P. Fořt: Aby dětem chutnalo

65
29.7.08 21:35

P. Fořt: Aby dětem chutnalo

hoj, četl jste někdo tuto knihu? Zajímalo by mě, co na to říkáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
473
29.7.08 23:34

nečetla jsem, ani jí nemám…ale písni v kostce…o co jde… co navrhuje, aby dětem chutnalo???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
29.7.08 23:58

Před týdnem jsem ji začala číst. Až do té doby jsem si myslela, jak prcka „zdravě“ krmím :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
30.7.08 07:42

S panem Fořtem opatreně, bývá lehce fanatickej, co se výživy týče :?

Řekla bych, že použít zdravej rozum je pro výživu děti daleko lepší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12968
30.7.08 09:35

Ahojky, taky se mi ta knížka zdá přehnaná :? Všeho s mírou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
30.7.08 09:38

Já byla na jeho přednášce o výživě sportovců a byl úplně skvělej.
Knížku jsem nečetla. Ale zas jsi mi jí připomenula. Kdysi jsem chtěla za prvního syna:-)
Ber jí spíš jako inspiraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
30.7.08 11:27

Knihu jsem nečetla, Fořt je „dobrý řízek“, alespoň co si pamatuju z pořadu Pod pokličkou (náš oblíbený). Je dost radikální, ale jeho rady se mi jeví být podloženy vědou ne „duchařinou“, líbí se mi jeho odpor k „vyrobenému“ jídlu (fast-foody, polotovary, prefabrikované mňamky atd.) a rozumný vztah k tukům (nevyhýbat se jim, ale jíst co nejkvalitnější rostlinné i živočišné). Docela si mně naklonil svým postojem k mandlím, když řekl, že o mandlích se dá kompletně přežít bez nutnosti doplňovat něčím dalším, mandle miluju. Ale 100% bych se podle něj nestravovala, jsem větší masožrout a zá:,–(y askeze jsou pro mně těžko akceptovatelné. Ale kdyby se mi dostala jeho kniha do ruky a já měla trochu času, ráda si přečtu.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
30.7.08 12:34
Leea píše:
nečetla jsem, ani jí nemám…ale písni v kostce…o co jde… co navrhuje, aby dětem chutnalo???

Leea,
dá se říct, že píše kompletně o dětské výživě od narození po školku. Já si tu knížku pořídila, protože mám první mimčo a začali jsme teď dávat první polední příkrm, tak abych věděla, co a jak. Jde mi ale o to, že pan Fořt má opravdu radikální názory, a rozebírá tam i knihy ostatních autorů, a dost je kritizuje. Říkám si, komu má potom člověk věřit, když každý odborník má jiný názor? Musím přiznat, že zpočátku jsem byla dost vyděšená.
Tak třeba: Fořt doporučuje zavést maso od 12., ale lépe až od 18.m., a to vyjímečně. Téměř v každé knížce nebo v informačních brožurách typu Hami si ale přečteš, že maso už od 6.m., a to 6× týdně + 7. den vejce! Docela rozdíl v názorech, ne? :?:
Takže sama jsem nevěděla, jaký názor si udělat. Proto jsem se ptala, jak se na to dívají ostatní.
Rozhodně je to ale zajímavá knížka, jestli máš možnost si jí někde třeba půjčit, doporučuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
30.7.08 12:46

Miklis,
jo jasně! Pan Fořt je totiž vegetarián a každej, kdo není je pomalu zločinec :twisted: :twisted: :twisted:

Jestli chceš vařit podle knížek, kup si jich víc, od víc autorů a prostě udělej kompromis :wink:

Já, když jsem začínala s příkrmama pro Kubu, jsem si koupila knížku „Receptář zdravé výživy pro kojence“ od pí Ostertágové a taky jsem valila oči - kravský mlíko od 6m - no problem 8O med od 6m - no problem 8O a nakonec i ty recepty jsou takový divný, pro mě to byly vyhozený peníze :? Řekla bych, že když si nalistuješ www.kojeni.net - mají tam výživový tabulky, tak to bude bohatě stačit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
30.7.08 16:34

