Palmový olej- opravdu škodí?

17014
22.2.15 13:44

Palmový olej- opravdu škodí?

Opravdu je palmový olej tak škodlivý? Jako nechápu, dle tohoto článku http://www.annajermarova.cz/…necne-jasno/ je kokosový olej to samé, plný přírodních nasycených tuků a je výborný? :think: a palmový olej, také přírodní je zabiják :?: Proč? Kde je rozdíl? Jako palmový olej je fakt všude, ale tak si říkám, zda tahle kampaň, že je to zabiják není z ochrany deštných pralesů- ocž chápu, ten důvod je, ale jak to ovlivní běžný spotřebitel? to by se fakt nemohlo koupit skoro nic :nevim: Tak co, opravdu škodí a pokud ano, chci vysvětlení, proč kokosový, vlastně stejný, je tak blahodárný :oops: Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
22.2.15 14:02

Palmovy sa obvykle pouziva do potravin ako umelo stuzeny. Inak kokosovy olej tiez nie je nejako extra zdravy v porovnani s virgin olivacom a podobne. A ako ovplyvni spotrebitel vyuzitie palmacu? Co sa nepredava, to sa nebude vyrabat. Nekupujem nic s palmovym olejom, davam prednost regionalne pestovanym olejninam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
22.2.15 14:06

Este by som dodala, ze palmovy olej skutocne viac skodi zivotnemu prostrediu v mieste pestovania, nez spotrebitelovi. Nie som ekoaktivista, ale ak mozem ovplyvnit nieco len tym, ze si nekupim bramburky a susenky, rada to urobim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
22.2.15 14:10

Kokosový olej je z dužiny a palmový je z toho obalu kokosu. JInak se podívej na tohle, mě to docela šokovalo:
http://www.greendesertmovie.com/
Palmový olej v minimálním množství extra neškodí, ale jelikož se objevuje na smažení, přidává se už skoro do všech cukrovinek, a děti ho snědí opravdu hodně (NUtella, čokolády, polevy) tak škodí asi hodně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
22.2.15 14:14

@pannda: To nie, kokosovy je z palmy kokosovej a palmovy z palmy olejnej - ide o 2 rozne rastliny :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
22.2.15 14:20

Je dobre obrátit se na opravdu odborne zdroje. Pak zjistis, že doporucovany neni ani jeden z tech dvou. Kokosovy má pozitivni ucinky ledna tak v kosmetice, ne ve vyzive.
Proti palmovemu oleji, krome vyrazne vysokym hodnotam nasycenych kyselin, navíc jasne mluvi i zpusob jeho ziskavani.
Temi odbornymi zdroji jsem nemela na mysli internetove vyhledavace, ale formulace fundovanych instituci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
22.2.15 14:20
@lisma píše:
@pannda: To nie, kokosovy je z palmy kokosovej a palmovy z palmy olejnej - ide o 2 rozne rastliny :)

Aha, tak já to pochopila blbě. Díky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
22.2.15 14:22

Zkrátka, doporučují se oleje, které se zpracovávají z tuzemských rostlin, taktéž i ovoce by se mělo konzumovat tělu vlastní, tedy v našich zeměpisných šířkách pěstované.
Vyjma oleje olivového, ten je opravdu prospěšný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
22.2.15 14:34
@pannda píše:
Zkrátka, doporučují se oleje, které se zpracovávají z tuzemských rostlin, taktéž i ovoce by se mělo konzumovat tělu vlastní, tedy v našich zeměpisných šířkách pěstované.
Vyjma oleje olivového, ten je opravdu prospěšný

tak sice to vypada logicky, ale nejsem si jista, jestli to fakt funguje. ono hlavne v nasich zemepisnych sirkach vic jak pulroku neroste vubec nic, tak nevim, co bys jedla v zime krome brambor :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
22.2.15 14:34

@neila Přesně tak, ke konzumaci jsou špatně oba dva..Po té co mně byl zjištěn vysoký cholesterol jsem si zjišťovala co a jak…Nicméně kokosák jsme doma nikdy neměli ani tak, nikomu u nás kokos nechutná a matlat se tím taky nehodláme, protože nám i smrdí. Palmový teda nehlídám v cukrovinkách a tak, ale toho zas kupujem minimum :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
22.2.15 14:38
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
22.2.15 14:48

Z hlediska ekologie je hlavni problem, ze vykaceji destny prales, aby tam mohli pestovat monokulturu palmy olejove, je to asi pomerne levne, a tak pak cpou ten olej uplne do vseho, i kdyz moc kvalitni neni :roll:

Edit - s destnym pralesem si samozrejme nedaji praci s kacenim, ale vypali ho

Příspěvek upraven 22.02.15 v 14:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
22.2.15 14:53
@pannda píše:
Tady je pár výrobků
http://www.jarojaromer.cz/…bky_s_po.htm

Trochu mě tam zaráží ty brambůrky bohemia. Ty přece mají na obale, že jsou 100 procent na slunečnicovém oleji. A ještě jsem viděla díl pekla na talíři kde byli přímo ve výrobně a tam to taky říkali, že oni používají na výrobu brambůrek jen slunečnicový olej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
22.2.15 14:54

Tak já pochopila, že vedle ekologických problémů je hlavní problém u palmového oleje to, že se používá ztužený :nevim: Já se teda snažím kvalitní rostlinné oleje nepoužívat na vaření, ale jen za studena. Na vaření používám přepuštěné máslo nebo sádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
22.2.15 14:55

Palmovy olej vhodny neni, na tom se shodnou vsichni. Kokosovy naopak ano. Nicmene nekteri odbornici tvrdi (treba klika kolem STOBu nebo Ing. Havlicka), ze nikoliv. V zasade zalezi na tom, kterou argumentaci clovek prijme. Ja si myslim, ze dobre to dokaze vysvetlit RnDr. Fort nebo doktorka Slimakova. Oba jsou zastanci kokosoveho oleje. Margit snad nekde i vysvetluje, proc ho nekteri odbornici nedoporucuju. Hodne „in“ je taky ve fitness vyzive v USA. Staci trochu pocist i zahranicni studie..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí