžela…jsem podruhé vdaná…je to povídání na dlouho…tak hlavně, ať každý hned takové lidičky jako jsem já hned neodsuzuje…tam záleželo taky hodně na rodinných poměrech a bydlení a hlavně ještě na selhání antikoncepce…no každopádně se s tím špatně člověk sám vyrovnává ![]()
Já to chápu. Já jsem po dvou samovolných potratech, ale zjistli mi příčinu teda doufam, že to je příčina těch potratů, tak už to snad příště vydržim do konce.
makulka7 píše:
Já to chápu. Já jsem po dvou samovolných potratech, ale zjistli mi příčinu teda doufam, že to je příčina těch potratů, tak už to snad příště vydržim do konce.
Já mám za sebou 3 samovolné a zatím příčina zjištěna nebyla, není mi z toho zrovan nejlíp.
To je mi opravdu moc líto, ale někde jsem slyšela že se na to v některých případech ani nepřijde…a přesto ženy otěhotní a dítě donosý. Mě to zjistli hned po genet. vyšetření…možná, že je lepší vědět že člověk něco má…dá se tomu třeba z části předcházet, ale i tak mam ze všeho hrozně obavy a dalšího neúspěchu se bojím pořád
ahojky,včera jsem byla na druhé revizi.je mi z toho smutno ale nevzdám to a za 3 měsíce to budem zkoušet zase.
anonymní,já interupci neodsuzuju ale 4×?tak to už je silné kafe,na to myslím žádné výmluvy neplatí,to se na mě nezlob!!!ani se ti nedivím že ses s tím ještě nevyrovnala,to se nestane asi nikdy!!!!nezlob se na mě,ale takových lidí mi líto není!!!!!!!!!
makulka7 píše:
To je mi opravdu moc líto, ale někde jsem slyšela že se na to v některých případech ani nepřijde…a přesto ženy otěhotní a dítě donosý. Mě to zjistli hned po genet. vyšetření…možná, že je lepší vědět že člověk něco má…dá se tomu třeba z části předcházet, ale i tak mam ze všeho hrozně obavy a dalšího neúspěchu se bojím pořád
No právě mám v sobě pocit, že kdyby něco našli cítila bych si líp, uvidím co bude na další konzultaci a i dr. má plán pro případ, že se nic nenajde, tak uvidíme co bude dál.
Tak aspon že tak. Včera jsem byla u dr. a docela mě potěšila můžem se začít snažit a že prý až otěhotním tak si k ní doběhnu a budu asi nejspíš píchat injekce......no abych pravdu řekla, taky jsem ve skrytu duše doufala, že se něco najde…nevydržela bych dalších milion vyšetření…jenže nejhorší je že mi nikdo nezaručí jestli i ted když už víme příčinu bude vše ok
Hoj Makulko,
takže máš asi nějakou mutaci když injekce?
Musím přiznat, že mi útržky z tvého povídání připomínají můj příběh.
Já jsme otěhotněla celkem 3×, ale nikdy to nedopadlo.
První těhu léto 2009: vše probíhalo dobře až do cca 8 tt, pak špinění. Zjištěn hemtom, hospit. a po pár dnech lepší a propuštěna. Ještě kontrola asi týden po propuštění dobrá. Ovšem ve 12 tt špinění a zjištěn zamlklý potrat. Kyretáž
pak jsem otěhotněla do 3 měsíců, ale samovolně potratila v cca 6 tt, pak jsem otěhotněla v létě 2010 a potratila asi v 5 tt. Můj dokrot mě celou dobu utěšoval, jakože to dobře dopadne když můžu otěhotnět, ale nikam mě poslat něchtěl. Až po tom třetím potratu jsem šla do Gennetu i s přítelem a tam zjistili pouze mě mutaci MTHFR heterozygot (neumím štěpit kyselinu listovou a tak když se krev pod vlivem hormonu maličko mění pak můžou být její vlastnosti zhoršeny - asi tak bych to popsala). Můj dr mi na to nic moc neřekl a dal mi jen Acidum Folicum. Touto mutací trpí hodně lidí, ale u něterých prostě problémy nidkdy nedělá. Já se už nedala a šťourala všude po netu a zjistila, že spousta žen na tom byla taky tak a úspěšně s touto mutací donosily mimi až když si začaly píchat nízkomolekulární hep. (např. Fragmin, Clexane, Fraxiparin tuším). A nebo jim byla aspoň před otěhotněním doporučena již naštěpená kyselina FEMIBIONE 800…
Hodně mi pomolo hledání tady na emimču a taky v porodnice.cz v poradně jednoho z nejlepších odborníků dr. Kouckého od Apolináře.
Baštila jsem tedy Femibione, Acudum Folicum a od obvodní jsem si pořídila žádanku do trombocentra na Karlově nám. v Praze. Tam mě sice obj. až na červenec 2011, ale když jsem volala, že jsem těhotná, tak jsem tam byla včera. Po prohlídce a popsání předchozích těhu mi preventivně nasadili injekce Fragmin 5000 a tak si už píchám. Ještě budu brát dáli Bůh do 12 tt hormon Utrogestan na podporu a opravdu věřím, že všechno dobře dopadne. Na první UTZ jdu ke svému gyndaři až za 14 dní (to budu cca 7+4 tt), tak tam snad už uvidíme srdíčko.
Holky nenechte se odrazovat jako předtím já. Myslím, že spousta rozumných lékařů věci řeší už po druhém nezdaru. Rozhedně nečekejte na třetí… Držím pěsti ![]()
Janča
Ahoj mam MTHFR mutaci akorát já jsem homozygot což je horší. No mě dr. řekla že až budu těhotná že mam přijít a že se na hematologii domluví zda si budu píchat nebo ne. Jinak beru femibion 800 tak doufam, že už to vyjde.
makulka7 píše:
Ahoj hledám někoho kdo zažil dva a více potratů, moc by mě zajímali vaše zkušenosti, jak jste se s tím vyrovnanli popřípadě co vám pomohlo k dalšímu těhotenství.
Ahoj, nezoufej. Já jsem měla dva samovolné potraty, vždycky v začátku těhotenství a jedno zamlklé těhotenství. Vyšetření jsem měla všechna v pořádku a že jsem toho oběhala. No a ted se mi v lednu narodila holčička a to je mi 36 let. Před otěhotněním jsem si nasadila Femibion 800 a hned jak jsem otěhotněla, tak jsem naběhla ke svému gynekologovi, aby mi napsal Utrogestan, ten jsem brala celé 3 měsíce. I přesto jsem v začátku těhotenství začla zase špinit a špinila asi měsíc, ale pak to přestalo a po překonání prvního trimestru už to bylo v pohodě. Přeju ti hodně štěstí a aby to už tentokrát vyšlo ![]()
Makulka: jojo homozygot je horší, ale když to tvoje lékařka ví a má v plánu s tebou „pracovat“, tak to dobře dopadne uvidíš… a to Femibione je opravdu velmi dobré! ![]()
Tingi: tak to je skvělé povzbuzení pro ostatní s podobnými zkušenostmi
Gtatuluji ke krásnému miminku ![]()
Tak super, že víš, kde je problém. Já potratila 3krát. U dvou těhotenství spontání potrat v 6 a 7tt a jedenkrát zamlklý potrat v 9tt zjištěno ve 12tt. Všechny vyšetření dopadla dobře, nikde žádný problém. Nevím, někdy si říkám, že ty těhotenství byla brzo po sobě vždy zhruba po 3 měsících, kdoví. Nicméně teď mám 2 děti a obě těhotenství skoro bez problémů. Nejhorší je se s tím srovnat po psychické stránce. Přeji ať je další těhotenství bez problémů!
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.