P. Fořt.

Ahojky, tak jám doma 3 knížky pana Fořta (i tu na kterou se ptáš) a mžu říct, že mám s panem Fořtem problém :D :D

Zjistila jsem, že on sám se v některýchi svých doporučeních rozchází. Např. v knize „Aby dětem chutnalo“, doporučuje v receptáři banán opékaný celkem 4 minuty na másle, pak si druhý dne přečtu v jeho další knize „Co mám jíst“, že se dětem nemají podávat smažená jídla a už vůbec ne na másle!!! 8O Tak tomuto nerozumím, tak buďto je to tak nebo tak a nepíšu to v každé knize jinak. Já bych to mohla dohledat přesně na kterých je to stranách, ale teď nemám zrovna moc času. Taky hodně používá obratů jako „tuším, snad“. Tak buďto to mám ověřené a pak to tedy uveřejním, ale když si nejsem jistý, tak to psát přece nebudu.

Nebo v knize „Tak co mám jíst“ píše, že nedoporučuje balené vody Bonny a Mince a už vůbec nenapíše proč. No myslím, že jejich výrobcům by se toto moc nelíbilo.

Je toho ještě víc. Jsem z toho jaksi rozpolcená, takže jeho knihy skončily v knihovničce a nevím, co si z jeho rad vybrat.

Netvrdím, že je to celé špatné. Má spousty skvělých rad a pohledů na výživu, hodně jsem si z nich vzala, ale taky dost věcí mě zaráží.
Hodně tvrdě se naváží do jiných autorů publikací o výživě, např. do MUDr. Gregory, Mydlilové a dalších. Některé jejich názory uzná, ale to co on neuznává, tak jim to dá pěkně sežrat. Nevím nevím, jak , se výše zmiňovaní (pokud knihu „Aby dětem chutnalo“ četli) cítili

:lol:

No tohle je můj názor na p. RNDr. Fořta :lol: Jaksi mám neodbytný pocit, že kdyby mu zas něco o výživě vyšlo, že už si to nekoupím.

Alte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
739
29.8.08 00:22

Já jsem přečetla od p. Fořta knihy dvě. Obě 2×, abych si byla jistá, že jsem pochopila co říká. Je pravda, že jasno ve věci výživy dítěte tedy stále nemám. Též jsem měla pocit, že v určitých věcech se názory v knihách trochu rozcházejí. Především v knize Aby dětem chutnalo mi připadne zmatečné předkládání soupisů výživových doporučení od jiných autorů, WHO .. mnohdy mi není jasné s čím tedy souhlasí a s čím ne.

S některými názory se ztotožňuji: např. pokud dítě nemá dost zubů, aby řádně potravu rozmělnilo - je lépe potravu pasírovat. Tuky ano - ovšem kvalitní. Maso každý den není třeba. Nevhodná skladba stravy ve školních zařízeních … no mohla bych dát spoustu dalších příkladů a diskutovat hodiny…

Ovšem pročítání těchto knih mě dostalo do slepé uličky, kdy jsem najednou měla strach vůbec nějaký příkrm podat, abych neudělala chybu, což se projevilo tím, že jsem začala víc kojit (mluvím o ročním dítěti). Pak jsem knihy musela odložit, abych se z toho nezbláznila :D Teď jsem relativně v klidu, snažím se podle svého zdravého (ovšem totálně vykojeného :lol: ) rozumu podat dítěti to nejlepší. Otázkou je, co je nejlepší - ČERT VÍ :twisted: :twisted:

Takže můj závěr zní: berme to jako názor, ne jako dogma. Míra ztotožnění závisí na tom co jsem ochotny akceptovat a čemu uvěříme, že je správné.
a) nikdy nezjistíme co by bylo, kdybychom místo syrového banánu podávaly výhradně banán opečený na másle (kterýžto je údajně stravitelnější) …
b) naše zlatíčka si zaslouží normální matku nikoli výživového fanatika, který neřeší nic jiného než kde nakoupit výhradně bio, kdy uvařit vždy čerstvé, protože ohřívat není vhodné …
c) hlavní věc je o tom, co jíme přemýšlet a nenásledovat pouze snadnou cestičku, kterou nám vyšlapávají velkovýrobci

Vím, že ten pochoutkový salát s majonézo, konzervanty a měkkou uzeninou, který jsem snědlá v úterý propadá na celé čáře, takže se k němu nepřiznám :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
14.1.11 18:07

Ahoj holky zacala jsem si cist knizku od pana Forta a jsem z toho docela zmatena. prijde mi, ze bych mela plne kojit do roka, abych diteti neublizila. jsem z toho strasne zmatena. co mu dat a co ne. prikrmy nas cekaji za mesic. mate nekdo tip na lepsi knizku. jak mam sakra vedet co mu dat, kdyz kazdej rika neco jinyho :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
25.4.11 08:11

Ahoj Devcata, Nebud zmatena a porad se s pediatrem na netu mas Mudr. Honzika cetla jsem od holek, ze odpovida rychle. Mimochodem Baro ja sama mam odpor k „vyrobenému“ jídlu napriklad klobasy a vselijake salamy jsou vazne skodlive i pro dopelaky tudiz s panem Fortem v mnoha vecech souhlasim ale nezlob se na mne maso 6× tydne pro miminka je taky prehnane! Myslim, ze uplne bez masa do roku se to taky neda kvuli spravne vyzive ja krome prikrmu pro maleho ho jeste stale kojim a sama jim maso skoro kazdy den k obedu a veceri budto s bramborem nebo s ryzi a se zeleninou a obcas mam misto nejakeho chodu rybu takze dostava to co potrebuje ode mne. Jim tolik masa az mne to leze krkem jen aby dostal prcek co potrebuje a v duchu si rikam, ze az jesnou prestanu kojit budu se opravdu tesit se dnu bez masa ale to tak brzo nebude protoze nadale hodlam v kojeni pokracova dle doporuceni WHO/UNICEF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
25.4.11 08:34

Já teda k panu Fořtovi nemám moc důvěru od té doby, co jsem se v nějaké jeho knize (ale název ze mě nevyrazíte) dočetla, že jako těhotná bych měla vlastně jíst jenom pasterizované kozí mléko a některé druhy zeleniy :lol: Jo a čistou vodu :mrgreen: Teda tak to tam nenapasal, ale v tom výčtu potravin bylo podle něho všecko nevhodné nebo u toho bylo nějaké ALE, včetně luštětnin, pečiva, samozřejmě masa a já nevím čeho ještě. Takže jsem se zasmála, knihu zavřela a vrátila do knihovny :lol:

Tak si tak nějak myslím, že i u jiné jeho knihy bych to měla podobně, ale nevím, no… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
25.4.11 08:38
Alte píše:
Např. v knize „Aby dětem chutnalo“, doporučuje v receptáři banán opékaný celkem 4 minuty na másle, pak si druhý dne přečtu v jeho další knize „Co mám jíst“, že se dětem nemají podávat smažená jídla a už vůbec ne na másle!!! 8O Tak tomuto nerozumím, tak buďto je to tak nebo tak a nepíšu to v každé knize jinak.

Jooo, to bylo v té „mojí“ taky a to mě dorazilo - když v kapitole pro těhotné nedoporučil cokoli, kde jsou kvasnice a o 3 strany dál v jiné kapitole psal, jak jsou kvasnice pro těhule velice prospěšné :lol: :lol: :lol: Vlastně tohle byl ten hlavní impulz, proč jsem tu knížku znechuceně vrátila a šla si dát hambáč :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí