Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky!
Měla jste některá v těhotenství problém s ozvy miminka? Mně řekli, že jsou zúžené, ale není to pořád. Točili mi je vícekrát a někdy byly horší a někdy lepší. Rychlejší, tedy zúžené byly hlavně, když sebou miminko hodně šilo. Mám docela strach, proto bych byla ráda za Vaše informace. Moc děkuji
S tímhle zkušenost nemám, ale myslím si že doktoři ví co dělají. Na metříku máš že jsi ve 37.tt takže miminko je už dost zralé a kdyby byl nějaký problém, tak asi přistoupí k CS. Zkus se nenervovat ať je v klidu i mimísek a kdyby se ti nějak nezdáli pohyby, tak upaluj do nemocnice. Ať si doktoři myslí co chtěj, je to tvoje dítě a radši tam jeď 10× zbytečně než jednou pozdě
Taky se přikláním k názoru jet do nemocnice víckrát a být za hysterku, než přijet jednou pozdě.
Buď v klidu, kdyby ty ozvy byly špatné, tak by si tě nechali v nemocnici.
Jestli to mám ještě v živé paměti, tak myslím že ozvy by měly být mezi 140 až 160. Když se malá v bříšku otáčela a řádila, tak to taky dost kolísalo.
ty pásy,monitory - já byla poprvé v 35+3 tt a chodím každý týden a min. na 30 minut,ale je to všude jinak…někdo chodí třeba až od ukončeného 38 tt…a třeba i na kratší dobu… ![]()
ale ozvy plodu jako takové…buď tím naslouchátkem nebo takovou tou krabičkou mi měřili v poradně někdy po 20 tt…ale už nevím přesně ![]()
Ahoj, já chodila od 38týdne.. Měřilo se 20 minut.. Chodila jsem po týdnu a po termínu (rodila jsem až 41+6) dokonce obden…
@vesper Nechci strašit, je to tak
A to to samo nezačlo, dali mi tabletu na vyvolání, jinak bych jí asi nosila ještě teď ![]()
já začala chodit na monitor(KTG) v 37tt jednou za týden,od 39+3tt každé 3 dny,rodila jsem 40+5tt.Natočení monitoru trvá cca 20min.+ prohlídka jak se otvírám,spíš horší byla ta fronta na ten monitor,měli tam jen dva a plnou čekárnu mamin,někdy jsem čekala i hodinu a půl,takže čtení a mp3 sebou ![]()
U normálně probíhajícího těhotenství většinou kolem 36.týdne.
Často tady i různě na netu čtu, že někteří gynekologové si ověřují ozvy při každé poradně asi od 20.týdne nějakým tím fetoskopem, buď tou klasickou železnou „trubkou“, co mají v porodnicích nebo dopplerovským přístrojem, ale můj gynekolog to nedělá
Jsem těhotná už potřetí, nikdy to nedělal, vždy se jen zeptal na pohyby.
Ne, že bych měla panický strach a ani tu nechci zavádět smutné téma mezi těhotnými, ale když nad tím tak přemýšlím, vnímání pohybů je velmi subjektivní záležitost. Zajímalo by mě, kdyby byl fakt problém, jestli by to gynekolog poznal jen vnitřním vyšetřením a pohmatem.
Někde píší, že ano, že by se měly projevit nějaké změny na čípku, v moči i ve výšce děložního fundu, ale někde píší, že jen zevním vyšetřením by to gynekolog nepoznal, protože aby se tyto změny projevily,musel by být problém(tím myslím ten nejvážnější, IUFD) min. několik dní - od úmrtí plodu.
Gynekolog není žádný nováček, má dlouholetou praxi.
Myslíte si, že je to v pořádku, že nekontroluje ozvy, jen se ptá na pohyby?
Má to někdo taky tak, že si lékař nijak neověřuje ozvy v pozdějším těhotenství do toho 36.týdne, než se točí monitory?
Já byla na prvním monitoru v 35. týdnu a hned zůstala na riziku na pozorování…Ondra měl moc vysoký tep…v klidu okolo 170,někdy to skákalo tak,že to nešlo ani měřit
…no dva týdny jsem ležela v nemocnici,kde jsem točila i tři monitory denně a až po těch dvou týdnech mě začali poslouchat,když jsem jim říkala,že máme všichni v rodině vyšší klidový tep(moje mamka i okolo 100 v klidu
),po těch dvou týdnech teda uznali,že můj tep hodně ovlivňuje malého,protože stačilo,aby mi bylo horko(v půlce léta mi bylo horko pořád) a hned byl monitor na nic…no po dvou týdnech mě pustili domů a musela jsem obden na kontroly(zase 2× denně,protože si nenechali vysvětlit,že mám ty monitory takový pořád
)a ve 38+0 jsem rodila ![]()
@Jana206 můj doktor mi na poslední kontrole u něj napsal do průkazky,že je malý hlavou dolů a to prosím poznal od stolu,protože mi nedělal ani UTZ ani nic jinýho…vlastně se na mě ani nekoukl,jen napsal do průkazky a šla jsem domů
…no koukali na mě v nemocnici jak na tupce,když zjistili,že je Ondra KP…tak jsem to tam tý nádheře vysvětlila,že tak byl celý těhu,že se neotočil hlavou dolů ani jednou
a co ona nenapsala do tý zprávy,že je Ondra hlavou dolů
a přitom říkala miminko je KP
…a v průběhu těhu se dr taky ptal jen na pohyby ![]()
@CokeLady píše:
Ježiš, tos měla štěstí na nějaký kvalitky lékaře
Tak můj dr. má vybavenou ordinaci, moderní gynekologické lůžko a myslím kvalitní UTZ přístroje. To vybavení, co má on, nemají ani v ordinaci pro rizikové pacientky v OL(tam jezdím jednou za čas,je tam „stará koza“ a UTZ mimo ordinace, čeká se na něj jinde)
Je členem nějaké asociace gynekologů v Praze - Hloubětíně. Jsme z Moravy, Olomoucký kraj.
Pracuje externě v nemocnici(jednou týdně,tam i začínal než si založil soukromou praxi), hodnocení od pacientů má ze 70 procent dobré - co vyčtu na netu. Jsme na menším městě, ale většinou, ta, která ho zažila, třeba i v nemocnici u porodu, si nestěžuje.
Myslím, že o jeho kvalitách nemůžu pochybovat, není to nováček ani amatér.
Utz navíc tedy nedělá, jen ty 3 které mu pojišťovna proplatí, další UTZ jen v případě nutnosti(mě dělal ze začátku pořád, měla jsem cysty),na velký UTZ kolem 20.týdne jezdí všechny ženy na vyšší pracoviště, ve 30.týdnu si ten UTZ dělá sám, s vyjímkou těch, které mají nějaké problémy.
Já jedu jinam, protože mám vrozenou srdeční vadu, ale sám by mě tam neposlal, poslali mě tam z kardiologie, ještě jednou na kvalitnější UTZ.
Žádné balíčky placené péče v těhotenství nenabízí, jak někteří lékaři, centra nebo nemocnice, jen ten UTZ na přání těhotné, pokud není ze zdravotní indikace, stojí 250 Kč.
Nevím, já se snažím nebýt hysterka a věřit přírodě, ale kdyby náhodou něco, tak nevím, jestli by to jen zevním vyšetřením okamžitě poznal.Po čase už ano, to je jasné
Vždyť všude na netu píší, že pohyby jsou subjektivní záležitostí a není to směrodatné.
Taky nechápu, proč nemá aspoň tu železnou trubku na ucho, jakou měli v nemocnici, když jsem tam v prvním těhotenství před porodem ležela(samozdřejmě mi natáčeli i ozvy), ale 3krát denně tím vyšetřovali.
Navíc, IUFD naštěstí(nemůžu najít správného smajlíka,ale doufám, že se mi to nestane a nikomu) není častý problém, žádný lékař si nemůže zpracovat svoji statistiku(dle mého názoru) a i starší gynekologové s tím nemusí mít jedinou zkušenost. Protože riziko a případy nitroděložního odúmrtí plodu stoupají k termínu porodu a víc než třetina případů připadá na posttermínovou graviditu.
Pokud s tím má někdo zkušenost, tak si myslím, že lékaři v porodnicích.
Ale na druhou stranu, on ve 36.týdnu posílá všechny ženy do vybrané porodnice, pokud přijde žena s nějakým problémem, vyšetří ji..
Nechci ho obhajovat, právě proto zjišťuju, jestli to tak někdo má taky.
Každopádně, kdyby v běžné poradně zkontroloval i ozvy, byla bych klidnější.
Co se týče těch poloh, tak polohu plodu by měli lékaři umět bezpečně poznat nějakým hmatem, ale učí se to prý roky, poznají to jen zkušení
Ostatním se doporučuje ověřit UTZ.
Rozhodně ne od stolu. Ke konci těhotenství by se to mělo ověřovat v porodnici.
Není možné, že se malý ještě přetočil KP? Protože někdy se to stává.
@Jana206 Já jen chci říct - mě teda poslouchala sestra miminko pokaždé.. Jen takovým tím malým přístrojem - na utz a i na monitory jsem pak chodila do porodnice (mám jí pět minut od baráku
) ale k těm polohám plodu - doktorky sestra dlouhodobě onemocněla, takže tam byla taková „bába“ šedivá, bylo jí minimálně přes 60 zjev teda hroznej, skoro jsem se lekla a zaučovala nějakou mladici *a koukla na mě a naprosto suverénně povídá vidíte, miminko leží takhle, tady má hlavičku, tady uslyšíme srdíčko, tady maminku kope!*** a měla pravdu - asi léta praxe!
To jsem docela koukala, ta co tam bývala dřív vždycky hledala srdíčko hroznou dobu..
Protože ty staré porodní asistentky neměly žádné jiné možnosti, vše se vyšetřovalo pohmatem případně tou „trubkou“.
Myslím, že v tomto jsou daleko zkušejší a fundovanější než dnešní lékaři, Ti mají jiné možnosti, které daleko víc využívají a polohu plodu třeba už ani určit nedokážou.
Mě právě říkají starší generace(zhruba ve věku mé mamky), že si s tím nemám dělat starosti. Protože za nich byla ta „trubka“ jediná možnost, jak kromě klasického vyšetření zjistit, zda je miminko v pořádku. O nějakém UTZ se jim mohlo jen zdát.
A pokud se něco stalo, tak se to taky zjistilo až po čase určitými změnami na RTG.
Riziko těchto komplikací je fakt malé, ale přesto ho nemůže vyloučit nikdo.
Ani v moderním porodnictví.
Ten domácí přístroj na poslouchání ozev nemám. Přijde mi to zbytečné a stresující, kdybych třeba srdíčko nemohla najít. Navíc,není to jako u dítěte, které už mi leží doma v postýlce, tam je šance ho zachránit.
Ale plod v děloze prostě nezachráním.
No necháme toho. Snad to příroda dobře zařídila a dobře to dopadne, všem ![]()