Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahojky maminky, momentálně řeším zda zvolit otočnou autosedačku nebo ne… Máte zkušenosti?
Mě se líbí, že bych si ji prostě otočila a byla by lepší manipulace s miminkem, ale výhody a nevýhody nevím…nikdo v okolí ji na miminko nemá, jen na cca 3lete a to už do ní leze samo…
Tak budu ráda za rady
![]()
Je těžká. Takže pokud ji budete přehazovat z auta do auta, tak nic moc.
Pokud se bavíme o 9-18 tak super, může být do protisměru a později otočit, dítě se tam dává taky o hodně líp než se tam cpát do boku aby jsi zapnula pásy. Nevýhodu žádnou nevidím. Já jí teda vyndavám tak dvakrat za rok když někoho vezu bez dětí ![]()
Mam a jsem spokojena. Pro nás staré rodiče s bolavými zády k nezaplacení.
Ano, je těžká. Proto ji mam v “hlavním” autě. V druhem, kde jezdí občas měla nejdřív vajíčko a pak sedačku z Lidlu. A pokud potřebuji ještě do třetího (třeba ji někam veze bracha), tak prehodim tu lehkou, nebo to proste musí prehodit chlap.
A doporučuji vyzkoušet, jak do konkrétního auta jde - pokud jsou v obchodě ochotni… Třeba do Fabie se dává fakt obtížné.
Já si dovolím říci svůj názor pokud máš miminko malé a stabilně nesedí alespoň dva měsíce patří dítě primárně do vajíčka. Pokud ti už dítě sedí a má dostatečnou váhu ano patří do větší sedačky ale otočné jsou pouze na isofix a někdy se stane že úplně v tom autě nesedí a dítěti pak padá hlava takže za mě doporučuji zajet do specializovaného obchodu všechno vyzkoušet dobře nastavit a pak se rozhodnout. Na to že s vajíčkem je lepší manipulace pokud někam jdeš a dítě spí vajíčko hodíš na kočárek obejdeš s ním všechny schůzky a zase ho můžeš hodit zpátky do auta aniž by se ti miminko probudilo. To s touhle velkou sedačkou nelze.
Kde zjistím, že dotyčná vybraná sedačka se vleze do konkrétního auta? Na netu jsem na nic nenarazila? ![]()
Zkus hodit dotaz do facebookove skupiny dětí proti směru. Hodně lidí to řešilo a už mají zkušenosti.
Zkus skupinu na Fb, Děti proti směru. Případně Autosedačky - bezpečí pro děti.
Otočná sedačka je fajn, mnohem snazší manipulace. Dítě snadno posadím z obou stran. A i si tam sama snáz vleze.
Doporučuji fb skupinu: Autosedačky - bezpečí pro děti.
Určitě tam poradí sedačku vhodnou podle mír dítěte, financí, typu auta a požadavků.
Já například otočnou mít nebudu moct, protože sedačku budeme často přemisťovat mezi auty. Ale kdyby zůstávala v jednom autě, tak to určitě zvážím jako jednu z variant a budu ji chtít na prodejně vyzkoušet.
Máme se jednom autě otočnou BR dualfix a v druhém čistě protismer axkid move. Používáme obě dvě tak stejne a bylo mi to tak nějak jedno do které sedačky dceru dávám. U ty otočný sem jo kolikrát bohchla do hlavy když sem ji měla otocenou do dveří. U ty protismerky se mi to nestává, protože tam ji dávám jiným způsobem. Jinak pro mě je jednodušší přehodit otočnou s isofixem i když se poměrně těžká, než klasickou pasovou.
Pokud hledáš pro novorozence, tak kup vajíčko. Dají se sehnat i na otočné základně, na kterou pak koupíš i otočnou pokračovací sedačku. Např. Nuna Pipa Next se základnou Base Next. A pak pokračovací Todl Next.
My otočnou máme, cca od roka a třičtvrtě kdy syn vyrostl z vajíčka a ta manipulace je super ve srovnání s neotočnou sedačkou u prarodičů.
Nevýhoda, nejde dát tak moc do lehu jako obyčejná. V našem autě pak prcku ve všech otočních padá hlava, před koupí ji vyzkoušej v konkrétním autu. My nakonec pořídili obyčejnou a jsme spokojeni.
My mame otocnou zakladnu Cybex, zatim mame vajicko a u toho je to celkem k prdu, ale verim, ze u te pokracovaci uz to vyuzijeme.
Pro tom, co malý vyrostl z vajíčka jsme pořídili otočnou Be Safe izi turn a nelituji..máme jen jedno auto, takže předávání nemusíme řešit, jeli jsme do specializovaného obchodu a tahle nám do auta opravdu zapadla nejlíp..nechali jsme si ji rovnou i připevnit a malý v ní jezdí úplně krásně, i když jsme předtím moc nejezdili..a manipulace s ní je úplně super..