Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Opravdu je palmový olej tak škodlivý? Jako nechápu, dle tohoto článku http://www.annajermarova.cz/…necne-jasno/ je kokosový olej to samé, plný přírodních nasycených tuků a je výborný?
a palmový olej, také přírodní je zabiják
Proč? Kde je rozdíl? Jako palmový olej je fakt všude, ale tak si říkám, zda tahle kampaň, že je to zabiják není z ochrany deštných pralesů- ocž chápu, ten důvod je, ale jak to ovlivní běžný spotřebitel? to by se fakt nemohlo koupit skoro nic
Tak co, opravdu škodí a pokud ano, chci vysvětlení, proč kokosový, vlastně stejný, je tak blahodárný
Děkuji ![]()
Palmovy sa obvykle pouziva do potravin ako umelo stuzeny. Inak kokosovy olej tiez nie je nejako extra zdravy v porovnani s virgin olivacom a podobne. A ako ovplyvni spotrebitel vyuzitie palmacu? Co sa nepredava, to sa nebude vyrabat. Nekupujem nic s palmovym olejom, davam prednost regionalne pestovanym olejninam.
Este by som dodala, ze palmovy olej skutocne viac skodi zivotnemu prostrediu v mieste pestovania, nez spotrebitelovi. Nie som ekoaktivista, ale ak mozem ovplyvnit nieco len tym, ze si nekupim bramburky a susenky, rada to urobim.
Kokosový olej je z dužiny a palmový je z toho obalu kokosu. JInak se podívej na tohle, mě to docela šokovalo:
http://www.greendesertmovie.com/
Palmový olej v minimálním množství extra neškodí, ale jelikož se objevuje na smažení, přidává se už skoro do všech cukrovinek, a děti ho snědí opravdu hodně (NUtella, čokolády, polevy) tak škodí asi hodně..
@pannda: To nie, kokosovy je z palmy kokosovej a palmovy z palmy olejnej - ide o 2 rozne rastliny ![]()
Je dobre obrátit se na opravdu odborne zdroje. Pak zjistis, že doporucovany neni ani jeden z tech dvou. Kokosovy má pozitivni ucinky ledna tak v kosmetice, ne ve vyzive.
Proti palmovemu oleji, krome vyrazne vysokym hodnotam nasycenych kyselin, navíc jasne mluvi i zpusob jeho ziskavani.
Temi odbornymi zdroji jsem nemela na mysli internetove vyhledavace, ale formulace fundovanych instituci.
@lisma píše:
@pannda: To nie, kokosovy je z palmy kokosovej a palmovy z palmy olejnej - ide o 2 rozne rastliny
Aha, tak já to pochopila blbě. Díky…
Zkrátka, doporučují se oleje, které se zpracovávají z tuzemských rostlin, taktéž i ovoce by se mělo konzumovat tělu vlastní, tedy v našich zeměpisných šířkách pěstované.
Vyjma oleje olivového, ten je opravdu prospěšný
@pannda píše:
Zkrátka, doporučují se oleje, které se zpracovávají z tuzemských rostlin, taktéž i ovoce by se mělo konzumovat tělu vlastní, tedy v našich zeměpisných šířkách pěstované.
Vyjma oleje olivového, ten je opravdu prospěšný
tak sice to vypada logicky, ale nejsem si jista, jestli to fakt funguje. ono hlavne v nasich zemepisnych sirkach vic jak pulroku neroste vubec nic, tak nevim, co bys jedla v zime krome brambor ![]()
@neila Přesně tak, ke konzumaci jsou špatně oba dva..Po té co mně byl zjištěn vysoký cholesterol jsem si zjišťovala co a jak…Nicméně kokosák jsme doma nikdy neměli ani tak, nikomu u nás kokos nechutná a matlat se tím taky nehodláme, protože nám i smrdí. Palmový teda nehlídám v cukrovinkách a tak, ale toho zas kupujem minimum ![]()
Z hlediska ekologie je hlavni problem, ze vykaceji destny prales, aby tam mohli pestovat monokulturu palmy olejove, je to asi pomerne levne, a tak pak cpou ten olej uplne do vseho, i kdyz moc kvalitni neni ![]()
Edit - s destnym pralesem si samozrejme nedaji praci s kacenim, ale vypali ho
Příspěvek upraven 22.02.15 v 14:58
@pannda píše:
Tady je pár výrobků
http://www.jarojaromer.cz/…bky_s_po.htm
Trochu mě tam zaráží ty brambůrky bohemia. Ty přece mají na obale, že jsou 100 procent na slunečnicovém oleji. A ještě jsem viděla díl pekla na talíři kde byli přímo ve výrobně a tam to taky říkali, že oni používají na výrobu brambůrek jen slunečnicový olej.
Tak já pochopila, že vedle ekologických problémů je hlavní problém u palmového oleje to, že se používá ztužený
Já se teda snažím kvalitní rostlinné oleje nepoužívat na vaření, ale jen za studena. Na vaření používám přepuštěné máslo nebo sádlo.
Palmovy olej vhodny neni, na tom se shodnou vsichni. Kokosovy naopak ano. Nicmene nekteri odbornici tvrdi (treba klika kolem STOBu nebo Ing. Havlicka), ze nikoliv. V zasade zalezi na tom, kterou argumentaci clovek prijme. Ja si myslim, ze dobre to dokaze vysvetlit RnDr. Fort nebo doktorka Slimakova. Oba jsou zastanci kokosoveho oleje. Margit snad nekde i vysvetluje, proc ho nekteri odbornici nedoporucuju. Hodne „in“ je taky ve fitness vyzive v USA. Staci trochu pocist i zahranicni studie..