Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Jana206 Já jen chci říct - mě teda poslouchala sestra miminko pokaždé.. Jen takovým tím malým přístrojem - na utz a i na monitory jsem pak chodila do porodnice (mám jí pět minut od baráku
) ale k těm polohám plodu - doktorky sestra dlouhodobě onemocněla, takže tam byla taková „bába“ šedivá, bylo jí minimálně přes 60 zjev teda hroznej, skoro jsem se lekla a zaučovala nějakou mladici *a koukla na mě a naprosto suverénně povídá vidíte, miminko leží takhle, tady má hlavičku, tady uslyšíme srdíčko, tady maminku kope!*** a měla pravdu - asi léta praxe!
To jsem docela koukala, ta co tam bývala dřív vždycky hledala srdíčko hroznou dobu..
Protože ty staré porodní asistentky neměly žádné jiné možnosti, vše se vyšetřovalo pohmatem případně tou „trubkou“.
Myslím, že v tomto jsou daleko zkušejší a fundovanější než dnešní lékaři, Ti mají jiné možnosti, které daleko víc využívají a polohu plodu třeba už ani určit nedokážou.
Mě právě říkají starší generace(zhruba ve věku mé mamky), že si s tím nemám dělat starosti. Protože za nich byla ta „trubka“ jediná možnost, jak kromě klasického vyšetření zjistit, zda je miminko v pořádku. O nějakém UTZ se jim mohlo jen zdát.
A pokud se něco stalo, tak se to taky zjistilo až po čase určitými změnami na RTG.
Riziko těchto komplikací je fakt malé, ale přesto ho nemůže vyloučit nikdo.
Ani v moderním porodnictví.
Ten domácí přístroj na poslouchání ozev nemám. Přijde mi to zbytečné a stresující, kdybych třeba srdíčko nemohla najít. Navíc,není to jako u dítěte, které už mi leží doma v postýlce, tam je šance ho zachránit.
Ale plod v děloze prostě nezachráním.
No necháme toho. Snad to příroda dobře zařídila a dobře to dopadne, všem ![]()
@CokeLady píše:
Od kdy se měří ozvy?Takovým tím udělátkem tou gumou přes břicho a jak dlouho to trvá? Moj gyndr. to má u sestry v ordinaci, nemusí se na to do nemocnice.
Ja chodim na KTG od 34tt, kazdy tyden aspon na pul hodky
.Muj gynekolog to ma u sebe v ordinaci-takze nastesti do nemocnice nemusim
![]()
Jani fakt se neotočil,celé těhu měl zadeček v mojí pánvi,ani jsme nevěděli pohlaví…nehnul se ani o píď
…jen hlavou a rukama…já nikdy nezažila to maxi kopání a kopání do žeber,zato mi neustále lezla z břicha jeho hlava,jak kdyby to byl vetřelec ![]()
Ahoj holky chtěla bych se zeptat jsem v 7tt-2dny a nemam ješte ozvy je to normalni nebo neni něco v pořadku děkuji za info nepamatujete jsi to nekdo
Nechápu co myslíš..jak jako ozvy v 7tt?
Na ozvy se chodí až ke konci těhu do nemocnice..převážně..
Myslíš srdeční akci? ![]()
Ano asi ano jsem v 7tt. a pry tam nejsou ješte ozvy tak nevim
Takže srdeční akce..
někdy se objeví srdíčko až dýl..počkala bych ještě chvíli. ![]()
Je děkuji to jste se mě uklidnila
asi to protože jsme v tom šoku jsme se ani na nic neptala tak snat to bude dobrý
To pravě na gyndě říkal po velikoncich hned v út jdu tak snat to bude v pořadku
Ahoj maminky jsem 38tt na křivku chodím od 35tt ke svému gyndaři. V prvním těhotenství jsem jezdila na ozvy od 36tt do porodnice, kde mi udělali křivku, následné vyšetření jestli se neotevírám a kontrola malého, placenty a plodové vody přes UTZ. Teď mi můj gyndař udělá jen křivku, zkontroluje malého přes UTZ a zeptá se mne jak se cítím. No a mě by zajímalo jestli je to běžné a stačí opravdu jen ta křivka a vyšetření přes UTZ? Do porodnice budu jezdit, až od 40tt, tak jsem z toho kapku nervózní.. ![]()
@Ivulka88 Je to běžné a dokonce se to i doporučuje. Na konci už ten vnitřní nález o ničem často nevypovídá, rodit můžeš v podstatě kdykoliv a naopak se uvádí, že zbytečným vyšetřováním se zvyšuje riziko zavlečení infekce. U prvního dítka jsem chodila na monitor i vyšetření do porodnice, u druhého mě do porodnice poslali až před termínem a i tak to na obou místech probíhalo podobně. Udělaly se ozvy, zkontroloval tlak a moč a přijďtee zase za týden. UTZ. pokaždé nedělali a uvnitř se také nehrabali.
@Ivulka88 Gratuluju k rozumnému gyndaři. Měla jsem to taky tak, chodila jsem si na prohlídky jenom nechat změřit tlak, vnitřní vyšetření jsem odmítala (nevidím k tomu žádný rozumný důvod) a ozvy jsem si nechala dělat dvakrát. Ani ten ultrazvuk jsem nechtěla a chodila jsem ke konci na kontroly po 14 dnech místo po týdnu. Důležité je opravdu zejména to, jak se cítíš.